Sunpak LED 96 videolámpa

0

A különféle folyamatos fényű videólámpák ma már az amatőr videós alapfelszerelés elengedhetetlen részét képezik. A kamerák jó részében nincs beépített fényforrás, a mozgóképfelvételre képes digitális tükörreflexes fényképezőgépekben pedig csak villanófényt kapunk állóképeinkhez. Elsősorban az utóbbiak – mármint a VSLR videózás egyre növekvő népszerűsége miatt – kezdtek elterjedni a LED-es lámpák, melyek kicsik, olcsók és relatíve jó fényteljesítményt adnak. Na, nem kell azért atomvillanásra számítanunk, de a semminél azért jóval többet kapunk, és mint tudjuk, a megfelelő világítás nem csak a fotózásban de a videózásban is életmentő, pontosabban mozgókép-mentő lehet.

Bemutatónk tárgya a Sunpak LED 96 videólámpa is a hasonló kiegészítők mostanra végeláthatatlan sorát gyarapítja. A vakui alapján már némi nevet szerzett, japán Sunpak egy olcsóbb munkaerőt kínáló ázsiai országban (a megfejtés: Kínában) rakatta össze a LED 96-ot, melynek nevéből azt is megtudjuk, hogy 96 apró LED fényforrás biztosítja számunkra az életető fényt. A LED-ek nagy előnye ugyebár, hogy kis méretűk ellenére viszonylag jó fényteljesítményt adnak, ehhez képest keveset fogyasztanak és nem melegszenek.

A lámpa kialakítása és minősége nem igazán tér el a nagy átlagtól. Egy olcsó, fekete műanyagdoboz elejébe, 8 sorban 12 db 5mm-es LED-et pakoltak egymás mellé rendezve, melyek mögött és körülöttük fémes visszaverő réteg biztosítja a mind jobb fényszóródást. A doboz 12 cm széles, vagyis nagyjából egy kisebb DSLR szélességével megegyező. Magassága 11, mélysége 4,3 cm. Gépünkre felhelyezve kb. 116 grammal többet kell kézben tartanunk, nem számítva a hozzá adott szűrő előtét és az elemek plusz tömegét.

A doboz alján egy szabvány vakupapucsba illeszthető, 1/4″x 20 méretű, műanyag talp található, mely a vakuknál megszokott, szintén műanyag tárcsával szorítható a fényképezőgép, kamera, vagy vakusín papucsára. A talp alján egy fém állványmenet is helyet kapott, így akár háromlábú állványra is felerősíthető.

A lámpa tetején található a be és kikapcsolásra szolgáló (ON/OFF) gomb, valamint egy lepattintható elemfoglalat fedél, mely alá 4 db AA méretű elem, vagy akkumulátor helyezhető. Hátulról a bal oldalán találjuk a fényteljesítményt szabályozó tárcsát, hasonlót a régi tranzisztoros kisrádiók csatornakeresőjéhez. Felfelé forgatva növelhető a világítás erőssége.

Szintén bal oldalon, a LED-ek előtt egy bevágás látható, melybe a lámpához mellékelt két diffúzor/színszűrő egyike csúsztatható. Segítségükkel lágyabb árnyékok érhetők el, némi fényveszteség árán, és módosíthatjuk a lámpa színhőmérsékletét is. A színtelennek tűnő szűrővel 4300 K, míg a sárgával 3500 K színhőmérséklet érhető el, így lámpánk fénye például a szoba sárgás izzólámpáihoz igazítható.

A szűrők minden erőlködés nélkül, könnyedén becsúsztathatók, az alsó szélükön lévő apró bevágást pedig egy rugós tartópöcök akasztja meg, így véletlenül, a lámpát oldalra döntve sem csúszhatnak ki a foglalatból. A Sunpak LED 96 alján lévő kioldógombot nyomva tartva a szűrő egyszerűen és könnyen kivehető. Ugyanitt egy hálózati tápaljzatot is találunk, de a készülékhez alapesetben nem jár tápegység.

A lámpa szűrők nélkül 6300 K színhőmérsékletű fényt biztosít, de arra semmilyen adatot nem találtam, hogy pontosan milyen erősségűt. A hasonló, azaz ugyanennyi LED-et tartalmazó fényforrásoktól semmiben sem marad el a Sunpak terméke. Nagyjából egy erősebb zseblámpa erejét sikerült belepakolni, néhány méterig jó, egy szobányi helyiség bevilágításához elégséges fényteljesítménnyel.

Stúdió világításra szinte alkalmatlanok a hasonló teljesítményű videólámpák (hacsak nem veszünk belőlük többet), így a Sunpak LED 96 is, de aki gyenge fényviszonyok mellett szeretne videózni, vagy vlogot, népszerű megosztókon futó videónaplót vezet, annak ez egy gazdaságos első megoldás lehet. Használhatjuk fotózásnál is, bár teljesítménye egy kisebb villanó fényerejét sem éri el. Főként közeli témák megvilágítására, esetleg több hasonló lámpával kiegészítve tárgyfotóhoz lehet alkalmas. Mivel a vakukkal ellentétben folyamatos fényt ad, kezdő fotósok számára könnyebb megoldást jelent a megvilágítás beállítására, mint egy kis teljesítményű vaku.

A Sunpak LED 96 bruttó fogyasztói ára jelenleg 14 990 Ft. A terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.