„Látjuk, hogy van igény nagy szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekre” – interjú a Nikonnál

5

Bár a Nikon fotós szempontból nem hozott igazi különlegességet a Photokinára, azért lehetőségem nyílt egy kicsit beszélgetni Jordi Brinkmannal a Nikon európai DSLR és MILC termékmenedzserével.

Nikon stand

Nemrég a D3400 megjelenésével frissült a Nikon egyik legnépszerűbb termékvonala. A specifikációk alapján most először úgy tűnt, hogy az új modell visszalépéseket is hoz. Kivették például a szenzortisztítást. Valóban így történt?

Igen.

Miért?

A D3000-es sorozat célja, hogy az új belépőknek biztosítsa a lehető legjobb képminőséget és a könnyű kezelhetőséget. A D3400-ban a SnapBridge funkció az újdonság, aminek segítségével a felhasználók azonnal megoszthatják a képeiket a mobiltelefonjukon keresztül. Megnöveltük az érzékenység tartományt, és kisebb lett a fogyasztás. Így egy töltéssel akár 1200 kép is készíthető. Persze meg kell említeni még, hogy a vaku teljesítménye is csökkent, de mivel az érzékenységet magasabbra lehet emelni, a vaku módosítás nem gond. Cserébe sokkal kisebb a fényképezőgép fogyasztása. 

De visszatérve a szenzortisztításra. Igen, ez a funkció nem került bele az új modellbe, de a levegő áramoltatási rendszer benne van. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy a D3000-es sorozat felhasználói nem cserélgetik az objektívjeiket. Ha mégis, akkor sem a sivatagban vagy a tengerparton cserélik azokat. Így arra jöttünk rá, hogy a szenzortisztítás ebben a kategóriában lényegében felesleges.

Nikon KeyMission akciókamerák

Akkor ezzel csökken majd a fényképezőgép ára? Végülis egy drága részegység kikerül a gépből.

Természetesen segít a költségek megfelelő szinten tartásában, illetve a kitűzött ár elérésében, de a másik oldalon a Wifi és a Bluetooth integrálása extra kötséget jelentett. Természetesen folyamatosan küzdünk, hogy az adott célár mellett a lehető legtöbb szolgáltatást nyújthassuk. 

A Nikon D3000-es széria az egyik legnépszerűbb DSLR fényképezőgép a világon. Ebben a szegmensben a vásárlóknak az egyszerű kezelhetőség sokkal fontosabb, mint az olyan extra funkciók, mint a szenzortisztítás. Az eddigi tapasztalatok alapján egyáltalán nem számítunk a szenzor koszolódásából származó gondokra ennél a felhasználói körnél.

Nikon KeyMission akciókamerák

A másik téma, amit érinteni szerettem volna az a Nikon 1 rendszer. Jó idje nem jelent már meg új gép ebben a kategóriában a Nikonnál. A Nikon végzett ezzel a kategóriával?

Mennyi ideje is? Egy éve?

Valóban, volt egy éve egy belépő szintű modell, de a komolyabb 1 V sorozat 2014 óta nem frissült.

A Nikon 1 sorozat a tavaly bemutatott modellel nagyon népszerű Ázsiában, több, mint 10% a piaci részesedése. A tükör nélküli szegmens az utóbbi időben eltolódott a felső kategória, a nagyobb szenzoros gépek felé. A Nikon 1 esetén átgondoljuk a koncepciót. Megnézzük, hogy a Nikon 1 erősségeit, mint amilyen a hordozhatóság, a nagy sebesség, a videó mód hogyan tudjuk beilleszteni egy új koncepcióba. 

És tudom, hogy a következő kérdése az lesz, hogy várható-e nagyobb szenzoros Nikon 1 fényképezőgép. 

Nem tagadom…

Bár nekünk ott vannak a nagy szenzoros DSLR modelljeink, de természetesen látjuk, hogy van igény ilyen fényképezőgépekre is. Figyeljük ezt a területet, gondolkodunk rajta, ott van a radarunkon. Természetesen most még semmi konkrétumot nem tudok megosztani ezzel kapcsolatosan. De annyit elárulhatok, hogy ez a kérdés magasan van a prioritási listánkon.

Mi az a legnagyobb szenzorméret, ami még beleférhet a Nikon 1 koncepcióba? APS-C vagy Full frame?

