Kipróbáltuk: Nikon D3400 – teszt

6

Bevezetés, különbségek

A technika, technológia rajongójaként kicsit fura volt megélni a Nikon D3400 bejelentését, akkor ugyanis az történt, hogy a D3300 elődmodellhez képest néhány ponton visszalépés történt. Ha azonban kezdő fotósként, vagy olyan hobbifotósként próbálunk gondolkozni, akit értelemszerűen nem érdekelnek a technológiai újdonságok és nem a „hájtech”-re hajt, akkor rá kell jönnünk, hogy a Nikon valójában ésszerű lépéseket tett. Persze ezek egy része inkább üzleti okokra vezethető vissza, de sokuk valóban felesleges egy olyan belépőszintű tükörreflexesnél, amely felhasználói valójában a legritkább esetekben hiányolják majd az elhagyott funkciókat.

A Nikon D3400 tehát egy olyan belépőszintű tükörreflexes fényképezőgép lett, amelyben néhány ritkán használt korábbi képességet más, modern szolgáltatásokra cseréltek.

A Nikon D3400 főbb tulajdonságai:

 • 24,2 megapixel effektív felbontású APS-C (DX) CMOS érzékelő
 • EXPEED 4 feldolgozó processzor
 • ISO100-25600 érzékenység 1 Fé lépésekben
 • 11-pontos AF rendszer
 • 3″ képátlójú hátsó LCD
 • beépített vaku
 • vakupapucs
 • Guide mód
 • SnapBridge vezeték nélküli kommunikáció képek megosztásához
 • 5 kép/mp sorozat sebesség
 • Full HD videófelvétel, max. 60p sebességgel
 • 13 képeffektus

Az új modell sok hasonlóságot mutat az előddel, külsőre például nem is igen van változás, minden gomb és kezelőszerv változatlan, leszámítva a fémszínűről feketére cserélt exponáló gombot és a csatlakozókat borító fedlapot. A legtöbb változás belül történt, főképp a szolgáltatásokban.

De hogy ne csak rébuszokban beszéljünk a kihagyott funkciókról, nézzük meg most már pontosan, mi is változott a Nikon D3400-ban a korábbi D3300-zal szemben:

A Nikon D3300 és D3400 közötti főbb különbségek
Nikon D3300 Nikon D3400
Szenzor teljes felbontása 24,72 Mpixel 24,78 Mpixel
Pormentesítés ultrahangos szenzortiszítás
szoftveres pormentesítési adatok kezelése
szoftveres pormentesítési adatok kezelése
Érzékenység tartomány ISO100-12800,
kiterjeszthető ISO25600-ra
ISO100-25600
Beépített vaku igen, felpattanó
13-as kulcsszám
igen, felpattanó
7-es kulcsszám
Mikrofon beépített mono
külső sztereó mikrofon csatlakozás
beépített mono
Távkioldó csatlakozó van nincs
Videókimenet kompozit
mini HDMI
mini HDMI
Vezeték nélküli képtovábbítás opcionális WU-1A Wi-Fi kiegészítővel teljes felbontásban is
szintén WU-1A-val okostelefonról vezérlés
WU-1A nem használható
beépített Bluetooth LE: SnapBridge, leméretezett kép továbbítása
(videó nem továbbítható, Wi-Fi hiányában vezérlésre nem használható)
Könnyű panoráma készítés
(Easy Panorama mód)
van nincs
Tömeg 460 gramm 445 gramm

Amit egy percig sem kell sajnálni az a kompozit videokimenet. Ami viszont néhány komolyabb amatőrnek, vagy kíváncsibb, kísérletező kedvű hobbistának hiányozhat, az a mikrofon bemenet, bár valljuk be, kicsi rá az esély, hogy aki igényes hangzású családi videókat szeretne készíteni, pont egy belépőszintű DSLR-rel próbálkozna. Az viszont tény, hogy a D3300-nál ezt még megtehette, a D3400-nál már nem.

Hasonlóképp a kísérletező hobbifotósok, vagy amatőr fotósok körében lehetne népszerű az okostelefonról való vezérlés, amelyre a D3300 egy kiegészítő megvásárlását követően még alkalmas volt, a D3400-nál azonban ilyen lehetőség már nincs. Aki okostelefonról szeretné a gépet vezérelni, lépjen egyet feljebb és válassza minimum a D5600-at – gondolhatták a Nikonnál.

Szintén hiányozhat az Easy Panorama mód, amely sorozatfelvétellel tette lehetővé egyszerű panorámák készítését úgy, hogy az illesztést a fényképezőgép oldotta meg. Manapság azonban már okostelefonnal nem csak szebb, de érdekesebb, akár gömbpanorámák is készíthetők, így nem nagy kár e funkció elhagyása. Persze mondhatnánk, hogy ahogyan egy okostelefonnál, úgy ennél a fényképezőgépnél is meg lehetett volna oldani, hogy videó módban működjön a szenzor és a giroszkópok segítségével, valamint a képi tartalom analizálásával gömbpanorámát készíthessünk. De ezt most a D3400-tól ne várjuk el.

A fényképezőgép specifikációja az adatlapján érhető el.