Villanó suli

0

Kulcsszám

Az eszköz talán legfontosabb tulajdonsága a kulcsszám, mely a villanó erősségét mutatja. Minél nagyobb szám, annál erősebb a vaku. Gyakran már a vaku típusszámából is következtethetünk rá, például 420=42-es kulcsszám. A fényképezőgépek beépített vakujai többnyire 10-12-es, míg egy külső vaku 20-60-as kulcsszámú.

Nagyon egyszerűen kiszámolhatjuk belőle, meddig ad hatásos megvilágítást a villanó. A kulcsszám értéket el kell osztanunk a beállított rekeszértékkel. Vagyis egy 50-es kulcsszámú vaku, F8,0 rekesz mellett 50/8=6,25 méterig hatásos. A kulcsszámot többnyire ISO100 érzékenységhez adják meg, így magasabb ISO értéket használva a vakuteljesítmény is növekszik. Egész fokozatonként ~1,41 a szorzó, vagyis ISO200-on a fenti példavaku 50/8×1,41= 8,8 méter.

Dönthető és forgatható fej

A vaku felső, villanó részét különböző irányokba állíthatjuk, így a falra, plafonra, vagy egyéb fényvisszaverő felületre villantva jelentősen lágyíthatjuk a vaku fényét. Sokkal természetesebb hatás érhető el ilyen módon, mint a témát direkt szembevillantva.

Az egyszerűbb vakukon nincs ilyen lehetőség, az eggyel nagyobbakon a fej felfelé dönthető, a jobbakon pedig forgatható is. Utóbbi szinte teljes szabadságot kínál a villanás irányát illetően.

Zoom fej

Az objektívekhez hasonlóan egyes vakuk is képesek zoomolni. Ennek csupán annyi az értelme, hogy a vakufény villanási szögét az objektív látószögéhez igazítjuk, így például teleobjektívnél nem kell egy teljes szobát kivillantania, egy kisebb területre koncentrálhat, és energiát takaríthat meg.

Létezik kézi és automatikus (motoros) zoomállítás. Előbbinél nekünk kell beállítanunk a vakun az objektív gyújtótávolságát, míg motoros állításnál a vaku maga igazodik ehhez az értékhez. Az ilyen készülékek többsége 24-105mm között dolgozik.

Körvaku

Olyan speciális feladatra (főként makrózásra) kifejlesztett vakuegység, melynél a villanófej nem a vakutest tetején, hanem különállóan, azzal kábelesen összekötve helyezkedik el. A villanó rész kör alakú, és az objektívre erősíthető. A hagyományosnál nagyobb területen biztosít kevésbé koncentrált, de tárgy és makró fotózáshoz jobban illeszkedő téma megvilágítást.

Újratöltési idő

A vaku sebessége. Egy teljes erősségű villanás után a kisütésig eltelt idő. Több tényező, köztük a készülékkel használt áramforrás fajtája is befolyásolhatja. Ni-Zn, vagy külső gyári akkumulátorral például gyorsabb töltés érhető el, mint a hagyományos Ni-MH áramforrásokkal.

Jobb vakuegységeknél mindössze 1-2 másodpercet kell várnunk a következő villanásra, de a töltés tárolásnak, és a kisebb teljesítményű villanásnak köszönhetően az ismétlési sebesség néhány tizedmásodpercre csökkenthető.

Manuális teljesítmény állítás

A régi, vagy fényképezőgépünk rendszerével nem kompatibilis vakuk villanási teljesítményét kézzel kell beállítanunk. Az egyetlen érzékelőtüskével rendelkező (középpontos) vakuk mind ilyenek.

A teljesítmény lehet teljes (Full, vagy 1/1), illetve fél, negyed, nyolcad, stb értékre leosztott (1/2, 1/4, 1/8…stb.).