Technikailag a DX.

Koncepcionálisan?

A Nikon 1 koncepció véleményem szerint Nikon 1 kellene maradjon. A nagyobb szenzor egyértelműen új bajonettet igényel.

Nikon KeyMission akciókamerák

Térjünk akkor át a Photokina legnagyobb Nikon újdonságaira a KeyMission kamerákra. A KeyMission 360-at már januárban láttuk a CES-en, most végre a boltokba kerülhet. Azt egészíti most ki a két új modell, a KeyMission 80 és a KeyMission 170, ami engem őszintén szólva meglepett. Bár látható, hogy vannak előnyeik sok már kapható akciókamerával szemben, például külön tok nélkül is vízállóak, mégis úgy érzem, hogy nem kínálnak elég újdonságot. Nem gondolja, hogy a Nikon kicsit elkésett ebből a szegmensből?

Elkésett? Nem gondolom. Bár ennek a szegmensnek a növekedése kicsit lelassult, de még mindig jelentős. Azért most jelentünk meg ezen a piacon, mert beleillik a konnektivitással kapcsolatos koncepciónkba. Ez a konnektivitás éve. Megjelent a SnapBridge funkció, és szeretnénk, ha a vásárlóink a lehető legegyszerűbben megoszthatnák a felvételeiket. 

Eddig az akciókamerák elsősorban az extrém felhasználóknak szóltak, de szeretnénk, ha egyre több hétköznapi ember is élvezhetné az előnyeiket. Én például gitározok egy zenekarban, és fel tudom tenni az új kameránkat a gitár végére, hogy rögzítse a történéseket. Amikor játszunk, akkor nagyon gyorsan megy minden, ahogy élvezzük az eseményeket. Jó utána újra átélni az egészet. Ma főleg kültéri eseményeket rögzítenek akciókamerákkal, de ezeknek beltérben is megvan a helye.

Tehát nem érzem, hogy elkéstünk volna a piacról. Még mindig tudunk extra értéket hozzátenni, amivel ez a piac nagyobbra nőhet és sokkal több emberhez juthatnak el ezek a termékek. 

Nikon KeyMission 80

Tehát nem a GoPro piacát szeretnék elvenni, hanem a piacot szeretnék kiszélesíteni? 

Nyilván ez továbbra is az akciókamerák piaca, de a szélesebb portfólióval szeretnénk hozzájárulni a piac bővítéséhez, hogy ne csak az extrémsportokban lehessen ezeket a kamerákat használni.

Mekkorára nőhet az akciókamerák piaca a teljes kamera/fényképezőgép piacon belül?

Folyamatosan nő, most ha jól tudom, akkor 20% körül van. Tehát már most is elég nagy. Nem könnyű megmondani, hogy mekkora lehet, hiszen a piac nagyon gyorsan változik. Korábban csak a DSLR és a kompakt szegmens létezett, most itt az akciókamera piac. Én úgy látom, hogy van még hely a növekedésre.

Nikon KeyMission 80

Mit kell még tudnunk a most bejelentett KeyMission kamerákról?

Ahogy már volt róla szó, nagyon fontos, hogy ezek külön tok nélkül is levihetők víz alá, és az ütődések ellen is védettek. De a legfontosabb, hogy nagyon könnyű róluk felvételeket megosztani. Kiemelném még a különböző felvételi módokat. A 4K videó mellett lehet még Super Lapse felvételt készíteni, amikor egy hosszabb eseményt felgyorsítva egy rövid felvételben mutathatunk be.

A másik a hordozhatóság. A KeyMission 80 például könnyen felrögzíthető a táska vállpántjára vagy a kabátra, és ahogy leveszi az ember róla, már aktiválódik is. Így akár egy kézzel is használható. Képes időzített sorozatot is készíteni, így egy túra során megadott időközökkel automatikusan is készülhet egy-egy felvétel. Ezen a modellen két kamera is van, így akár szelfiket is lehet vele készíteni, illetve az elejére került egy LED lámpa is. A képminőség nagyjából a kompakt fényképezőgépekéhez hasonlítható, miközben strapabíró, vízálló és könnyen kezelhető. Miért venném elő a telefonom vagy a kompakt fényképezőgépem, ha ezzel sokkal könnyebben tudok fotózni vagy videózni?

Nikon stand