Milc, Bluetooth, Irista, Lifecake – interjú a Canon specialistájával

9

A Canonnál szintén lehetőséget kaptunk arra, hogy konkrét kérdésekkel bombázzuk a cég egyik szakemberét. Idén Richard Trestain, a Canon európai termék marketing specialistája vállalta, hogy leül velünk egy kicsit beszélgetni.

Photokina Canon

Örömmel láttuk, hogy végre a Canon is belépett a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeket komolyan vevő gyártók körébe. Az EOS M5 egy nagyon jó fényképezőgépnek tűnik a komoly amatőrök számára. Mi a helyzet az objektívekkel?

A fényképezőgép mellé bemutattunk egy új 18-150 mm-es objektívet is. Igyekszünk egy teljes objektív sort is kínálni, de minden egyes alkalommal, amikor megkérdezzük a célközönséget, akkor az derül ki, hogy a legfontosabb, amit keresnek az a képminőség, az élességállítás sebessége, a teljesítmény gyenge megvilágításban. A negyedik helyen az áll, hogy a régi objektívjeiket szeretnék használni. 

Photokina Canon

Azt kérdezték már, hogy szeretnének-e nagy fényerejű fix objektíveket?

Természetesen.

És a felhasználók azt mondták, hogy „á, azt nem szeretnénk”?

Már jelenleg is vannak nagy fényerejű fix objektívjeink az EF sorozatban, amiket adapterrel tökéletesen lehet használni. 

Rendben, de ezek így hatalmasak az adapterrel.

Több olyan objektívünk van, amikre ha rátesszük az adaptert, akkor azok semmivel sem nagyobbak, mintha ugyanezekkel a jellemzőkkel elkészítenénk ehhez a rendszerhez a speciális objektívet. Ezek könnyen használhatók és már most elérhetők. Ennél a fényképezőgépnél ez az a vonal, amit követünk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem fejlesztünk új objektíveket.

Photokina Canon Richard Trestain

Hány objektívre számíthatunk, a következő 12 hónapban?

Folyamatosan fejlesztjük az objektíveket. Nem fogok számot mondani. Figyelünk az újságírók és a piac kéréseire, de jelenleg azt látjuk, hogy az olyan kategóriás fényképezőgépeknél, mint az M5, a felhasználók a már jól bevált objektívjeiket, például a kipróbált L sorozatú optikákat szeretnék használni. Természetesen ott van az M10, aminél más a helyzet. Ott a könnyebben használható, kisebb objektíveket keresik. A meglévő objektívek minősége az adapterrel kiváló. Az adapter semmit nem ront a képminőségen. 

Mi a helyzet a 4K videó képességgel? Úgy tűnik, hogy az most kimaradt ebből a gépből. Miért?

A 4K nem került bele ebbe a modellbe, de több más fényképezőgépünkben ott van. Az M5-be azért nem került bele, mert nincs annál rosszabb, mint amikor a kristály tiszta képen elmegy a fókusz. Bár dual pixel AF nagyon gyors és megbízható is egyben, de a 4K felbontásnál a legkisebb életlenség is nagyon zavaró. Tudjuk, hogy vannak, akik szeretnének 4K-t ebben a gépben, de csalódnának. 

A fényképezőgépbe Bluetooth és Wifi csatlakozási lehetőség is került. Ezek hogyan használhatók együtt pontosan?

A Bluetooth Low Energy csatlakozási lehetőség egy nagyon jó megoldás. Folyamatosan be van kapcsolva, így folyamatosan kapcsolódhat a telefonomhoz. Amikor egy-egy képet át szeretnék tölteni a telefonomra, akkor nem kell az idegesítően lassú Bluetooth kapcsolatra várni, mint néhány más hasonló megoldásnál, hiszen a  a Bluetooth kapcsolat segítségével az áttöltéshez létrejön a Wifi kapcsolat, így a letöltés egy pillanat műve. Amikor pedig már nincs szükség a nagyobb sebességre, a wifi lekapcsol és visszaáll a kis fogyasztású Bluetooth kapcsolat. Így mindkét rendszer legjobb szolgáltatásait tudjuk ötvözni. Az egyszerű távvezérlésnél csak a Bluetooth kapcsolat megy, de amikor élőképet is át kell vinni, akkor automatikusan Wifire vált. [közben mutogatja a működését, ami tényleg nagyon gyors] Azt gondolhatná, hogy ezt a demót előre beállítottam, pedig csak annyit csináltam, hogy elindítottam az appot a telefonomon, a fényképezőgépen elindítottam a párosítást, és kész. Ez az eddigi legjobb vezeték nélküli technológiai megvalósításunk. 

