Alapfokon: Objektívek – Gyújtótávolság

0

Gyújtótávolság
A zoomtartomány, vagyis a nagyítás mértékének meghatározására használt mérőszám. A gyártók rendszerint egy vagy két számot adnak meg mm-ben. A gyújtótávolság annak a pontnak a távolságát jelöli, ahova az objektív a párhuzamosan beeső fénysugarakat összegyűjti. Normál gyújtótávolságnak általában a negatív filmkocka átlójával azonos távolságot tekintjük. Normál gyújtótávolságnál, ami a kisfilmes gépek többségén 50 mm, a kép perspektívája és a látószög hozzávetőlegesen azonos az emberi szem által látott kép perspektívájával és látószögével. Mivel a digitális fényképezőgépek érzékelői kisebbek, mint a kisfilmes képkocka (márpedig itt is az érzékelő átlója adja a normál gyújtótávolságot), értelemszerűen a normál gyújtótávolság számokban kifejezve rövidebb lesz, mint a kisfilmnél megadott. Így egy olyan objektív, ami a kisfilmes gépeknél nagylátószög lenne, a digitális fényképezőgépeken akár normál objektív is lehet. Emiatt a digitális fényképezőgépeknél a gyártók azt is feltüntetik, hogy a megadott gyújtótávolságok a hagyományos kisfilmes gépeknél milyen gyújtótávolságnak felelnének meg.

Ezeknek megfelelően a Canon PowerShot G2 fényképezőgép objektívjén feltüntetett 7-21 mm-es gyújtótávolság adatok a kisfilmes gépeken 34-102 mm-nek felelnek meg.

A PowerSHot G2 optikája még egyben

A PowerSHot G2 optikája még egyben


A 7-21 mm ebben az esetben a két szélsőértéket jelöli. A látószög 7 mm-nél a legnagyobb. A normál látószög ennél a CCD méretnél kb. 10 mm-es gyújtótávolságnál érhető el. A két szélsőérték hányadosa adja meg a zoomtartomány méretét. Ez a legtöbb automata, kompakt gépnél háromszoros (tehát a 21 a 7 háromszorosa), de természetesen kaphatók ennél nagyobb zoomtartományú objektívvel szerelt gépek is.

Fix gyújtótávolság
Azokat az objektíveket, amelyeknél nem lehet az optika nagyításán állítani fix gyújtótávolságú objektíveknek nevezzük. Ezek az optikák általában egyszerű felépítésűek, így elsősorban az olcsóbb gépekben találkozhatunk velük. A fényképezőgépen a képet nagyítani ilyen optikáknál csak digitálisan lehet. A digitális nagyítás hátránya azonban az, hogy az így nagyított kép rosszabb minőségű lesz, mint az optikai úton nagyított képek. Ennek az az oka, hogy a fényképezőgép elektronikája próbál a nagyításhoz olyan részleteket kreálni, amiket az érzékelő nem rögzített. Ez pedig minden esetben rosszabb, részletszegényebb és életlenebb (vagy lágyabb) képet eredményez, mint az optikai zoom által rajzolt hasonló kivágású képek. A kompakt, automata gépekben található fix gyújtótávolságú objektívek általában 30-40 mm közti gyújtótávolságúak (kisfilmes tartományra vetítve), így enyhén nagylátószögűek.

Változtatható gyújtótávolság
Azokat az objektíveket, amelyeknél a gyújtótávolság nem fix, hanem két végérték között szabadon állítható változtatható gyújtótávolságú vagy idegen szóval zoom objektíveknek nevezzük. Ezek lehetővé teszik, hogy a szemünk által látottnál közelebb hozzák vagy távolabb vigyék a témát. Ez megnöveli a fotós lehetőségeit, mivel a nagyítás mértékének változtatásakor a képkivágáson túl még nagyon sokminden megváltozik. A kompakt fényképezőgépekbe szerelt objektívek általában háromszoros zoomtartományúak. Legkisebb gyújtótávolságnál enyhén nagylátószögűek, legnagyobb gyújtótávolságnál pedig jó nagyítású képet adnak.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér