Megrekedt a Nikon? Itt a D5600…

21

A Nikon bejelentette új DSLR fényképezőgépét, a felső belépő (vagy alsó-középkategóriába) sorolható D5600-as modellt.

A Photokina előtt már elkezdte modelljeinek frissítését, akkor a belépőszintő D3400-as vázat jelentette be, igaz, nem sok újdonsággal (Snapbridge kompatibilitás, de eltávolított mikrofon bemenet és hiányzó szenzortisztítás).
Most a D5500 utódját, a D5600-at jelentette be a Japán cég, amely sajnos hasonlóképp minimális változást hoz csak az elődhöz.
Alapjaiban véve természetesen remek fényképezőgép, hiszen 24 Mpixeles APS-C szenzorral, kihajtható és elfordítható érintésérzékeny LCD-vel, 39 pontos AF rendszerrel rendelkezik. Az elődhöz képest azonban csak a SnapBridge támogatásban (igen kis fogyasztású Bluetooth LE-vel dolgozó vezeték nélküli kapcsolat), a kicsit átdolgozott érintőképernyős vezérlésben (virtuális Fn gombon választható az automatikus érzékenység ki- és bekapcsolása) és Time-lapse videó funkcióban lépett előrébb. Maradt a 98%-os kereső, a FullHD felbontású videó, és a fókuszrendszer is.

Érdekes látni, hogy most már két DSLR váznál érezhető, hogy a Nikon vagy nem nagyon tud, vagy nem nagyon akar komolyabban előre lépni. A 4k videó lassan szükséges lesz, ha nem is a belépőszinten, de a középkategóriában mindenképpen. A fókuszrendszeren is lehet hangolni, vagy éppen a szenzoron (pl. hozhatnának valami gyors élességállítást LiveView módhoz…). A kereső lefedettségén túl az LCD felbontását is lehetne növelni, ahogy az 5 kép/mp-es sorozat módon is lehet még csiszolni (pl. hogy a 14 bites RAW-nál is meglegyen az 5 kép/mp), de ha máson nem, hát a pufferméreten. De az USB 2.0 sem 2016-os modellre való.
A gépváz egyébként egy kicsit könnyebb lett (egészen pontosan 5 grammal!), most kártyával és akkuval 465 grammot nyom (a D5500 470 grammot nyomott).

A Nikon D5600 főbb tulajdonságai:
 • 24,2 megapixeles APS-C (DX) képérzékelő
 • Optikai aluláteresztő szűrő nélkül
 • Expeed 4 feldolgozórendszer
 • ISO100-25600 érzékenység
 • 39-pontos AF rendszer (9 keresztszenzorral)
 • 3D témakövetés
 • 12 és 14-bites RAW
 • 2016 képpontos RGB fénymérő szenzor
 • 1080p (Full HD videó), max. 60 kocka/mp sebességgel
 • Time-lapse videó
 • Sztereó hangfelvétel
 • Pentatükrös kereső (95%-os lefedettség, 0,82x nagyítás)
 • 3,2″-os, kihajtható, forgatható, érintésérzékeny LCD (1,037 millió képpontos)
 • max. 5 kép/mp sorozat sebesség (12 bites RAW esetében, 14 bites RAW-nál max. 4 kép/mp)
 • Beépített Wi-Fi, SnapBridge (Bluetooth LE)
 • EN-EL14a akkumulátor
 • Néhány grammal könnyebb az elődjénél

Sajtóközlemény:

Élessze fel kreativitását a vadonatúj, folyamatos
kapcsolatban lévő D5600 fényképezőgéppel

Amsterdam, Hollandia, 2016. november 10.: A Nikon tovább bővíti a SnapBridge-kompatibilis fényképezőgépek kínálatát a D5600-zal, amely egy inspiráló, DX-formátumú digitális fényképezőgép azok számára, akik szeretnék felfedezni a fényképezés kreatív világát. Legyen szó akár az árnyékok játékáról, amikor a nap magasan áll, akár izgalmas szögekből rögzített videofelvételekről, az új Nikon D5600 fényképezőgép mindig erőt ad az új ötleteknek.

