Egy újabb példa a nagy sebességű vakuszinkron (HSS) előnyére

0

Manapság egyre több olyan stúdióvaku kerül piacra, amely nem csak akkumulátoros üzemeltetésével, de nagy sebességű vakuszinkronjával is lehetőséget kínál a kültéri fotózáshoz.

Mint ismeretes, a redőnyzáras fényképezőgépeknél a zár lefutási sebességétől függően egy bizonyos zársebesség felett nem tudunk egykönnyen vakuval világítani, mert a zár kitakarja a képérzékelő egy részét. Erről részletesen írtunk már korábbi, a nagy sebességű vakuszinkron (HSS) című cikkünkben, ahol az okokat is kivesézzük és amelyben példafotókkal is illusztráltuk a HSS lényegét. Igaz, ezek a példafotók nem mutatják be a HSS kültéri használatának igazi előnyeit, vagyis azt, hogy nagy sebességű vakuszinkronnal (kellő vakuteljesítmény esetén) akár kis mélységélességgel, vagyis nyitott blendével is fotózhatunk úgy, hogy vakuval derítjük a modellünket.

Erre mutat jó példát Derrel Ho-Shing videója, amiből szépen látszik, hogy nagy sebességű vakuszinkron nélkül a rekeszt le kell szűkíteni, ami jelentősen növeli a mélységélességet,és amit fotósként nem nagyon szeretünk.


A HSS vakuval viszont bátran dolgozhatunk nyitott blendén is, ha van benne elég szufla: