Canon EOS M5 testközelből

0

A Canon standot bemutató videó készítésekor még esély sem volt az M5 közelébe jutni, de ez látszik is a felvételeken. Egy kicsit később, a Sony workshopjáról visszafelé tartva viszont jóval kisebb volt a tömeg, így egy kis várakozást követően testközelbe kerültünk az EOS M5-tel.

Amire kíváncsiak voltunk az az, hogy miként oldották meg a fókuszpont választást a hátsó LCD érintésérzékeny felületével, valamint hogy milyen sebességű lett a autofókusz a Dual Pixel CMOS AF-nek köszönhetően.

Nos, elmondhatjuk, hogy a gépet szemünk előtt tartva az új funkcióval könnyedén válthatunk fókuszterületet az LCD érintésével. Az elsőként a Panasonic komoly MILC-eiben alkalmazott szolgáltatást itt is részltesen testreszabhatjuk, azaz megadható, hogy a fókuszpont kiválasztása relatív, vagy abszolút legyen (relatív: csúsztatás az LCD-n mozdítja a fókuszpontot, abszolút: a koppintás helye egyértelműen meghatározza a fókusz pozícióját), illetve mekkora felületet használjon a gép erre (kijelző teljes felülete, jobb fele, bal fele, teteje, alja).

A fókusz sebesség igazi kipróbálására sajnos nem nagyon volt lehetőség, hiszen – mint írtam -, a Canon standon nem volt szervezett fotózási lehetőség, így csak a rosszul világított tömeg képezhette a próba tárgyát. A tapasztalatok nagyon pozitívak, még kikapcsolt folyamatos AF esetén is elég gyorsan áll helyes fókuszra a gép. Videó erről sajnos nem készült a kicsit lehetetlen körülmények miatt :-/ De majd a részletes tesztnél bepótoljuk. Addig legyen annyi elég, hogy végre nincs miért szégyenkeznie a Canonnak a MILC-e fókuszsebessége miatt.