Alapfokon: Memóriakártyák – MultiMedia / Secure Digital

0

A Secure Digital és a Multi Media kártyák kívülről majdnem azonosak, de az SD kártyán egyel több érintkező van. A MemoryStick-hez hasonlóan a csatlakozókat nem takarja semmi.

A kártya bemutatásakor a hírekből az tűnt ki, hogy a két kártyatípus közti különbség mindössze annyi, hogy a míg a MultiMedia kódolatlanul, addig a SecureDigital biztonságos formában tárolja az adatokat. Ahogy terjedt a formátumot támogató eszközök sora, úgy derült ki, hogy azok nagy többsége csak a SecureDigital kártyát támogatja, illetve, hogy a MultiMedia kártyával sokkal lassabban működnek. Így a két kártya közül az egyetlen igazi nyertes a SecureDigital formátum lett.

A Matsushita Electric (legismertebb márkaneve a Panasonic), a SanDisk és a Toshiba által fejlesztett SecureDigital viszont az egyik legjobban terjedő kártyaformátum. Előnye a kis méret mellett az erős, ellenálló burkolat és a gyors adatátvitel. A kártyák mérete 32 x 24 x 2,1 mm, míg tömegük mindössze 2 g. A 9 érintkezős csatolófelület elméleti adatátviteli csatornájának felső határa 10 MB másodpercenként. A gyakorlatban azonban a kártyák adatátviteli sebessége 2,5 MB/mp körül alakul.

Az adatátvitel a multifunkciós kártyaolvasókkal, vagy a különböző adapterkártyák segítségével oldható meg. Ilyen adapter készül CompactFlash és PCMCIA formátumban is, így elméletileg nincs akadálya annak, hogy egy SecureDigital kártyát CompactFlash szabványra épülő fényképezőgépben használjunk.

Az xD kártya megjelenése után alig néhány hónappal megjelent a MultiMedia kártyák újabb, kisebb fizikai méretű változata az RS-MMC. A 24 x 18 x 1,4 mm méretű kártya minden irányban kisebb az addig legkisebbként hirdetett xD kártyánál (20 x 25 x 1,7 mm). Ezen kívül a 2003-as CeBit-en a SanDisk bemutatta a miniSD-t, amelyet elsősorban mobiltelefonokban, MP3 lejátszókban kívánnak alkalmazni. Ennek mérete mindössze 21,5 x 20 x 1,4 mm, ami egyértelműen kisebb az xD kártyánál is.

A SecureDigital formátum sajnos a cikk írásakor a legdrágább memóriafajta, holott elég sok digitális fényképezőgép támogatja, több, mint amely xD kártyát támogatna. Az SD kártyák legfőbb hátrányának tehát a magas árát róhatjuk fel, közel 30-40%-kal drágábbak, mint a legősibb CompactFlash (főleg a nagyobb kapacitásoknál).


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér