Ennyit számít pár milliméter a nagylátószögnél

0

Fotózással most ismerkedők számára általában elég nehéz megérteni olyan fogalmakat, mint érzékenység, zársebesség, mélységélesség, de még a látószög és a gyújtótávolság közötti kapcsolatnál is akadnak nehezen emészthető tények.

Azt mindenki hamar megtanulja, hogy a 24, 28 és 35 mm az nagylátószögnek számít a kisfilmes (Leica képkockás) rendszerben, meg azt is, hogy 50 mm felett teleobjektívről beszélünk. Azt viszont már csak inkább tapasztalatból ismeri meg az ember, hogy mekkora a különbség egy 28 mm-es, egy 24 mm-es, egy 20 mm-es, egy 15 mm-es, vagy 14 mm-es, illetve egy 11 mm-es gyújtótávolságú objektív látószöge és persze perspektívája között. Teljesen természetes, hogy ezek a számok egy még tapasztalatlan kezdőnek semmit sem mondanak, és talán az sem segít, ha a hozzájuk tartózó látószöget számszerűsítjük, ami rendre így alakul: 75°, 84° 94°, 110°, 114°, 126°.

Azért ha figyelmesebben megnézzük, az jól látszik, hogy minél kisebb a gyújtótávolság, annál inkább sokat nyom a latban egyetlen mm-nyi változás. A 24 és 20 mm-es objektívek látószöge között 10° eltérés van (2,5°/mm), míg a 14 és 11 mm-es között 12 fok (4°/mm). Vagyis a gyújtótávolság csökkentésével a látószög exponenciálisan nő. Megfordítva mindezt: a tele tartományban pedig minél nagyobb gyújtótávolságunk van, annál kevésbé számít a további gyújtótávolság növelés (pl. 200 mm-ről 300 mm-re növelve a gyújtótávolságot 4,1°-kal csökken a látószög, míg 300 mm-ről 400 mm-re váltásnál csupán 2 fokkal, 400 mm-ről 600 mm-re változtatva a gyújtótávolságot pedig már csak 2,1 fok az eltérés, pedig itt már nem 100 mm-rel, hanem 200 mm-rel növeltük a gyújtótávolságot).

Mindez azonban képekkel sokkal szemléletesebb lehet.
Tavaly volt szerencsénk jó pár nagylátószögű objektívet egyszerre tesztelni, így lehetőség nyílt arra, hogy azonos helyről azonos témát fotózva a látószög és gyújtótávolság kapcsolatát bemutató fotósorozat is készülhessen. Eddigi feladataink azonban annyira lefoglaltak bennünket, hogy nem maradt idő e kis személtető anyag elkészítésére, most azonban pótoljuk e tervünk megvalósítását.

Az alábbi képek egy személygépkocsi hátsó üléséről, ugyanonnan készültek, különböző gyújtótávolságokkal. Íme hát a különbség a 24, a 20, a 15, a 14 és a 11 mm között.

Konklúzióként tehát elmondható, hogy ha nagylátószögben gondolkozunk, akkor igenis nagyon sokat számít a gyújtótávolság néhány mm-es csökkentése.

A témában további segítséget nyújthat a Nikon és Sigma weboldala is, ahol többféle gyújtótávolsághoz tartozó kisfilmes látószög szimulálható, igaz, ezek inkább kültérben készült fotókat mutatnak be, ahol a nagylátószög szerepe talán kevésbé érezhető:

Nikon objektívszimulátor

Sigma Focal Length Simulator