Így pózoltasd a portréalanyaid! Tippek nagy fülre, görbe orra, magas homlokra…

0

Nem kell ahhoz esküvőfotósnak lenned, hogy olyan kihívások elé nézz, mint görbe orrú, nagy fülű, vagy túl magas homlokú személy fotózása. Ráadásul mindezt tedd úgy, hogy az ügyfél elégedett is legyen. Elég az is, ha csak hobbiból készítesz portrékat, mégis szeretnéd a legjobbat kihozni a portréalanyodból.

Ha már fotózol egy ideje – főleg csajokat – akkor biztosan tudod, hogy vannak emberek (csajok 😉 ), akik háklisak valamelyik testrészük hangsúlyozására. Bár lehet, hogy gyönyörű arca van egy hölgynek, de ha egy picit is nagyobb, vagy görbébb, esetleg ferdébb az orra, mint az átlag, akkor ezt a problémát ő saját maga a sokszorosára felnagyítva érzi. Nem is kell még testképzavarról beszélnünk ahhoz, hogy ilyen előforduljon, egyszerűen csak mindenkiben él egy elképzelés, hogy mi lenne számára ideálisabb, melyik testrésze nem olyan, mint amilyennek szeretné. És ha ez a bizonyos testrész hangsúlyos egy fotón, akkor ott baj lesz!

Ha fotózás során erre nem figyelsz, akkor hiába retusálsz te frekvencia-elkülönítéssel csodás bababőrt, hiába alkalmazod a legmenőbb akkumulátoros vakukat a legszebb fényformálókkal és mindezt egy csodálatos helyszínen, ha a portréalanyod/ügyfeled előnytelen pózban fotózod – úgy, hogy a fény és nézőpont erősítse a problémás testrész képi megjelenését -, akkor nem lesz elégedett.
Erre talán a legegyszerűbb példa a nyitott ajkú, vagy zárt ajkú mosoly: embere válogatja ugyanis, hogy melyiket kedveli jobban. A nyitott mosoly noha természetesebbnek és boldogabbnak hat, erősebben hozza ki a mimikai ráncokat és az esetleg hibás irányultságú (pl. előre álló), vagy túlzottan elszíneződött fogak is jobban látszanak. Jóllehet, ezek is korrigálhatók retusálással. Éppen ezért én speciel minden esetben igyekszem ilyen is, olyat is készíteni, hogy legyen miből választania az ügyfélnek.

Van azonban olyan helyzet, amikor nem lehet minden egyes képet külön-külön komoly retus alá vinni, ennek pedig egyetlen oka van: nem lenne kifizetve az a befektetett munkaóra, amennyit a retusálással töltesz.
Így hát érdemes már a fotózáskor olyan beállításokat és fényeket használni, amelyek csökkentik az előnytelen megjelenést.

Jerry Ghionis az amerikai B&H Photo Youtube csatornáján megjelent videójában azt magyarázza el, hogyan érdemes pózoltatni azokat a portréalanyokat, akiknek magas homloka, erőteljes, vagy áltagnál nagyobb, esetleg görbe orra van.

A megoldást a legtöbb esetben a fej enyhe felfelé biccentése, illetve finoman oldalra fordítása hozza, nagy homlok esetében egy hajkoronából vágás is könnyíthet a képen, de pl. a görbe orr esetében a fények megváltoztatása is fontos (a főfénynek onnan kell világítani, amerre az orr ferdül).

Arról is szó esik, hogyan lehet nagy fülekkel rendelkező portréalanyt úgy fotózni, hogy a fülek kevésbé legyenek hangsúlyosak (na, máris gondolkozhatsz rajta: nagy látószög, nagy tele fogja kevésbé erősíteni a nagy füleket? ugye, hogy megvan a válasz? csekkold a videóban, hogy jól gondoltad-e!)
De itt is a fények és a póz lesz a megoldás (súgunk: oldalra kell fordítani a fejet, amíg az egyik fül el nem tűnik, a fő világítást pedig erről az oldalról kell kapja az arc, ez esetben a látható fül pont árnyékba kerül, így csökken a hangsúlya – persze célszerűen a háttér is legyen sötétebb tónusú).

Talán az egyik legkönnyebb megoldása annak van, amikor az egyik szem jelentősen kisebb, mint a másik. Ekkor az enyhén oldalra fordított fej esetében az a szem legyen közelebb a géphez, amelyik kisebb, így a távolabbi, nagyobb szem, egy picit kevésbé lesz erőteljes. Célszerűen ilyen esetben kerülni kell az arc közvetlen szemből fotózását!

Íme tehát a videó: