Fekete hattyú az utcán – avagy mi a titka a „street photography”-nek

0

Eric Kim blogjában elemezte, mennyire nehéz, vagy könnyű a városi, vagy utcai fotózás (esetleg szóba jöhet még a szociofotózás említése is, bár az eredeti „street photography” talán kifejezőbb bármely magyar fordításnál). Írásában Nassim Taleb-re hivatkozva fekete hattyúnak nevezte el azt az „eseményláncolatot”, ami lehetővé teszi, hogy egy érdekes témát lefotózzon. A véletlennek ugyanis sokszor nagy szerepe van egy-egy jól sikerült utcai fotográfiában (nem rendezheti újra, nem ismétlődő, nem kiszámítható), ugyanakkor hangsúlyozza, hogy saját gépünk részletes ismerete és gyors kezelése elengedhetetlen.

Nem elég viszont elkészíteni a jó fotót, fel kell készülnünk a fogadtatásra is. No nem a képünk fogadtatására, hanem fotónk alanyának reakciójára. Nem ritka ugyanis a nemtetszés, vagy éppen a felháborodás. Ilyen esetben javasolja az azonnali cselekvést, az elismerést, bocsánatkérést, majd gyors távozást, mielőtt bármi komolyabb incidens történne.

Szerencsére nem csak rémtörténeteket mesél, de biztat is. Hiába érezzük úgy, hogy nem vagyunk sikeresek ezen a téren, érdemes tovább próbálkozni, egyszer nekünk is eljöhet az a bizonyos fekete hattyú.

fotó: Kramer O'Neill

fotó: Kramer O’Neill

További tanácsok és sok-sok jó fotó a szerző blogjában:
http://erickimphotography.com/blog/2012/01/what-the-black-swan-unpredictability-can-teach-you-about-street-photography/#more-5219