Mennyit számít egy UV szűrő?

4

Manapság kétféle fotós létezik: aki esküszik az UV szűrők fizikai védelmet nyújtó hatására és aki azt mondja, balgaság az egész.

Igazságot tenni nagyon nehéz, talán nem is szükséges, hiszen mindkét oldalnak megvannak a maga érvei. Aki az UV szűrőre esküszik, az azt vallja, hogy egy óvatlan mozdulat bármikor bekövetkezhet, ekkor pedig jól jön egy extra védelem a drága objektívünk frontlencséje elé. Akik viszont ellenzik, azok azt vallják, hogy felesleges egy újabb üvegtaggal rontani a képminőséget, becsillanást, szórást okozva, a védelemre pedig ott a napellenző, ha esetleg nekicsapnánk valaminek a vázat.

Mindkét érvet meg lehet cáfolni, illetve újabb érveket is lehet kitalálni. A fő kérdés azonban az, hogy valójában mennyit is ér egy UV szűrő védelme.

Bizonyára emlékszünk tavaly nyárról a Sigma WR Ceramic szűrőinek reklámfilmjére, amelyben egy acélgolyót ejtenek hagyományos, kémiailag edzett üvegű UV szűrőre, valamint a Sigma új szűrőjére. Az eredmény természetesen az, hogy a Sigma szűrője megvédi az objektívet, a más gyártóé nem.

De mi a helyzet egyébként a más gyártók UV szűrőivel? Mennyit érnek? Ha érnek egyáltalán valamit.

Nos, erre Vaes Joren is kíváncsi volt, így fogott egy Nikon 18-55mm-es kitobjektívet, és egy UV szűrőt és mindkettőre rálőtt egy Airsoft puskával.
A nem túl életszerű tesztből az mindenesetre kiderül, hogy egy UV szűrő nem túl sokat számít ilyen esetben, míg egy kitobjektív frontlencséje is elég erős ahhoz, hogy egy ilyen lövedéknek nagyjából ellenálljon. Az sajnos nem derült ki a videóból, hogy milyen UV szűrőt próbált, valamint az egész videó katasztrofális minőségű, de az mindenesetre látszik, hogy mennyivel erősebb egy objektív frontlencséje egy vékony, átlagos UV szűrőhöz képest. A Nikon objektív ugyanis kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, míg az UV szűrő ripityára tört.

Ettől függetlenül én maradok abban a csapatban, akik inkább felrakják azt a plusz UV szűrőt, még ha airsoft puskák ellen nem is sok védelmet kapok, de talán van olyan helyzet, amikor egy rosszkor, rossz felől érkező ajtókilincset megállíthat… 🙂

Éjszakai, esti fotózásnál, állványról készítendő hosszú expós képnél azonban érdemes levenni a szűrőt!

via DIYphotography.net