Exkluzív: Nikon 1 V3

0

Bevezető

A MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves kompakt) fényképezőgépek bejelentését talán nem kíséri annyi figyelem, mint egy-egy profi DSLR-ét. A Nikon 1 V3 modellről is csak módjával találtunk pletykákat a web bugyraiban. Mi mégis kaptunk az alkalmon, és a hazai képviselet meghívásán, hogy kipróbálhassuk a friss melegében bejelentett csúcs MILC-ük egyik prototípusát.

A gép a Nikon 1 termékcsalád zászlóvivőjének számító V-sorozat legújabb tagja. A Nikon rendszerkompaktok CX méretű szenzorát kapta, a szériára egyébként is jellemző olyan tulajdonságokkal mint az elektronikus-mechanikus zár kombinációja, ennek révén szupergyors sorozat és rövid videók elérése, valamint a hibrid (kontraszt és fázis alapú) AF rendszer használata.

Külső és ergonómia

Ami azonnal feltűnhet mindenkinek az a gép korábbitól eltérő kialakítása. A v1 és különösen a V2 modell egy elég jellegzetes kereső „púppal” rendelkezett, az utóbbi modell ráadásul egy határozottabb markolatot is kapott. Na, ez itt nincs. Külsőben inkább a V1-re hasonlít, vagyis a klasszikus kiskompakt formavilágot tudhatja magáénak.

Markolata végig gumírozott és viszonylag biztos fogású, de cseppet sem kényelmes és egyáltalán nem nagy. Ha normális markolatot szeretnénk külön kell megvásárolnunk (GR-N1010), mely néhány új kezelőszervvel is gazdagítja a gépet. Kapunk vele egy új elülső tárcsát, valamint egy kényelmesebben elérhető exponáló, és egy plusz programozható funkció gombot is. Ilyet amúgy kettőt találunk alapból a készüléken.

A gép dupla vezérlőtárcsával rendelkezik. Az új elülső tárcsa elég szokatlan helyre került, de így is kényelmesen hozzáférhető és kezelhető. A hátsót benyomhatóvá tették, így funkciógombként is használható. A többi kezelőszerv kialakítása az elődöt idézi. Érdekes megoldás az LCD bal oldala mentén végigfutó gombsor, mely a kihajtható kijelzővel együtt mozgatható.

A váz első osztályú építési minőségű, mindenütt fém borítással, precíz illesztésekkel, kitűnő anyagminőséggel.

A menü kinézete elődjét idézi, de a meglévő Lejátszás, Felvétel és Beállítás menücsoportok mellett újakat is kapunk. A Nikon 1 V3-ban megjelenik például a Videóbeállítás, Képretus, és Wi-Fi opciók menüje is.

Képérzékelő

A gépbe a korábbi 14 helyett 18 megapixeles CMOS képérzékelő került, egész pontosan 18,4 megapixeles, mely képalkotást tekintve 18,2 megapixelt jelent. Mérete mit sem változott, 13,2 x 8,8 mm-es. Különlegessége, hogy a tükörreflexes gépek között terjedő divat szerint itt sem használt a gyártó optikai aluláteresztő (röviden, AA) szűrőt. Ez a szemlélő számára kellemesebb részletgazdagsággal kecsegtet, persze a moiré hatás kialakulásának veszélyével.

Az új szenzor mellé új feldolgozó processzor került EXPEED 4A néven, mely a korábbinál nagyobb sebességet kínál. Sorozatban például a korábbi 15 helyett 20 kép/mp-es sebességgel dolgozik, akár teljes felbontásban is, miközben folyamatos élességállításra is képes minden egyes képkockánál. Íme, egy kis videó a 20 kép/mp-es sorozatról, melynél egyébként elektronikus zárat használ a gép:

Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Egyképes módban a mechanikus zár lép működésbe, de a DSLR-ekhez képest jóval csendesebb, hisz tükörcsapódás sincs.

Ha elég az első képnél beállított AF és expozíció, választhatunk 30 és 60 kép/mp-es sorozatot is. Utóbbit akár 40 RAW képig bírja szuflával a készülék.
Az érzékenység a korábbi ISO6400-hoz képest egy egész fényértékkel tovább növelhető (ISO12800-ig), az alapérték viszont ISO160 maradt.

Objektív

A képérzékelő méretéből adódóan itt is 2,7x-es szorzóval kell számolnunk, így a 10-30mm-es objektívek számítanak alapnak. A gyártó egy új, optikai stabilizátoros 1 Nikkor VR 10-30mm F3,5-5,6 PD-ZOOM objektívet is kiad a géphez, mely a motoros zoomvezérlésben különbözik az előzőtől. Gyújtótávolsága kisfilmes értéken 27-81mm-nek megfelelő látószöget ad.

Az eltérő szabvány miatt a Nikon tükörreflexesekre való F-bajonettes objektívek közvetlenül nem csatlakoztathatók a géphez. Elsősorban az 1 Nikkor jelzésű darabokat ajánljuk.

A nagyjából egy tucat objektívet magában foglaló kínálat egy tizenharmadik darabbal, egy igazi kakukktojással is bővül. Az 1 Nikkor VR 70-300mm F4,5-5,6 objektív szintén kapott optikai stabilizátort, gyújtótávolsága viszont kisfilmes viszonylatban 189-810mm, mely különösen nagynak számít a MILC világban. Eddig nem volt jellemző a rendszerkompaktokra az ilyen „hosszú” teleobjektív.

AF rendszer

Mint említettem az automata élességállítás megmaradt a jól bevált hibrid rendszernél, mely a kompaktok szokásos kontraszt-alapú AF-rendszerét a jobbára DSLR-ekben használt fázisérzékelős módszerrel ötvözi. A Nikon 1 V3 továbbfejlesztett élességállító rendszere a képmező nagy részén (leszámítva a széleket) 171 kijelölhető fókuszpontot kínál a korábbi 135 helyett, melyből 105 pont fázisérzékelős. Mindez a témakövető módban is használható, mely a 20 kép/mp-es videóval ötvözve elég ütős kombináció a mozgó témák fotózásakor.

Kijelző és kereső

A 3″-os képátlóját ugyan megtartotta a hátsó LCD, felbontása viszont 921 ezerről 1,037 millióra képpontra nőt, és ami a legfontosabb, érintésérzékeny vezérlést és dönthető kivitelt kapott. Maga a képernyő nagyon vékony, szinte észrevétlenül simul bele a gépvázba, lefelé 90 fokban, felfelé kb. 120 fokban dönthető, a szintén vékony, de masszív fémzsanérnak köszönhetően.

A kapacitív érintéses vezérlés jót tett a gép kezelésének. Elég érzékeny az ujjak apró érintésére és minden fontosabb beállítást megváltoztathatunk a segítségével. Az érintéssel is vezérelhető opciók kis bekeretezett gombokként jelennek meg a képernyőn. Ilyen például a rekesz és záridő, vagy az érzékenység, de az AF pont kiválasztása, vagy akár az ezzel egybekötött zárkioldás is indítható ilyen módon. Használnunk persze nem kötelező, a készülék minden funkció elérhető hagyományos úton is.

Ami azonban határozott visszalépés, az a kereső, hiszen a V-modelleknek a beépített elektronikus keresőjük volt a védjegyük az olcsóbb Nikon 1 gépekhez képest. A V3-on csak a hűlt helyét találjuk, jobban mondva egy takaros kupakkal lefedett elektronikus kiegészítő csatlakozót valahol a gép tetejének közepén, melyhez a külön megvásárolható DF-N1000 elektronikus kereső csatlakoztatható. Ez képességeiben jobb mint az elődöké, hiszen kapásból 2,359 millió képpontot kínál, és persze 100%-os lefedettséget.

Vaku

Beépített vakut szerencsére kapunk. A gép bal oldalán lévő gombbal nyitható, és mivel ez is zsanéros megoldású, ujjal hátrahajtva akár a plafonra is villanthatunk vele.

A tükrös gépekhez kínált rendszervakuk itt sem használhatók, ugyanis szabvány vakupapucs nincs a gépen. A külső vakukat is az előbb említett elektronikus csatlakozóra pakolhatjuk, és kénytelenek leszünk a Nikon 1 rendszerhez készült kínálatból válogatni.

