Állványokról álmodom – enciklopédia kezdő állványvásárlóknak

0

Egy jó fotóállványról ábrándozol, de nem tudod melyik, mire jó? Mit jelentenek asokszor ködös szakkifejezések? Íme, állvány enciklopédiánk kezdőknek.

A fényképezőgépem fel fog menni bármelyik választott állványra?
Biztos lehetsz benne. A fényképezőgépek alján lévő menet szabvány méret (1/4″), mely minden esetben megegyezik az állványok csatlakozásával.

Monopod
A klasszikus egylábú állvány, mely többnyire ugyanúgy nyitható mint több lábon álló társa. Közkedvelt, mivel nagyon könnyen mozgatható nyitva is, és 1-1,5 fényértékkel rásegít a gép berázása elleni harcban. Létezik az alján apró tüskékkel vagy kis lábakkal megtámasztható verziója is. A monopodra nem kötelező állványfejet vásárolnunk, közvetlenül felcsavarható rá a fényképezőgép.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tripod
Vagyis háromlábú állvány. A legelterjedtebb állványtípus, terpeszthető és több szekcióban (3-4) nyitható lábakkal. A lábszekciók teleszkóposan egymásba csúsztathatók a köztük lévő csavaros menet, vagy gyorsabb csat kioldásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jobb állványok lábai nem csak alap nyitott pozícióban használhatók, de 2-3 további fokozatban terpeszthetők, így az állvány középső rész akár földközeli pozícióba is állítható. A lábak végére általában gumi csúszásmentes talpat szerelnek, de előfordul a külön felerősíthető, eleve hozzá adott (beépített) vagy opcionálisan megvásárolható fémtüske is, melyekkel speciális terepen (pl. jégen) is stabilan maradnak a lábak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tripodok olcsóbb típusai általában rászerelt, nem cserélhető fejjel készülnek, a jobb állványokról azonban leszerelhető a fej, melyet az igényeinknek megfelelőre cserélhetünk.

Léteznek külön videós feladatokra kifejlesztett háromlábú állványok is, melyek általában nem teljesen nyitható, extra erősítésű lábbal és speciális fejjel kaphatók. Beszerezhetők műtermi állványok is, melyeknél nem elsődleges szempont a kis szállítási méret és tömeg, így az átlagnál nagyobbak és jóval nehezebbek, de ezzel arányosan extra stabilitást is adnak.

Alpha9000_tripod_od

Elterjedtebb állvány anyagok:

  • Alumínium: a tri- és monopodok többsége alumíniumból készül. Megbízható, bár nagyobb méretben már elég nehéz állványok ezek.
  • Műanyag: többnyire az alumíniummal együtt használják az olcsó állványok alkatrészeiben. Minél több a műanyag alkatrész annál gyengébb a minőség.
  • Szénszálas, magnézium, bazalt, stb: különleges anyagok, melyekkel nagyon könnyűvé, jól szállíthatóvá, de fémállvány stabilitásúvá tehető a háromláb.
  • Fa: használata mára jobbára kiment a divatból, bár meglehetősen stabil állványnak számít.

(Állvány)fej
A háromlábú állványra szerelt fix, vagy levehető (külön is kapható) kiegészítő, mely közvetlenül felel a fényképezőgép csatlakoztatásáért és megfelelő mozgatásáért. Szintén szabvány menettel csatlakozik a háromlábú szekcióhoz, magához az állványhoz. Jellemző változatai:

    • 3D fej: a fotózásban leginkább kedvelt forma, mely külön karok segítségével általában 3 tengely mentén elforgatható és mindhárom esetén külön-külön rögzíthető vagy kioldható. Így például egy kart kioldva és mozgatva lehetséges a gép vagy kamera oldalairányú mozgatása.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    • Gömbfej: a fényképezőgépet felfogató része egy gömbcsuklón nyugszik, és ezen mozgatható szinte bármely irányban. Előnye, hogy a csuklót egyetlen rögzítőcsavarral nagyon gyorsan kioldhatjuk, és pillanatok alatt átállíthatjuk másik pozícióba. Hátránya, hogy a pontos vízszintes beállítás és egy tengelyen mozgatás nehezebben megoldható mint a 3D fejjel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    • Pisztolymarkolatos fej: alapvetően egy gömbfej, melynél csavar helyett a rászerelt markolat „ravaszával” oldható a szorítóerő, és fogantyúja segítségével kényelmesen mozgatható.

Vanguard_AbeoPro_283CGH_head_od

    • Videós fej: a 3D fejhez hasonlóan állítható, de hosszabb mozgatókart kapott. Jobb változatai folyadékcsillapításúak a lágy svenkelés érdekében.
    • Panoráma fej: speciális és többnyire drága fejek, melyekkel precízen a kívánt pozícióba állítható, és a panorámának megfelelő fokozatokban mozgatható a fényképezőgép. Létezik motoros mozgatású változata is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyorscseretalp

Az állványfej egyik fontos, levehető alkatrésze. Többnyire egy kis (fém)talp, melyet előre a gép alsó menetéhez rögzíthetünk, így ezzel együtt egy mozdulattal felcsatlakozhatunk az állványra, és ugyanilyen gyorsan le is oldhatjuk róla a gépet. Különböző változatai ma már minden állványfejen elterjedtek.

Középoszlop

A háromlábú állványok középső rúdja, melynek magassága általában külön állítható. Ennek legnagyobb pontja adja az állvány maximális magasságát. A drágább állványok középoszlopa nem csak fel-le emelhető és forgatható, hanem kivehető (így az állvány terpesztett lábakkal földközelig leengedhető), megfordítható (a gép lefelé is felerősíthető a három láb közé), dönthető (90 fokban), ezáltal szinte bármilyen állásba felerősíthető rá a fényképezőgép.

A jobb állványokhoz különböző hosszúságú középoszlopok kaphatók, vagy alapból járnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Állvány terhelhetősége

Az egyik legfontosabb adat, ha állványt akarunk venni. Kilogrammban adják meg, és azt a maximális tömeget jelenti, amit az állvány különösebb remegés, vagy mechanikai sérülés nélkül elbír. Külön kapható fejnél ennek terhelhetőségét is vegyük figyelembe, ne csak a tripodét. Az állványlábak terhelhetőségénél a fej tömege is hozzáadódik a csatlakoztatni kívánt felszerelés tömegéhez.

Állvány magassága

Szintén egy nagyon fontos választási szempont. Az összes láb teljesen kihúzva (alap álló pozícióban), valamint a teljesen felemelt középoszlop összeadott magassága adja meg az állvány magasságát, melyhez hozzá kell adnunk még a fej magasságát is. Többnyire minél magasabbra emeljük az állványt, annál kevésbé lesz stabil. Stabilitását a tömegének növelésével javíthatjuk (pl. súly akasztása a középoszlop alján lévő kampóra).

A gyártók adatlapja minden esetben tartalmazza a minimális magasságot, mely a teljesen terpesztett tripoddal elért magasságot jelenti, és megkapjuk a szállítási méretet is, mely az összecsukott nagyságát mutatja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA