Készülőben a Nikon szülinapi tűzijátéka?

0

Amikor egy céget megalapítanak, mindig nagy reménnyel és komoly előkészületekkel teszik azt. Ha a gazdasági vezetés és a fejlesztő, valamint marketing csapat is csúcson jár, akár világcégnek is felfuttatható egy kis vállalat.

A Nikonnal is ez történt: az 1917-ben alapított Nippon Kogaku K. K. kezdetben csupán optikai termékekből élt, így a távcsövek és mikroszkópok jelentették a fő profilt, mára azonban a fotós iparág egyik legmeghatározóbb tagjává vált.
Pedig fényképezőgépet sokáig nem is gyártottak, az indulás után 5 évvel, csupán 1921-ben kezdődött el az első gép fejlesztése.

A cég erősödése azonban folyamatos volt, s a II. Világháború végére a már 1400 alkalmazottat számoló Nikon egyre komolyabb pozíciót töltött be a fényképezőgépek piaca terén is, ahol egyébként Európában még főképp a német gépek voltak túlnyomó többségben.

Az újabb és újabb modellek mind-mind hozzájárultak a gyártó sikereihez, de az elterjedtség terén a legnagyobb löketet az 1959-ben piacra került Nikon F tükörreflexes gép adta. A legendás karriert befutott fényképezőgéphez tervezett objektívek a mai napig használhatók, akár a digitális SLR fényképezőgépekkel is.

A csúcsok után azonban mindig van valamikor lejtmenet is. A XXI. század elején betört gazdasági válság a Nikont is elérte, az okostelefonok térhódítása miatt a kompakt fényképezőgépek iránt bekövetkezett jelentős érdeklődéscsökkenés pedig tovább nehezítette a gyártó helyzetét.

A tavaly év elején beharangozott nagy szenzoros kompaktok sajnos sosem kerülhettek piacra.

Nikon DL24-85

Az idei évben az első hír a Nikontól februárban érkezett, amikor is a fent említett nagy szenzoros Nikon DL kompaktokról tudtuk meg, hogy azok idén sem kerülnek forgalomba, pedig ígéretes modellek voltak. Az okok között a tavalyi kumamotoi földrengés okozta Sony szenzor gyártó üzem termelésének kiesése, valamint fejlesztési problémák is voltak.

De akkor mit hozhat a Nikon 100. évfordulója?

Nos, DSLR fronton az már biztos, hogy a belépő szintű és a középkategóriában már nem várható új modell. A belépőszint és az alsó-középkategória tavaly frissült a Nikon D3400-zal és a D5600-zal, míg a felső-középkategória múlt héten kapott új tagot, a Nikon D7500 személyében.

Van azonban két olyan modell is, amely várhatóan hamarosan frissítést kap. Ilyen a 2014-es, alsó-középkategóriás Nikon D750 és a 2013-as belépő Nikon D610 is. Mindkettő a full-frame szenzoros ligában játszik, de míg egyik egész jó riportergép dönthető LCD-vel, a másik inkább általános jellegű fotós felhasználásra készült. Mindenesetre ezen modellek szinte biztos, hogy megújulnak és elnézve az utolsó full-frame fejlesztést, tuti biztos, hogy új szenzorral és jelentős szolgáltatás bővüléssel számolhatunk.
De akár még az is lehet, hogy a szintén 2014-es D810 is utódmodellt kap, igaz, ebben a szegmensben annyira nem ritka a 4 éves termékciklus, így ennek frissítésére azért ne vegyünk mérget!

Új gép várható a tükör nélküli cserélhető objektíves gépeket magába foglaló Nikon 1 szériában is, legalábbis ha azt nézzük, hogy a 2014-ben bejelentett Nikon 1 V3 modell gyártását épp nemrég fejezték be, akkor ez akár azt is előre vetítheti, hogy érkezik egy új modell.

Hiszen a Nikon 1 rendszer többre érdemes, mintsem hogy szépen lassan feledésbe merüljön. Az utolsó új modell még a 2015-ben megjelent 1 J5, azóta nem frissült ez a gépcsalád. Pedig a Nikon 1 olyan remek objektív kínálattal rendelkezik, amelyről a Canon még csak álmodozhat saját MILC rendszerén belül (legalábbis a jelenlegi Canon EF-M objektívkínálat messze elbújhat a Nikon 1 mögött, ez pedig nem hit, hanem tény kérdés).

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen új Nikon 1-es MILC érkezik idén, de persze az sem kizárt, hogy a elindul egy alternatív MILC vonal is, legalább APS-C, de akár full-frame szenzorral (lásd Sony MILC-ek, akikkel egyébként a Nikon nagyon jóban van!).

Új termékek várhatók a Nikkor objektívek között is várnánk, folytatva a tavaly megkezdett sort, amely az elektronikus blendevezérlésű objektívekkel kezdődött és olyan modelleket is hozott, amelyek az amatőr-, vagy családi videózásra is alkalmas léptetőmotoros fókuszrendszert alkalmazzák.

A kompakt gépek piacát vélhetően felesleges volna erőltetni, véleményünk szerint a Nikon DL lenne nagyon jó hatással a brand-re, de várhatóan itt meg kell elégedjünk egy brutál nagy zoomátfogású ultrazoom modellel (Coolpix P1000?).

Az utóbbi fél-háromnegyed évben úgy érezhettük, hogy a Nikontól kevesebb komoly fejlesztés érkezett, ez azonban betudható egy óriási vihar előtti csendnek is, hiszen ki tudja mivel készül a Nikon a 100-as évfordulóra.

Te minek örülnél legjobban?
Egy új, fotózásra kihegyezett full-frame DSLR-nek nagy felbontású szenzorral?
Vagy egy olyan full-frame gépre, amely videózásra is remekül használható (esetleg gyors LiveView-s kontraszt alapú fókusszal)?
Netán inkább a Nikon 1 vonalon várnál valami újdonságot?
Esetleg egy nagy szenzoros Nikon MILC a vágyad?