Hogyan fejlődj a fotózás terén?

0

Régebben nagy divatja volt az év eleji fogadalomtételeknek. Az elmúlt években azonban úgy tűnik csökkent ez a hajlandóság. Mi sem buzdítunk senkit arra, hogy fogadkozzon, elegendő, ha eltökélt marad egész évben. De mit tegyünk azért, hogy fejlődhessünk a fotózás terén?

Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan fényképezőgép tulajdonos a Földön, aki ne szeretne jobbnál jobb képeket készíteni, amelyekkel nyugodt szívvel büszkélkedhet a facebookon, vagy indulhat pályázatokon.

Sem a kezdő fotósoknak, sem a már gyakorlott amatőröknek és profiknak nincs egyszerű dolguk, ha fejlődni akarnak. Előbbiek a tapasztalatlanságuk miatt, utóbbiak az ismert emberi tulajdonság, a lustaság miatt. Hajlamosak lehetünk azt hinni ugyanis, hogy minden úgy jó, ahogy csináljuk és lusták vagyunk utánanézni, vajon ez igaz-e.

Néhány tippet összeszedtem, mire érdemes figyelni ahhoz, hogy kezdőként idén előrébb jussunk:

  • Először is, döntsd el magunkban, hogy idén jobb fotókat készítesz, s ezt naponta – pl. ébredéskor – mondogasd is magadban. Igazolt pszichológiai hatása van ennek az önhipnózisnak. Ha ezzel kezded, már jól indulsz.
  • Valóban készíts több fotót! Minél több fotót készítesz, annál nagyobb tapasztalatra teszel szert.
  • Keress új helyeket, járd be a környéket, ha teheted, utazz messzebbre. Minél távolabb vagy a megszokott környezetedtől, annál inkább képes vagy a dolgok mögé látni és észrevenni azt, ami érdekes.
  • Járj nyitott szemmel. Ne csak akkor, amikor a géped a nyakadban lóg. A folyamatos készenlét és figyelem egy idő után az életed részévé válik, így nem lesz nehéz dolgod, amikor már tényleg fotózni szeretnél (vagy kell).
  • Gondolkozz, légy kreatív, találj ki előre új ötleteket és valósítsd meg azokat.
  • Tanulj a hibáidból, elemezd a képeid, keresd meg, hogyan lehetne még jobb.
  • Játssz a fényekkel, egy adott témából ezerféle megoldás kihozható más megvilágításban. Kövesd a nap útját, találd meg a legideálisabb időpontot.
  • Ha elkészítettél egy szerinted jó képet, menj vissza a helyszínre máskor is, más fényekhez, más emberekhez, vagy csak más szemszög kereséséhez. Használd ki a hajnal és a kékóra adta különleges fényeket.
  • Fejleszd tovább elméleti tudásod, olvass fotós lapokat, nézegesd más fotóit (hoppá, erre kiváló hely a pixinfo.com és a fotozz.hu 😀 )
  • Vállalj el komoly kihívásokat, azokat is, amelyek első ránézésre meghaladják képességeid. De vigyázz, olyat ne vállalj, amelyre a felszerelésed nem alkalmas, mert bármennyire is ügyes leszel, egy nagylátószögű objektívvel nem fogsz szép ételfotókat készíteni, ahogy egy beépített, vagy gépre helyezett rendszervakuval sem esélyes, hogy kiváló szalagavatós fotóid lesznek.
  • Ha valamit nem értesz, kérdezz nyugodtan fotós ismerőseidtől, vagy fórumokban. Kérdezni nem szégyen, butának maradni az.
  • A legjobb képeid oszd meg másokkal, s kérd ki jó fotósok véleményét is. Nem kell minden tanácsot megfogadni, de érdemes rajta gondolkozni, mert az is finomíthatja a látásmódod.

Ha pedig kellően merész és kitartó vagy, indíts valami nagy projektet, amit ha véghez viszel, nem csak rengeteget fejlődsz, de szinte biztos sikert is aratsz (lásd pl. minden napra egy fotó, évszakokon átnyúló timelapse videók, hónapokkal később készített képekből panoráma/montázs, stb.).