Röviden: Pentax Optio 33L teszt

0

A Pentax Optio 33L a kompakt kategória tagja. A gép burkolata műanyag, külseje kissé egyszerű, már-már puritán. A gép 1/2,7″-os 3 millió pixeles CCD-jének köszönhetően legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles képeket rögzít. Kisebb felbontásokat választva 1600×1200, 1024×768 vagy 640×480 pixeles fotókat kapunk. A 3 Mpixeles fotókból akár 18×13 cm-es papírképeket is előállíthatunk. A képminőség három fokozatban állítható, ezeket nem túl fantázia dús módon csillagokkal jelölték. Legnagyobb tömörítés a *, legnagyobb minőség a *** kiválasztásakor érhető el. A fényképezőgép bekapcsolása után 3 másodperc telik el, mire az első képet elkészíthetjük. Ez átlagos időnek számít.
A rekesz- és zársebesség értékeit csak az automata választhatja ki, a blende F2,6-F9 közötti, a zársebesség 4 mp és 1/1500 mp közötti lehet. A szükséges érzékenységet a gép automatikusan is kiválaszthatja, de a fotós is megadhatja ISO100, ISO200, ISO400 értékek közül választva. A szükséges zársebességet a fényképezőgép mátrix, középre-súlyozott átlagolt, vagy szpot elven számíthatja ki. Sajnos a fókuszálás elősegítésére nem építettek a gépre AF segédfény-forrást. Az autfókusz közepes sebességgel állítja be az élességet, átlagos témák esetén a művelethez 1-1,5 mp-re van szükség. Az autófókusz rendszert megkerülve a fotós kézzel is beállíthatja a tárgytávolságot, ekkor az LCD-n 2x-esre nagyított kép könnyíti meg a helyes beállítást. Kevés fény esetén a beépített vaku automatikusan képes működésbe lépni, ezen kívül a következő üzemmódok állnak rendelkezésre: ki, derítés, vörösszem-hatás csökkentő auto, vörösszem-hatás csökkentő derítő.


A fényképezőgép program automatika módon kívül automatikus expozíció sorozat készítésére is alkalmas, ezt a fénymérés, kontraszt, élesítés, színtelítettség, fehéregyensúly szerint képes elvégezni. A sztereoszkópikus felvételek készítését is elősegíti. Digitális szűrő-effektjei fekete-fehér, széfia, RGB, fekete-fehér + RGB színszűrők hatásait képesek emulálni. Panoráma felvételek készítésekor a megjelenítő bal szélén megmutatja az előző kép jobb szélét, ezzel elősegítve a pontos beállítást. Az éjszakai fotók elkészítését a külön éjszakai mód teszi lehetővé, ekkor akár 4 mp-es záridő is használható. A téma-automatika a következő módokat kínálja: portré, önarckép, lágy, strand vagy hó, naplemente, írott szöveg, tájkép, virág.

A fehéregyensúlyt az automatika beállításán kívül a fotós is megadhatja napfény, árnyék, izzó, fénycső beállítások közül választva, vagy kézi beszabályozással.

A gépre optikai keresőt nem helyeztek, helyette a gép hátulján lévő 1,5″ méretű LCD-t használhatjuk, melynek felbontása 134 ezer pixel. Ez jó minőségű, részletes képek megjelenítését teszi lehetővé. A folyadékkristályos megjelenítő 180 fokban felhajtható és 180 fokban el is forgatható, de csak óramutató járásával ellenkező irányba. Így lehetőség nyílik az LCD gép felé fordítására, ami védi az LCD felületét. Sajnos az LCD esetén nincs elegendő szabadsági fok, így például a gép bal oldala felé nem tudjuk elfordítani az LCD-t. További probléma, hogy a megjelenítő színhűsége nem tökéletes, kissé túlvezérelt. Lejátszás esetén a fotókat nagyított nézetben is megtekinthetjük, ennek mértéke 1,1x és 12x közötti lehet.

A fényképezőgép alján található műanyag állvány-menetet közel helyezték az optikai tengelyhez, mindössze 1 cm-rel került távolabb, mint az optikai tengely vetülete. Ez viszonylag jó pontossággal teszi lehetővé panoráma-felvételek készítését. A gép állványra helyezett állapotában akár akkumulátort, akár memóriakártyát cserélhetünk, ezt az állvány-fej nem zavarja.

A működtetéshez szükséges villamos energiát 2 darab AA-méretű NiMH akkumulátor szolgáltatja. Ezt két AA-méretű alkáli elemmel, vagy egy CR-V3 típusú lítium-elemmel is helyettesíthetjük.


A 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságra beállítható optika fényereje F2,6-F5,0 között változik. A kezdő fényerő jó értékű, de a tele állásban elérhető F5,0 sajnos nem nevezhető már remek értéknek. A 3x-os zoomtartományú optika tehát átlagos fényerejű, a teljes tartományon belül 6 zoomállásra állítható be. Ez a kompakt kategóriában átlagos értéknek számít. Az optika frontlencséjét kikapcsolt állapotban két automatikusan a lencse elé mozduló lamella védi. Normál esetben 40 cm-es közelponttal, makró állásban 10 cm-es közelponttal dolgozhatunk. Makrózás esetén használható a zoom is, így akár 35 mm szélességű terület is kitöltheti a teljes képmezőt. Ez kiváló makróképességre utal. Ritkán tapasztalunk ilyen jó értékeket.

A fényképezőgéppel nem csak egyszeri állókép felvételre van lehetőségünk, hanem sorozat-felvételre, vagy videó-rögzítésre is. Sorozat módban két sebességgel dolgozhatunk. Normál módban 2 kép/mp, nagy sebességű módban 2,5 kép/mp sebességgel készíthetünk el maximum 4 képet. Az egyidejűleg elkészíthető képek száma érdekes módon nem függ a felbontástól és a képminőségtől.

Videó-rögzítés esetén 320×240 pixeles felvételeket kapunk, maximum 30 mp hosszban. Mivel a gép hangot nem rögzít, így nincs akadálya a videófelvétel közben a zoom használatának. Természetesen a fókusz és a fénymérés is folyamatosan működik a felvétel során.

Gretag tábla Szép élénk színek, a zajcsökkentés látható nyomaival. (100%-os kivágás)

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát tehetünk, ezek közül csak a Type I-est használhatjuk. A dobozban gyárilag 16 MB kapacitású CompactFlash kártyát kapunk, de célszerű már a gép vásárlásakor minimum 128 MB-os kártyát beszerezni.

A fényképezőgép dobozában a gépen és a szoftvereken (ACDSee, Photostitcher, Magix) kívül következőket találjuk:


  • CR-V3 lítium elem

  • 16 MB kapacitású CF kártya

  • USB kábel

  • Video kábel

  • LCD napellenző

  • 3D nézőke

A gép kipróbálása során a kezelés nem volt nehéz, minden gombot könnyen elértünk és könnyen használhattunk. A kinyitható LCD sok esetben megkönnyíti az extrém nézőpontok használatát, bár jó lett volna, ha minden irányban elforgatható. A két-akkus kialakítás következtében a fényképezőgép könnyű maradhatott.

A Pentax Optio 33L, mint az Optio 330GS utóda azoknak ajánlható, akik nem elégednek meg a 2 Mpixeles felbontással, szeretnének nagyobb papírképeket is készíteni.

A Pentax Optio 33L ára nettó 104 ezer forint, ami egy 3 megapixeles 3x-os zoomra alkalmas kompakt gépért nem sok, tekintve a szolgáltatások széles skáláját. A tesztgépet a Slach Kft.-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.