Így kapcsolhatod be a Sony full-frame MILC-ed szimulált élőképét

0

Jó pár fényképezőgépnél van lehetőségünk arra, hogy az élőkép kijelzési módját megváltoztassuk, így az alapértelmezett normál élőkép helyett (amely mindig helyes expozíciójú képet mutat a hátsó kijelzőn vagy az elektronikus keresőben, akkor is, ha a beállításaink alapján nem olyan kép fog készülni) átálljunk expozíció szimulált élőképre. Előbbinek akkor van jelentősége, ha manuális módban fotózunk és tudjuk, mit miért állítunk be és miért akarunk jóval aláexponálni, de pl. kézzel kell élességet állítanunk. Ilyenkor nem volna jó, ha egy erősen alulexponált képen kellene belőni az élességet (pl. azért erősen alulexponált az a kép, mert vakut fogunk használni). A másik mód, vagyis az expozíció szimuláció akkor jön jól, ha úgy szeretnénk látni az élőképet, ahogyan az a végső fotón fog szerepelni, túlexponálva, vagy alulexponálva (ilyenkor viszont a kézi élességállítás már nem volna egyszerű). Vagy éppen vakuval fogunk deríteni és szeretnénk látni, hogy mennyi marad majd meg a képen a környezetből, mennyire kell alulexponálnunk a képet, hogy kiemeljük vakuval a főtémánkat.

Igen ám, de a Sony full-frame szenzoros MILC-einél hiába kapcsoljuk ki vagy be az expozíció szimulációt (Rec 2/Display/LiveView Display menüpontot Setting Effect), ha vakut, vagy vakukioldót helyezünk a gépre, akkor az felülbírálja az itt beállított értékünket és mindenképpen átáll normál módú kijelzésre, amely esetenként nagyon megnehezítheti a fotós dolgát. Ez egyébként nem csak a Sony gépeknél jelentkezik, mi is találkoztunk hasonló megoldású MILC-ekkel. A másik véglet az, amikor meg egyszerűen nincs is lehetőség az expozíció szimuláció kikapcsolására (lásd Canon EOS M3).

Robert Hall fotográfus is szembesült Sony gépénél a fenti problémával, de alábbi videójában azt is megmutatja, hogyan lehet elérni az expozíció szimulációt akkor, ha vakut használunk (hiszen ilyenkor a gép automatikusan átáll normál, helyes expozíciót mutató kijelzési módra, amely nem mindig jön jól).

A megoldást a programozható gombok egyik funkciója adja, méghozzá a Shot. Result Preview. Ezt pl. az AEL gombra programozva elérhetjük, hogy a gomb nyomva tartásának idejére bekapcsoljuk az expozíció szimulációt, így pedig beállítható lesz, mennyi fényt engedünk be a szenzorra expozíciókor.