8 ok, amiért nem fejlődsz a fotózásban

0

Ezzel a kérdéskörrel már többen is foglalkoztak, mi most két forrásból válogatva gyűjtöttünk össze nyolc indokot, miért nem tudsz előrébb lépni a fotózás terén. Az fstoppers.com-on Mike Woloszynowicz, míg a my-photo-school.com-on David Taylor kereste annak az okát, hogy miért rekedünk meg egy bizonyos szinten és miért nem tudunk továbblépni. Nézzük:

Nem érted mi miért történik

Ha nem tudod, hogy a fényképezőgéped miért úgy csinálja a dolgokat ahogy, ha nem érted miért úgy vetül az árnyék és úgy verődik vissza a fény, ahogyan az történik, akkor az első dolog, amit tenned kell, hogy magadat fejleszd. A régi fényképezőgépeknél egyszerű dolguk volt a fotósoknak, hiszen sok beállítási lehetőséget nem kínáltak. Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozd ki magadból, ismerned kell a géped működését, a képességeit, a fény tulajdonságait, s persze nem utolsó sorban szükséged lesz valamiféle térlátásra, hogy a legjobb pozíciókat megtaláld. Első körben ismerkedj meg a gépeddel, a fizikával, ebben lehetnek segítségedre az egyszerű fotótanfolyamok. Ha az alapokkal nem vagy tisztában, nehéz lesz tovább lépned!

Kapkodsz, türelmetlen vagy

Úgy senki sem lehet sikeres fotós, ha nem szentel időt a fotózásra. Ezt többféleképpen is értelmezhetjük: egyrészt időt kell adnunk magunknak is, nem lehetünk egy csapásra profi fotósok azáltal, hogy megvettük életünk első fényképezőgépét, egy D800-ast, vagy egy 5D Mark III-at. Nem a gép teszi a fotóst, de fontos része a fotós kiteljesedésének (ha a gép korlátoz, akkor feljebb kell lépj!). Másrészt a fotózás nem verseny, adj időt saját képességeid fejlődésére, haladj fokozatosan, próbálj ki egy témát többféle módon megörökíteni, s tanulj a tapasztalataidból, de soha ne akard, hogy elsőre tökéletes képed legyen, ez a profiknak sem sikerül! Lesznek helyzetek, amikor tényleg az időn múlik, hogy sikerül-e egy képet elkészítened, vagy sem. Az ilyen, nem megismétlődő helyzetek előtt tarts főpróbá(ka)t, szimuláld le a helyzetet, próbáld ki a technikádat és fejleszd magad. Gyakorold be a mozdulatokat (a gép beállítására vonatkozóan is!) és rendelkezz készség szinten a gyors reagáláshoz szükséges ismeretekkel.

Túl sokszor hasonlítod képeidet másokéhoz

A kezdetben hatékony előrelépést segítő módszer egy idő után hátráltatni fog, míg eleinte inspirációt ad, ha elértél egy bizonyos szintet, akkor csak visszahúz, ha állandóan mások képeihez hasonlítod a sajátjaid (de néha már az is, ha mások képeit nézed). Fontos, hogy hagyd kiteljesedni a saját stílusod, nem kell, hogy mindenkinek tetszen minden képed, mert olyat úgysem fogsz tudni alkotni. Annak viszont nincs értelme, ha mindig csak olyat készítesz, amit már más is ugyanúgy elkészített. Add hát bele fotóidba saját ötleteid, saját elképzeléseid, lépd át a határokat és légy kreatív!

Nem vagy elég elhivatott

A legjobb fotók nem a karosszékből készülnek. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki magadból, jó ötletekre, sok tervezésre, rengeteg erőfeszítésre (de nem erőlködésre!) és kitartásra van szükség. A kényelem sosem hozza el a jó képeket számodra. Muszáj kimozdulnod, s ha megtaláltad a témádat, ne az első kattintás legyen az utolsó. Gondolkozz, járd körbe a lehetőségeket, tervezd meg a saját, egyedi képed, menj vissza az ideális fényviszonyok, vagy időjárás eljövetelekor, vagy világíts saját, kreatív fényeiddel. Nyugodtan kísérletezz, a legizgalmasabb felfedezések egy része ilyen kísérletezések során pattantak ki az ember agyából.

Túlzottan félsz a hibáktól

Senki sem szereti a kudarcot, sőt, sokan úgy félnek tőle, mint a tűztől. Pedig a kudarc ösztönözhet arra, hogy újra és újra megpróbáljuk, s eltökéltek legyünk, hogy megmutassuk: mégis meg tudjuk csinálni! Ráadásul azok a fotók, amelyeket hosszú kínlódás, sok-sok sikertelenség után sikerült elkészítenünk, számunkra is sokkal többet érnek. Persze akadnak olyan helyzetek, amikor nem nagyon engedhetők meg a végzetes tévedések, hibák, mint az esküvő fotózás, de ez a fotózás egy egészen más területe. Ha magadnak fotózol, ha azért szereted a fotográfiát mert kiteljesedsz általa, akkor nem kell félni a kudarcoktól, hiszen senkinek sem tartozol elszámolással, csak magadnak. S a kudarc csak akkor marad kudarc, ha végül tényleg feladod. Ha olyanba fogsz, amiben egyáltalán nincs tapasztalatod, kérj tanácsokat, még akkor is a saját munkád lesz, ha előtte mások iránymutató jótanácsokkal láttak el.

