Olympus interjú: Toshi Terada

0

Sajnos a hétfő esti Olympus bemutatóra logisztikai okokból nem tudtunk eljutni, így lemaradtunk az újdonságok bemutatójáról, másnap kora délután Toshi Terada úr megmutatta a legfontosabb újdonságokat külön nekem is.

Olympus stand (Photokina 2016)

Miről maradtunk le tegnap este?

A legfontosabb talán, hogy bejelentettük az E-M1 Mark II fejlesztését. (Kiteszi a nagyon véglegesnek tűnő, működő gépet az asztalra.) Ahogy látszik, külsőre nagyon hasonló az előző modellhez, de meghallgatva a fotósok visszajelzéseit nagyobbra vettük a markolatot. A másik lényeges változás a gép sebességében érhető tetten. A Micro FourThirds rendszer bejelentése óta az emberek megismerték a rendszer legfontosabb előnyét a kisebb méretben elérhető remek minőséget. Nagyon sokan hiányolták viszont a sebességet. Elsősorban az AF és a sorozat sebesség voltak a tükör nélküli kategória gyenge pontjai. De az E-M1 Mark II-vel ennek vége. Ez a fényképezőgép folyamatos automatikus élességállítás mellett 18 kép/mp sebességre képes. De ha az első képnél rögzített élesség megfelelő, akkor akár 60 kép/mp sebesség is elérhető. Mindezt 20 megapixeles teljes felbontással, és a szenzorra integrált fázis érzékelő pontokkal.

Olympus stand (Photokina 2016)

Akkor ez egy teljesen új szenzor?

Igen, de nem csak a szenzor új. Ennek a sebességnek az eléréséhez mindent meg kellett újítanunk. A szenzor kiolvasási sebessége a korábbinak a háromszorosa. A képfeldolgozó processzor sebessége 3,5-szerese, de hogy a magasabb sorozat sebességet tartani lehessen, kétszeresére kellett növelni az átmeneti tároló méretét is. És végül a kártya írásnál is gyorsítani kellett, ezért a fényképezőgépbe új, UHS-II formátumot is támogató SD kártyahelyek kerültek.

Kinek szánják ezt az új gépet? Ki a célközönség?

Továbbra is a profi és komoly amatőr felhasználók érdeklődésére számítunk. Sokan közülük már most is jól ismerik az Olympus tükör nélküli rendszerét. Ők állhatnak át akár teljesen erre a formátumra.

Olympus interjú (Photokina 2016)

Arra számítanak, hogy a profik lecserélik a tükörreflexes fényképezőgépeiket?

Igen. A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek képminőségben és sebességben már egyenértékűek az APS-C szenzoros gépekkel, miközben kisebb méretűek. A kis méret és a remek profi objektív kínálat már most sokak számára megnyerő. Az is előfordul, hogy a full frame és az Olympus rendszert együtt használják a fotósok. Sok fotóstól halljuk azonban, hogy miután elkezdték használni a fényképezőgépeinket, a DSLR gépüket egyre ritkábban veszik elő.

Olympus interjú (Photokina 2016)

Igen, mi is halljuk sok profitól, hogy szívesen váltanának már egy könnyebb felszerelésre…

A 18 kép/mp-es sebességgel ráadásul már az összes profi gépnél többet tudunk nyújtani. A legtöbb csúcs DSLR másodpercenként 14-15 kép készítésére képes, az új E-M1 folyamatos autófókusz mellett képes 18 kép/mp-re, élességrögzítés után pedig akár 60 kép/mp-re. Ráadásul van egy olyan funkció is, amivel az exponálás előtti pillanatok is elkaphatók. Az exponáló gomb félig történő lenyomásakor elkezdődik a sorozat, amiből a gomb teljes lenyomása előtti 14 utolsó kép, vagyis majdnem egy másodpercnyi történés is a kártyára kerül. A gombot nyomva tartva pedig folytatódik a sorozat, akár közel 100 képig.

A korábbi AF rendszer pontjai a kép közepére koncentrálódtak, míg az új gépen sokkal jobban lefedik majdnem a teljes képet. A 120 kép/mp képfrissítésű EVF nagyon élethű képet ad, a mindössze 6 milliszekundum késleltetést pedig gyakorlatilag már senki nem veszi észre a valóság és a keresőben látott kép között. Az élő kép a 18 ké/mp-es sorozat alatt is látható a keresőben.

