Kipróbáltuk: Nikon 1 J5 teszt

0

Bevezetés

Mindig érdekes megnézni, hogy egy gyártó milyen ütemben és milyen irányban fejleszt. A Nikon még 2011-ben (vagy egy kicsit előbb) kezdte meg a saját MILC rendszerének, az 1″ típusú szenzor köré épülő Nikon 1 gépcsalád fejlesztését. Az első darabok azt mutatták, hogy belépő szintű és haladó modellek közül is választhatunk, utóbbinál elektronikus kereső is került a gépre. Aztán 2014-ben ez a jó kis elektronikus keresős modell is átállt a „fő a kis méret” sorba és szépen el is hagyták róla az EVF-et (ez volt az 1 V3). Ezzel egyidőben jelent meg az 1 J4, ami így szinte csak a kisebb méretében tért el a komolyabbnak szánt modelltől, no meg abban, hogy az 1 J4-re opcionálisan sem vásárolhatunk elektronikus keresőt.

Ebben az évben még megjelent a nagyon egyszerű, belépőszintű 1 S széria második tagja is, az 1 S2, de ezzel meg is volt az éves fejlesztés, ami igazából elégnek is tűnik. Nem úgy 2015 fejlesztései, amely a tükör nélküli cserélhető objektíves kategóriában kimerültek az 1 J5 bejelentésével, amely a rendszer eddigi legnagyobb felbontású szenzorát hozta, valamint a videófelvétel is lehet már 4k felbontású, illetve a kezelés is könnyebbé vált. Jó lett volna látni ugyanezeket a magasabb kategóriás 1 V vonalon is, de ez egyelőre még várat magára.

Az 1 J5 után igazából nem jött további fejlesztés a Nikon MILC fronton. Akár azt is gondolhatnánk, hogy a Nikon valami máson töri a fejét, valami korszakalkotón, s talán az 1 rendszer egy kicsit emiatt van elhanyagolva. Hiszen a komolyabbnak szánt 1 V széria lassan két éve nem frissült, illetve új objektívek se jelentek meg a rendszerhez.

Ma persze már tudjuk a választ, hogy az erőforrások a szintén 1″ típusú, de nem cserélhető objektíves Nikon DL modellek kifejlesztésére fordítódtak, idén pedig ezek szerint várható a MILC rendszer bővülése is. Nagy kérdés lesz, hogy a DL modellekben elérhető nagy fényerejű zoomok, mint a 18-50mm ekv. és 24-85mm ekv. gyújtótávolságú, f/1,8-2,8 fényerejű objektívek vajon megjelennek-e a Nikon 1 rendszeréhez is. Hiszen a szenzor azonos, a bázistávolsággal szükség szerint lehet játszani, így nem sok módosítás kell, hogy Nikon 1 bajonettel is megjelenjenek ezek az objektívek, akár a 24-500mm ekv. gyújtótávolságú utazózoommal. Azt kell azonban mondjam, hogy erre igen kicsi az esély, hiszen nem reális házon belül elérhetővé tenni a MILC szegmensben is ugyanazokat az objektíveket, amelyek a prémium kompaktok is kínálnak. A Nikonnál ráadásul az az érdekes helyzet állt elő, hogy a prémium kompaktjaik is azt a szenzort használják, mint a tükör nélküli rendszere. Gondoljuk, hogy ha a Canon APS-C szenzoros prémium kompaktot készítene valami igen csábító, kiváló fényerejű és jó rajzolatú zoomobjektívvel, akkor majd az EOS M rendszerhez is kihozná ugyanazt az objektívet? Esélytelen! Így hát a Nikon 1 rendszer egyelőre marad a hobbi- és amatőr fotósok rendszere, aki pedig objektívek terén is igazán prémium minőséget szeretne, kacsintgasson nyugodtan a Nikon DL modellek felé.

Kissé furcsára sikerült az 1 J5 gépet bemutató cikkünk bevezetése, hiszen gyakorlatilag kijelentettük, hogy a MILC szegmenst kissé elhanyagolta a Nikon és a komolyabb, jobb objektíves modelleket a kompaktok között keressük, de a tények azok tények. A Nikon 1 J5 ettől függetlenül egy jó képességekkel megáldott fényképezőgép, a cserélhető objektívek előnyével együtt, s persze azt se felejtsük el, hogy az 1 J5 ára standard zoom objektívvel együtt sem haladja meg a 150 ezer Ft-ot, ami a Nikon DL-ekről nem mondható el, hiszen a legolcsóbb, standard zoomobjektíves darab ára is bőven 200e Ft felett lesz. Szóval meccs még mindig van, így nézzük, mit nyújt nekünk az 1 J5.

A Nikon 1 J5 főbb tulajdonságai:

 • 20,8 megapixeles, 1″ típusú BSI-CMOS érzékelő

 • Expeed 5A feldolgozórendszer
 • ISO160-12800 érzékenység
 • Hidrid AF rendszer (171 kontraszt alapú, 105 fázis alapú fókuszmező)
 • 4K videó (15 fps), Full HD videó (60 fps)
 • 400 és 120 fps-es videó lassítások
 • time-lapse videókészítés FullHD felbontásban
 • 60 kép/mp sorozat (autofókusszal: 20 kép/mp)
 • HDR témamód
 • egyszerű panoráma készítés
 • elektronikus zár
 • 60-1/16000 mp záridő
 • teljes manuális beállítási lehetőségek
 • 1,037 millió képpontos, 3″-os, dönthető érintésérzékeny LCD
 • Wi-Fi és NFC
 • Lítium-ion akkumulátor (250 kép egy töltéssel)
 • microSD kártyafoglalat

Szokásunkhoz híven megnézzük azt is, hogy milyen fejlesztések kerültek az 1 J5 modellbe, s milyen előrelépések történtek a korábbi 1 J4-hez képest:

A Nikon 1 J4 és 1 J5 főbb különbségei
Nikon 1 J4 Nikon 1 J5
Képérzékelő eff. felbontása 18,2 Mpixel 20,6 Mpixel
Videófelvétel maximális felbontása 1920×1080 pixel, 60 kép/mp 3840×2160 pixel, 15 kép/mp
LCD 3″, 3:2 oldalarányú,
1,037 millió képpontos,
érintésérzékeny,
fixen elhelyezett
3″, 3:2 oldalarányú,
1,037 millió képpontos,
érintésérzékeny,
fel-le dönthető
Programozható gombok nincs igen, elülső Fn
Vezérlőtárcsa csak hátul hátul és fent
Üzemmód választó tárcsa egyszerű részletes
Markolat nincs igen, kis méretű
Akkumulátor EN-EL20
7,2V; 1020mAh; 7,34Wh
EN-EL24
7,2V; 850mAh; 6,2Wh
Méretek 99,5 × 60 × 28,5 mm 98 × 60 × 32 mm
Tömeg 232 gramm 231 gramm

Külsőben is történt változás, a fenti táblázatban már olvasható a felső vezérlőtárcsa megjelenése, de módosult az üzemmód választó tárcsa is, amelyre rákerültek a félautomata és teljes kézi üzemmódok is. Új az LCD felhajthatósága is, amely miatt egy kicsit vastagabb lett a gépváz, illetve a bekapcsolás módja is változott a korábbi gomb nyomásról az exponáló gomb körüli kar elhúzására. Új gombok is kerültek a gépre, az elülső, programozható Fn gomb és a gép hátulján lévő, Wi-Fi funkció azonnali indítására szolgáló gomb.