Automata fénymérés

Többnyire ilyenek a gépünkkel kompatibilis rendszervakuk. TTL módban működnek, és az expozíció előtti pillanatban elsütött mérővillanás alapján összedolgoznak a fényképezőgép fénymérőjével, meghatározva a szükséges villanási erősséget. A gyakorlatban nekünk semmit sem kell beállítanunk, de bizonyos határok között növelhetjük vagy csökkenthetjük az villanás erősségét, az úgynevezett vakuexpozíció korrekcióval.

Az automatikus (TTL) vakuk fejlettebb modelljei manuális módban is használhatók.

Nagy sebességű szinkron

A fényképezőgépek mechanikus zárszerkezetének sebességétől függően a maximális szinkronidő (vagyis zársebesség) 1/180-1/250 mp körüli. Ennél rövidebb záridő beállításakor a vakufény nem képes bevilágítani a teljes képmezőt.

A jobb vakuk nagy sebességű szinkron módját aktiválva, rövidebb, akár 1/4000-1/8000mp záridő mellett is fényképezhetünk.

Stroboszkópos villanás

Különleges üzemmód, mely csak a nagyobb teljesítményű vakukészülékekben érhető el. A fotós több kisebb teljesítményű villanássorozatot állíthat be, ezek ismétlődési gyakoriságát is megszabva. A villanássorozat a mozgó témát hosszabb záridő mellett több alkalommal világítja meg, így egy képen több kimerevített pozícióban ábrázolódik a mozdulatsor.

Modellfény

Gyors tesztvillanás sorozat a fotós számára, mellyel ellenőrizheti, a vakufény által előidézendő megvilágítási viszonyokat. Általában a drágább, nagyobb teljesítményű készülékeken kapcsolható be.

AF segédfény

Az újabb, TTL vakukon többnyire külön segédfény lámpát is találunk, mely felvillanásaival a fényképezőgép automata élességállítását segíti gyenge fényben. A gépen lévő kis LED-hez képest jobbára erősebb, hatásosabb fényforrást jelent.

Segédvaku (slave) mód

A készülék egy másik vaku villanására, attól távolabb is képes elsülni. Nagyon egyszerű üzemmód, melynél ezen kívül nincs kommunikáció a fő és a segéd vaku között (pl. a távolság, és egyéb teljesítmény adatok továbbítása). A segédvaku éppen ezért csak manuális beállításokkal használható. Sok esetben különböző villanási módok is beállíthatók, például figyelmen kívül hagyva a TTL vakuk első (mérő)villanását.

Vezeték nélküli vakuvezérlés

Az azonos rendszer (pl. Canon E-TTL, Nikon i-TTL) rendszervakuk legjobbjai képesek az egymás közötti vezeték nélküli kommunikációra. Ehhez szükség van egy géphez csatlakoztatott vezérlő (kommander) vakura, és legalább egy távolabb elhelyezett vezérelhető vakura. Ha több vezérelt vakut használunk, azokat csoportokba is rendezhetjük, mely csoportoknál külön állíthatjuk be a villanási teljesítményt, vagy üzemmódot.

Vezeték nélküli vezérlésnél a vakut érintő minden felvételi adat továbbításra kerül, így a távoli vakuk is TTL fényméréssel működhetnek.

Szinkronaljzat

A vakut a fényképezőgép megfelelő szinkroncsatlakozóján keresztül kábellel is a géphez köthetjük, ezáltal távolról, biztonságosan villanthatjuk el.

A slave (segédvaku) villanáshoz hasonlóan csak manuális üzemmódban használható a készülék, mivel kábelen a vakut érintő információk nem továbbítódnak.

Tápaljzat

A nagyobb vakuk nem csak a szokásos ceruzaelemekkel, de külön megvásárolható külső tápegységről (külső gyári akkumulátorról) is használhatók, melynek köszönhetően sokkal több villanást csikarhatunk ki belőlük, de bizonyos modelleknél egy ilyen akkucsomaggal lerövödíthető az újratöltődési idő is.