Ezt ki tudjuk most próbálni?

Persze, beállítom. (Beállítja, majd ideadja a gépet.)

Nagyon furcsa. Semmi hangja nincs, a keresőben pedig tényleg felvillannak a képek az exponálások között.

Igen, az elektronikus zár miatt semmi hangja nincs az exponálásnak, így a sorozatnak sem.

Ez sokkal több, mint amire számítottam. Mi a helyzet a rolling shutter jelenséggel?

Mivel nagyon nagy a sebesség, a legtöbb esetben nem fog problémát okozni. Egy nagy sebességgel mozgó vonat fotózásakor meg lehet figyelni, de emberek fotózásakor ez nem fog jelentkezni. A mechanikus zár is egy új, úszó rögzítési megoldást kapott. Az akkumulátor nagyobb lett és a fényképezőgép most már százalékos visszajelzést tud adni az akku töltöttségéről.

Jobb lett a képstabilizátor is, ugye?

A képstabilizátor mechanikailag is megújult. A szenzormozgatáson alapuló rendszer akár 5,5 fényérték előnyt is képes biztosítani, de a stabilizált objektívekkel, mint pl. az új 12-100 mm-es új optika, 6,5 fényértékes előny is elérhető. Ezt a képet (egy éjszakai fotót mutat a számítógépén) kézből készítették 2 mp-es záridővel, és tű éles lett.

Februárban Jokohamában beszéltünk legutóbb a 4K-ról, ami most végre valóság lett.

Igen, ráadásul nem csak 4K (3840×2160), de Cinema 4K (4096×20160) mód is elérhető. A HDMI kimeneten keresztül külső eszközzel 4,2,2 almintavételezésű jel rögzíthető.

Kiemelném még a keystone (perspektíva) korrekciót, ami korábban csak egy irányba tudott kompenzálni, de most már két irányú korrekcióra is lehetőség van. Megújult a számítógépről vezérelhető fotózás lehetősége is.

Olympus interjú (Photokina 2016)

Tegnap bejelentették még az E-PL8-at is, ami látszólag alig változott az E-PL7-hez képest. Mi a két gép közti különbség pontosan?

Tudásban majdnem azonosak. A markolaton és a felső kezelőpanelen túl a grafikus kezelőfelület változott egy kicsit. Ezáltal sokkal könnyebb lett a kezelése, és megkapta az E-M10 Mark II-ben már használt Clips módot. Az emberek sokszor hosszú snitteket készítenek, amik elég unalmasak tudnak lenni. Ezzel a funkcióval 4 másodperces snittek készíthetők, amiket a fényképezőgépen belül később össze lehet rendezni egy zenés videóvá. Ezek a rövid snittek külön külön vagy egymás után is elkészíthetők. A szerkesztésnél ki lehet őket válogatni és módosítható a sorrendjük.

Olympus interjú (Photokina 2016)

Nem láttunk mostanában prémium kompakt fényképezőgépet az Olympus kínálatában. Abbahagyták ezeknek a fejlesztését?

Egyelőre nincs tervünk erre a szegmensre. A prémium kompakt szegmensbe most a TOUGH gépek egy része tartozik az Olympus kínálatában, de inkább a tükör nélküli PEN modellek fedik le a prémium kompaktok piacát.

Még Jokohamában beszéltünk a mobil applikációk jövőbeni lehetőségeiről. Van-e valami újdonság ezen a téren?

Egyelőre nem tudok új információval szolgálni. Folyamatosan vizsgáljuk a területet. Technológiai oldalról ma már nem okoz gondot a fényképezőgépek online kapcsolata vagy a képek feltöltése. A kérdés inkább az, hogy ezzel milyen hasznos funkciót tudunk megvalósítani. Itt vannak egyelőre a nehezebben megválaszolható kérdések. Az IoT (Internet of Things) ma egy népszerű téma, aminek a lehetőségeit folyamatosan vizsgáljuk.

Mikor számíthatunk az E-M1 Mark II megjelenésére? Nekem úgy tűnik, hogy ez a készülék lényegében már kész.

Igen, a fejlesztés végső fázisában vagyunk, a cél az, hogy már idén kapható legyen. De sem pontos időpontot, sem pedig árat nem tudok még mondani.