A legfontosabb a képminőség, és a D5600 nagyméretű, 24,2 megapixeles DX-formátumú képérzékelője élethűen rögzíti még a legapróbb részleteket is, és kivételesen tiszta és részletgazdag képeket és videókat eredményez. A 100 és 25 600 közötti ISO-tartomány, valamint az Éjszakai tájkép mód kibővített, 6400 értékű ISO-érzékenysége segítségével a gyenge és nehéz fényviszonyokkal is könnyedén megbirkózik. A Nikon SnapBridge alkalmazásával a felhasználók a képeket már a fényképezés során automatikusan szinkronizálhatják egy intelligens eszközzel, és az inspiráló eredményeket azonnal meg is oszthatják. A D5600 fényképezőgép esetén a SnapBridge azt is lehetővé teszi, hogy a csatlakoztatott intelligens eszközről távolról fényképezhessen a fényképezőgép beépített Wi-Fi® funkciója segítségével1. A keresővel történő fényképezéskor az átdolgozott érintéses Fn funkció intuitív alternatívát kínál a vezérlőtárcsa vagy a választógomb használata mellett: így a fotósok a nagyméretű érintőképernyő segítségével kezelhetik az automatikus érzékenység szabályozását, választhatják ki az élességpontot, vagy módosíthatnak más fontos beállításokat. A Nikon professzionális D5 és D500 fényképezőgépeitől örökölt képléptető sáv segítségével a képek gyorsan átlapozhatók visszajátszás módban. A videofelvételeket készítők (a Nikon csúcskategóriájú digitális tükörreflexes fényképezőgépeitől örökölt) új Időzített videofelvétel funkció segítségével a lassan mozgó jeleneteket egyszerűen drámai, felgyorsított sorozatokká alakíthatják.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „Az új D5600 tökéletes választás az okostelefonnal fényképezők számára, akik szeretnék továbbfejleszteni a fotózási tudásukat, és szeretnék megosztani másokkal is a kreativitásukat. A gyors reagálású, dönthető érintőképernyő és optikai kereső segítségével teljesen szabadon örökíthetik meg a világot, éppen úgy, ahogy szeretnék. A Nikon nagy teljesítményű képfeldolgozó technológiájának köszönhetően minden képet érdemes megosztani, és a SnapBridge alkalmazásnak köszönhetően ez könnyen meg is tehető.”

Főbb jellemzők

Nikon D-SLR képminőség
: a nagyméretű, 24,2 megapixeles DX-formátumú érzékelő, a 100 és 25 600 közötti, széles ISO-tartomány, valamint az EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer lenyűgöző és egyben hihetetlenül részletgazdag képeket készít – még gyenge fényben is.
SnapBridge: a Bluetooth® low energy technológiát2 használva teszi lehetővé a folyamatos, alacsony energiaigényű kapcsolat fenntartását a D5600 és az okostelefon vagy táblagép között. D-SLR-minőségű képeit menet közben szinkronizálhatja és oszthatja meg a Bluetooth-kapcsolat segítségével. A fényképezőgép beépített Wi-Fi funkciójával könnyedén továbbíthat videókat vagy fényképezhet távolról egy intelligens eszközzel.
Dönthető érintőképernyő: nagyméretű, 8,1 cm-es LCD-kijelző széles megtekintési szöggel és nagy, 1 037 000 képpontos felbontással.
Optikai kereső: kb. 95%-os képfedés és kb. 0,82-szeres nagyítás
AF-pontosság: nem marad le semmiről a borotvaéles, közepén kilenc kereszt típusú érzékelővel rendelkező, 39 pontos automatikus élességállítási rendszernek, valamint az akár 5 kép/mp sebességű gyors sorozatfelvételnek köszönhetően.
Megosztásra érdemes videók: simán futó, részletgazdag, akár 50p/60p képkocka-sebességű, Full HD felbontású videókat készíthet.
Utazásra kész: a váz tömege mindössze 415 g (körülbelül)3, a mély markolatnak köszönhetően pedig stabilan és rendkívül kényelmesen tartható kézben.
Bővíthető rendszer: a gép kompatibilis a NIKKOR DX-formátumú objektívek és a Nikon vakuk széles választékával, valamint a Nikon ME-1 sztereó mikrofonjával és ME-W1 vezeték nélküli mikrofonjával is.
Készletek: a D5600 változatos összeállításban vásárolható meg. A rendkívül sokoldalú szett két VR zoomobjektívvel minden célra tökéletesen alkalmas, a különleges úti képektől a távoli történések megörökítéséig. Tartalmazza a D5600 fényképezőgépet, az AF-P DX NIKKOR 18-55mm VR nagy látószögű zoomobjektívet és az AF-P DX NIKKOR 70-300mm VR zoomos telefotó-objektívet. Az AF-P NIKKOR objektívek tökéletes megoldást kínálnak a videofelvételeket készítőknek, mivel ezek az objektívek gyorsan és csendesen fókuszálnak, sima felvételkészítést téve lehetővé gyakorlatilag hangtalanul.


1 A Wi-Fi® a Wi-Fi Alliance bejegyzett védjegye.
2 A Bluetooth® szóvédjegy és emblémák a Bluetooth SIG, Inc. bejegyzett védjegyei; a Nikon Corporation engedély alapján használja őket.
3 Akkumulátor/SD-kártya nélkül