Photokina Canon Richard Trestain

Délelőtt volt lehetőségünk körülnézni a standon. Megnéztük a Lifecake és az Irista rendszereket. Miért van szükség két nagyon hasonló képmegosztó rendszerre? Ha családi nyaralást fotózok, akkor ahhoz, hogy mindkét szolgáltatás előnyeit kihasználhassam, a képek egy részét két helyre is fel kell töltenem. Miért nem lehet mindkettő egyben?

A két rendszer két különböző rétegnek szól. A Lifecake felhasználói családapák és családanyák, nagymamák és nagypapák, akik nem űzik túl komolyan a fotózást, egyszerűen csak a családi képeket szeretnék megosztani. Az Irista a komolyabb fotósoknak szól. Ha a családi fotósoknak az Iristát kínálnánk, akkor az sokuk igényeihez túl bonyolult lenne, miközben az Irista felhasználóinak nem igazán a Lifecake szolgáltatásaira van szükségük. Természetesen ha valaki egyszerre komoly amatőr és családapa is, akkor elképzelhető, hogy egyes képeket mindkét helyre fel kell töltenie. Egy időben én is mindkettőt használtam, de aztán csak a Lifecakenél maradtam, mert nem igazán volt szükségem az Irista extra szolgáltatásaira. De ez nem azt jelenti, hogy az Irista ne lenne alkalmas családi fotók megosztására. Kezd egyre jobb és jobb lenni ezen a téren is.

Photokina Canon

A következő kérdés nem kimondottan Canon specifikus, de kíváncsi vagyok a véleményére. A legtöbb ilyen online szolgáltatás azt szeretné, hogy a felhasználók az összes képüket töltsék fel a felhőbe. Az ingyenes fiókkal rendelkezésre álló hely 15 GB, de a korlátlan tárhelyért éves díjat kell fizetni. Hogyan fogják Önök szerint az emberek használni ezeket a tárhelyeket? Ma már sokkal többet fotózunk akár egy év alatt is, mint ami 15 GB-ra elfér. Azok, akik nem fizetnek elő, azoknak nem lesz elég tárhelyük. 

Ez egy olyan kérdés, amire még nem tudjuk pontosan a választ. A szolgáltatás viszonylag új. Folyamatosan figyeljük a felhasználók igényeit és a felhasználási szokásokat. A rendszer [Irista] az eredeti képminőség megőrzése érdekében nem tömöríti a képeket, így azok valóban sok helyet foglalnak el. Jelenleg 90 millió kép van a rendszerben. Figyelni fogjuk, hogy egy-egy felhasználó átlagosan mennyi helyet foglal el, és annak megfelelően fogjuk alakítani a kínált tárhelyet. 

Az Irista rendszerből fotókönyveket is lehet rendelni. Ezek elérhetőek-e Magyarországon?

A HD könyv egy teljesen új szolgáltatás, az elképzelhető, hogy még nem rendelhető, de ez bármelyik nap változhat. [Az interjú megjelenése idején már elérhető.]

A könyvek szerkesztése online történik, vagy szoftvert kell letölteni a szerkesztéshez?

Itt tulajdonképpen többféle termékről beszélünk. A HD könyv egy inkább manuális termék, ami kínál ugyan automatikus összeállítási lehetőséget, de alapvetően a profiknak és a komoly amatőröknek készült, akik a saját igényeik szerint szeretnék összeállítani a fotókönyvet. A HD Easy Book inkább a mobil felhasználóknak szól és szinte teljesen automatikus. A Lifecake könyv pedig teljesen automatikus és névre szóló. Mivel a Lifecake fotókat a családtagok értékelhetik és lájkolhatják, a nagymamának készült albumba azok a képek fognak kerülni, amelyek a nagymamának a legjobban tetszettek. De az összes szolgáltatás mögött ugyanaz a kiemelkedő nyomtatási technológia áll.