Így használd a Lightroom Color Grading (fényelés, színkorrekció) funkcióját!

0

Aaron Nice, a PHLearn youtube csatorna oktatójának munkásságát egyszerűen imádom, hiszen játszi könnyedséggel és érthetőséggel mutatja meg és magyarázza el a Photoshop és a Lightroom egyes részeinek működését, használatát, illetve a különböző utómunka feladatok elvégzését.
Pár napja egy olyan videót tett közzé, amely a Lightroom v10-ben (2020 októberi frissítésében) megjelent Color Grading, azaz fényelés, színkorrekció, vagy még inkább színezet állítás lehetőségét kínálja.

A fehéregyensúly beállításakor a színezetet a teljes tónusterjedelemre állítjuk, ezzel szemben a három utas színezet állítás (color grading) során a színezetet (Hue) és a színtelítettséget (Saturation) külön módosíthatjuk az árnyékos részekre, a középtónusokra és a csúcsfényekre. Ezen felül a Balance beállítással azt is megadhatjuk, hogy milyen világosságértéktől számítson valami csúcsfénynek, illetve árnyéknak (pontosabban a középtónus helyét adjuk meg ezzel).
A beállítási lehetőségek a Lightroom esetében is a három utas modellt követik, ahol egér (vagy digitalizálót táblánál a toll) segítségével módosíthatók az egyes csúszkák.
Igen ám, de ha sikeresen eltaláltuk a színezetet, csak a színtelítettségen akarunk állítani, akkor nehéz dolgunk lesz, hiszen itt nincs külön csúszka a színnek és a színtelítettségnek (mint a fehéregyensúly állításnál).
Az egyes funkcióbillentyűk feladatait Aaron a videójában mutatja be (Alt: finomhangolás, Ctrl: azonos színtelítettség mellett színezet állítás, Win: azonos színezet mellett színtelítettség állítás). Ezen felül a háromféle beállítási ablak működését is ismerteti, illetve azt is elárulja, hogyan tudjuk az így készített színkorrekciót átmásolni a többi fotónkra.