Canon EOS M5

3

A Canon bejelentette eddigi legizgalmasabb MILC gépét, az EOS M széria negyedik tagját, az EOS M5-öt.

S hogy miért a legizgalmasabb? Ezt gyakorlatilag a pletykákból már sejthettük, de most már hivatalossá vált: ez az első cserélhető objektíves, tükör nélküli Canon fényképezőgép, amely beépített elektronikus keresőt kínál a valódi fotózási élményért (no és persze a stabilabb tartásért). De ez csak az egyik pozitívum, amit már régóta várhattak a canon rajongók. A másik nagyszerű előre lépés, hogy végre nem Hybrid CMOS AF, hanem az igazán jó Dual Pixel CMOS AF került a gépbe, amely fázis-különbség érzékeléssel támogatja a pontos kontraszt alapú élességállítást, amely így jelentősen gyorsabb lesz a korábbi megoldásoknál.
canon_eos_m5_frontright
A gép az EOS M3-mal megegyező felbontású fotókat képes készíteni, de a szenzor mégis más, mint az M3-é. Az EOS M5-be az EOS 80D-ből már ismerős 25,8 millió teljes pixelszámú, 24,2 Mpixel effektív felbontású APS-C CMOS szenzor került, ennek érzékenységét ISO100 és ISO25600 között állíthatjuk.
Videót (ahogy az EOS 80D-nél is) maximum Full HD, azaz 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, a képfrissítés maximuma 60 kép/mp, újdonság azonban az 5 tengelyes elektronikus stabilizátor.

Sorozatot folyamatos autofókusszal 7 kép/mp sebességgel, rögzített fókusszal 9 kép/mp sebességgel készíthetünk, akár RAW formátumban is.

Az élőképet a hátsó, 3,2″ képátlójú, 1,62 millió képpontos (lásd EOS 5D Mark IV) érintésérzékeny LCD-n is nyomon követhetjük, amely a fel-le dönthetősége révén a fej fölüli, illetve talajszinthez közeli fotózásoknál is segítséget nyújt. Ezen kívül a beépített, 2,36 millió képpontos elektronikus kereső is rendelkezésünkre áll. Az érintésérzékeny LCD a fókuszpont beállítását is segíti, ráadásul nem csak akkor, ha az élőképet azon jelenítjük meg, hanem EVF használatakor is anélkül, hogy a gépet le kellene emelni a szemünk elől.

A mai kor elvárásainak megfelelően a fényképezőgép Wi-Fi adaptert, valamint Bluetoooth-t is tartalmaz, így okostelefonnal vagy tablettel csatlakozva könnyedén áttölthetők a képek, sőt, vezérelhetjük is a fényképezőgépet.

A fotókat és videókat SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyára menthetjük, ezekből sajnos csak az UHS-I-ig jut el a gép támogatása, vagyis az igazán gyors UHS-II kártyák nem használhatók ki vele (ennek igazából csak a gyors RAW sorozatoknál lenne jelentősége).

Az új MILC gép novembertől lesz kapható, a váz ára 980 dollár lesz, míg 15-45mm f/3,5-6,3 IS STM objektívvel együtt kitben 1100 dollárt kell érte fizetni.

A Canon EOS M5 főbb tulajdonságai:

 • 24,2 megapixeles APS-C CMOS szenzor
 • ISO100-25600 érzékenység
 • Digic 7 feldolgozórendszer
 • Dual Pixel CMOS AF fókuszrendszer (fázis-különbség érzékeléssel támogatott kontraszt alapú AF)
 • 180 fokban fel- és 45 fokban lehajtható, 3,2″-os, 1,62 millió képpontos, érintésérzékeny LCD
 • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső
 • 7 vagy 9 kép/mp sorozat sebesség, előbbi folyamatos élességállítással
 • vakupapucs külső vakunak, 1/200 mp vakuszinkron idő
 • Full HD videó, 24/25/30/50/60 kocka/mp sebességgel
 • Wi-Fi, Bluetooth

Sajtóközlemény:

Hatalmas teljesítmény egy kis vázban
Megérkezett az EOS M5
a Canon új felsőkategóriás MILC fényképezőgépe

Budapest, 2016. szeptember 15. – A digitális tükörreflexes fényképezőgépek (DSLR) kiemelkedő képminőségét ötvözi a kompaktok könnyen hordozható méretével a Canon ma bemutatott új, cserélhető objektíves, tükörnélküli (MILC) fényképezőgépe az EOS M5.
Az EOS M5 az első olyan EOS modell, amelyben már a DIGIC 7-es képfeldolgozó processzor található. A fényképezőgép egyéb műszaki paraméterei is rendkívüli gazdagságról tanúskodnak: az M5-ben egy 24,2 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő szenzor dolgozik, mely rendkívül gyorsan tud a témára fókuszálni mind fotózás, mind videózás közben a Dual Pixel CMOS AF technológia támogatásának köszönhetően. Az új MILC készülék kiválóan alkalmas profi fotósok számára másodkameraként, illetve egy középkategóriás DSLR-rel is felveszi a versenyt.