Nincsenek visszajelzések

Hiába fotózol évek óta, hiába készíted el a szerinted fantasztikusan jó képeket, ha ezt mások nem éreztetik veled. Sokan keresik a visszajelzéseket, erre jópár közösségi oldal létezik már, de nem mindegyik azt szolgálja, amire neked szükséged van. Ha olyan habitusú vagy, aki retteg a kudarctól, ne tégy közzé fotókat olyan oldalon, ahol sok kritika érhet, ez akár a kedved is elveheti a fotózástól (hányszor hangsúlyoztuk már, hogy a fotozz.hu nem a kezdőknek való, egyetemre sem az óvoda után megy az ember!). Viszont ha képes vagy befogadni mások tanácsait, ha vevő vagy a kritikára, ha el tudod dönteni, hogy egy adott vélemény számodra hogyan hasznosítható, egyáltalán hasznosítható-e, akkor sokat fejlődhetsz a fotósokból álló szakmai oldalakon. Persze minden közösségnek vagy egy maximális húzó ereje, amit ha meghaladsz saját képességeiddel, akkor már nem tud előrébb vinni. Ilyenkor magadnak kell újabb kihívásokat keresni és magasabb szintről visszajelzést kérni. Erre lehetnek jók a magas szintű fotópályázatok, akár hazai, akár nemzetközi szinten (nem céges, képanyag bővítő, két fogkefét nyereményként felkínáló bóvli pályázatokra gondolok, hanem minőségi, komoly zsűriből álló, célszerűen MAFOSZ vagy FIAP támogatású művészi fotópályázatokra). Fontos azonban, hogy tudd: minden zsűri más, ha egy képed az egyik pályázaton falra sem került, egy másikon még dobogós is lehet (személyes ismeretségi körömben konkrét példát láttam erre)! A pozitív vélemények, dicséretek tehát fontosak, de ugyanúgy fontos lehet egy jobbító kritika. Azonban mindig mérlegelj: illik-e abba a stílusba a javasolt módosítás, amit te magad képviselsz.

Csak a technika tökéletesítése érdekel

E problémakört már érintettük korábban, de megér egy külön bekezdést is. Ahogy már írtuk, vannak témák, amelyek kívánják a tökéletességet, a precízséget, a sallangmentes kivitelezést. De emellett fontos, hogy lazább, könnyedebb képeket is készíts, hogy méginkább örömödet leld a fotózásban. Rúgd fel a szabályokat, koncentrálj a témádra és engedd szabadjára a kreativitásod. Nem kell mindenáron ragaszkodni az aranymetszéshez, a rembrandt-i fényekhez, a tökéletes harmadoláshoz és a vízszintes horizonthoz. Sőt! Készült már kiállítás olyan fotósok képeiből is, akik kifejezetten kerülik a szabályosságot, akik magukat hibaistának nevezik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a technika helyes használata felesleges, de a tökéletes és precíz képeken kívül szükség van laza és könnyed fotókra is. Fontos tehát, hogy ismerd a technikát, s tudd, mit hogyan tudsz megvalósítani, de az is fontos, hogy képes legyél a kreativitásod a technika fölé helyezni és úgy alkotni, ahogyan valóban csak te tudsz (mert más ragaszkodik a szabályokhoz).

Tétlenség

S végül talán a legegyszerűbb ok, amiért képtelen vagy fejlődni, az saját magad. Az, hogy nem is akarsz előrébb mozdulni. Akár azért, mert csalódtál az eddigiek során, akár azért, mert nincs inspirációd. Ezt könnyedén megtörheted úgy, ha olyan technikákat próbálsz ki, amelyekkel még nem foglalkoztál, legyen az akár egy új perspektívát adó halszem objektív, vagy játékos lehetőségeket kínáló Lensbaby, esetleg egy precizitást igénylő makró objektív. De akár a felszerelés bővítése nélkül is kitörhetsz a tétlenségből, ha kitalálsz egy hosszú távú projektet, pl. végigvenni a számokat 1-től 10-ig, s fotósorozatot készíteni ezekből (akár házszám táblák segítségével, akár más számokkal játszva), vagy hosszú időtartamú fotóprojektbe kezdhetsz, amelyen megörökíted a négy évszakot ugyanazon témán. A lehetőségek száma végtelen, de ha tétlenségbe süppedtél, a legfontosabb, hogy új célokat tudj kitűzni magad elé!