Videó

Úgy tűnik az alap szolgáltatások tekintetében itt is kapunk pár újdonságot. Most is 16:9 oldalarányú, FullHD felbontású (1920 x 1080 pixel) a maximális felbontás, a képkockasebesség viszont 60i helyett 60p vagy 30p lehet. Ezen felül HD (720p) felvétel is indítható 30 kocka/mp sebesség mellett. A hangfelvétel sztereó a beépített mikrofonnak köszönhetően, de a Nikon 1 V3-ra külső mikrofon is csatlakoztatható, normál mini-jack aljzaton keresztül.

3 mp hosszan 120 kép/mp sebességű mozgókép is készülhet, mely a Lassított felvétel módnak köszönhetően a valóságnál négyszer lassabban kerül lejátszásra.

A módválasztó tárcsára egy új Kreatív videó állás is felkerült, melyen olyan új módok érhetők el, mint a gyorsított felvétel, az ugró vágás, vagy a 4 mp-es snittek összefűzése.

Egyedi és főleg új szolgáltatás az Automatikus képrögzítés mód, melyet aktiválva a gép folyamatosan elemzi a képtartalmat videózás közben, és automatikus elmenti belőle a legjobb minőségű állóképeket.

Csatlakozók, kártya, akkumulátor

A videó részben említett sztereó külső mikrofon aljzat a gép bal oldalára került, a többi csatlakozóhelyet pedig átellenben, a markolati részen találjuk. Az ott lévő gumilapot felhajtva egy HDMI, majd egy mikro-USB port fogad, végül pedig egy…igen, ha jól látom az ott egy kártyafoglalat, mégpedig microSD kártyákhoz. Esetleges SD kártya gyűjteményünket tehát elfelejthetjük, öröm viszont az ürömben, hogy akár állványra helyezett gépnél is könnyen hozzáférhető az oldalsó kártyafoglalat.

A Nikon 1 V3-hoz egy EN-EL20 típusú lítium-ion akkumulátor, a hozzá való hálózati töltő, egy mikro-USB kábel, csuklószíj, valamint műanyag vázsapka jár.

Szolgáltatások

Elsősorban a Wi-Fi-t érdemes itt megemlítenünk, mely az elődökben még nem volt. Ehhez az Android és iOS rendszereken futó, ingyenes Wireless Mobile Utility szoftvert kell mobil eszközünkre telepítenünk, mellyel könnyedén átmásolhatjuk kész képeinket, vagy akár a mobilról távkioldhatjuk a fényképezőgépet. Ahogy látom részletes beállítások nem érhetők el a mobilos távvezérlőben, de az expozíció indítása mindenképp.

A Nikon 1 V3 ezen kívül egy csomó kreatív szűrőeffektust, a csúcsfények megjelenítését, a képernyőn megjeleníthető kéttengelyes virtuális horizontot kínál.

A Kreatív paletta mód élőképen megjelenő gyűrűjén a fotós állíthatja be a használni kívánt effektust, mely az élőképre is hatással lesz. A Legjobb pillanat rögzítése mód eddig is alap szolgáltatás volt a Nikon gépeiben, melynél egy gyors sorozatból a gép választotta ki a legjobban sikerült fotót. Az új Aktív kijelölés mód ezt annyiban változtatja, hogy a 40 képes sorozat végeztével mi jelölhetjük ki a nekünk tetsző felvételt.

Képminőség

Mivel egy bejelentés előtti prototípust sikerült megforgatnunk, pillanatnyilag még nem készíthettünk vele publikálható fotókat, de mindezt remélhetőleg a bolti változatok piacra kerülésekor egy részletes tesztben pótolni tudjuk.

Összegzés

A legfontosabb területeken (szenzor, feldolgozórendszer, AF, videó, sorozat, LCD, stb) fejlődött elődjéhez képest a Nikon 1 V3, ugyanakkor a hiányzó kényelmesebb markolat és elektronikus kereső tekintetében – a mennyiben szükség van rájuk – külön kell a pénztárcánkba nyúlnunk. A gép viszonylag kényelmes és gyors működésű, a most megjelenő 70-300mm-es (189-810mm ekv.) objektív pedig egészen új távlatokat nyithat a Nikon 1 rendszer számára.

A Nikon 1 V3, egy új 10-30mm-es PD-ZOOM-mal, valamint külső EVF keresővel és markolattal kiegészítve 1200 dollár (~275 000 Ft) körüli áron indul majd a tengerentúlon. Forgalmazását 2014 áprilisában kezdik.