Óriási tudás egy kompakt vázban
Az új DIGIC 7 képfeldolgozó processzornak köszönhetően az EOS M5-össel készült fotókon kevesebb a képzaj, miközben több részlet, és élethűbb színárnyalatok jelennek meg. A Dual Pixel CMOS AF technológiának köszönhetően a gép a spontán helyzetekben is gyorsan reagál, akárcsak egy tükörreflexes fényképezőgép, hiszen az autofókusz villámgyors, a témakövetés és felismerés megbirkózik a gyorsan mozgó témákkal is. Ez utóbbi tulajdonság különösen hasznos video rögzítés esetében.
Mivel az új, 24,2 megapixeles képérzékelő szenzor felületén mikroméretű lencsék találhatók, amelyek a beeső fényt hatékonyabban gyűjtik össze a lapka szélein is, ezáltal M5-tel még ellenfényben is nagyon jó képeket lehet készíteni. Emellett kevés fénynél készült képek esetében is a szokásosnál kevesebb képzaj tapasztalható a mikrolencsés kivitelnek köszönhetően.
Miután az EOS M5-ben lévő szenzor hasonló technológiákon alapul, mint a tükörreflexes EOS 80D modellé, nagy dinamikatartományt, jó kontrasztot és gyönyörű árnyalatokat reprodukál a fotókon. Portréfotók készítésekor, vagy más olyan esetben, amikor kis mélységélességgel kell fotózni, az EOS M5 nagyméretű APS-C szenzorával egyszerűen és látványosan megvalósítható a háttér elmosása.
Az új MILC fényképezőgép akár 25,600-as ISO-értékkel is képes fotózni, így bátran használható kevésbé optimális fényviszonyok között is. Az EOS M5 sorozatfelvételi képességei is kiemelkedőek: folyamatos AF mellett másodpercenként 7, rögzített autofókusz mellett másodpercenként 9 képet tud rögzíteni.
Full-HD felbontású videót, a mozgás természetességét tökéletesen visszaadó 60 képkocka/másodperces rátával tud rögzíteni, a felvételek rázkódásmentességéről pedig az EOS M5 ötirányú optikai képstabilizátora gondoskodik akkor is, ha stabilizátor nélküli objektívet csatolnak a géphez. A stabilizátor hatékonysága Dynamic IS technológiát használó optika használatával tovább növelhető.

Kényelmes használatra tervezve
Az EOS M5 nagyfelbontású elektronikus keresőjével a tükörreflexes gépeknél megszokott módon lehet a képeket komponálni. A valósághűbb látványt a szokásosnál nagyobb, 120 képkocka per másodperces képfrissítés támogatja. Ha a komponálás az elektronikus keresőn át történik, az alternatívaként használható kihajtható LCD-érintőképernyő a laptopok touchpadjéhez hasonló vezérlőként működik, amellyel például az autofókuszt lehet szabályozni.
Ez a funkció a DSLR-gépek fizikai vezérlőgombjait és tekerőit hivatott kiváltani a kompakt méretű gépben. Igény szerint testreszabható gombok egyébként az EOS M5-ösön is találhatók, ezek egyikével például az expozíció beállításait lehet szabályozni.

Vezeték nélkül is kommunikál
A wifi mellett az EOS M5 az NFC és Bluetooth® szabványokat is támogatja, így rendkívül egyszerűen csatlakoztatható még vezeték nélkül is okoseszközökhöz. A mobiltelefon vagy tablet képernyőjén meg lehet nézni a fényképezőgép memóriájában lévő fotókat, és át is lehet másolni ezeket akár anélkül is, hogy ehhez a fényképezőgépet elő kellene venni a táskából. A távvezérlést és a mobilkapcsolatot biztosító Canon alkalmazással megfelelő EOS M5 okostelefonról is irányítható.

Tökéletes minőség minden helyzetben – EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objektív
A Canon az M5 mellett az új géppel kompatibilis EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM típusjelzésű zoomobjektívjét is bemutatta, amely kifejezetten jól használható a kompakt méretű EOS M fényképezőgépekkel.
Az objektív 18 mm-es nagylátószögű állása, illetve 8,3-szoros optikai nagyítása, valamint a beépített képstabilizátor a mindennapi használatra teszi ideálissá, legyen szó akár napfényes sípályákról, vagy kézből készített éjjeli panorámákról. Az objektív Dynamic IS funkciója révén menet közben is éles fotókat lehet készíteni a géppel, a beépített STM fókuszmotor pedig nagyon halk működést biztosít. Kompakt méreteinek és csupán 300 grammos tömegének köszönhetően pedig bárhova magunkkal vihető.
Az EOS M5-öshöz kapható EF-EOS M adapter a képminőség megtartása mellett teszi lehetővé, hogy további 80 Canon EF objektív közül választhasson a felhasználó.
Az EOS M5 legfontosabb tulajdonsága:

 • Az EOS-sorozattól megszokott szuper képminőség kompakt vázban
 • Képstabilizátorának és fejlett képérzékelőjének köszönhetően gyönyörű fotók gyenge fényviszonyok között is
 • Precíz és gyors autofókusz
 • 7 kép/mp sebességű folyamatos sorozatfelvétel
 • Fejlett videós funkciók
 • Támogatja a wifit, a Bluetooth-t és az NFC-t

EF-M 18-150MM f/3.5-6.3 IS STM főbb tulajdonságai:

 • Rugalmasan használható különböző fotós feladatokra
 • Képstabilizátora minden helyzetben lehetővé teszi éles képek készítését
 • Az STM fókuszmotor rendkívül halkan működik
 • Az EOS M-sorozat tagjainak mindegyikével használható
 • Gyönyörű portrékat készít elmosott háttérrel