Valentin napra ajánljuk: szív forma fotózása gyűrűvel

0

Közeleg a szerelmesek napja, ebből az alkalomból egy egyszerűen kivitelezhető, mégis hatásos fotózási technikát mutatunk be, amellyel remek meglepetés hozható össze. Az alább bemutatott technika ráadásul nem igényel komolyabb felszerelést, a fotózásban kisebb tapasztalattal rendelkezők is nyugodtan nekiállhatnak, akár egy mobiltelefonnal is! Bálint napján – hazánkban nem túl régi – hagyomány szerint a szerelmesek megajándékozzák egymást. Ebből az alkalomból sokféle apróság vásárolható, a szívecskés párnától kezdve a zenélő kulcstartóig ezer és ezer féle. De nincs annál nagyobb ajándék, mint amit az ember saját maga készít el.

Isten csudatettei velünk

A fenti kép elkészítését lehetővé tevő fotózási technika alkalmas lehet arra, hogy kedvesünket meglepjük egy szép fotóval, sőt! Aki most gondolkozik azon, hogy megkéri párja kezét, remek lehetőség nyílik erről maradandó emléket is alkotni, ha a gyűrűt e módon fotózza le. Az is elég meglepetés lehet, ha elsőként csak a képet kapja meg a leendő ara, s csak azt követően tudatosítjuk benne, hogy a gyűrű, amit a képen látott, bizony ott a kezünkben, s ha igent mond, hamarosan az ő ujján lehet. No ennyit a romantikáról, most nézzük, hogyan is készíthetünk ilyesmi képet.

A szív forma létrehozásához három dologra lesz szükségünk: – egy szimmetrikusan ívesen hajló alapra (pl. nyitott könyv) – egy kör formájú lyukas tárgyra (pl. gyűrű) – és egy fényforrásra.

Az alap, a kompozíció és a kör formájú tárgy természetesen kreatív módon variálható, amit mindenképpen követnünk kell, hogy a gyűrűt úgy kell elhelyeznünk az íves alapra, hogy az a szimmetrikus mivoltából következően a hátulról történő megvilágítás miatt olyan árnyékot vessen, amely szív formájú.

A fenti fotó elkészítéséhez én vakut és rádiós kioldót használtam, mivel az adott helyzetben kézből kellett exponálni. A rádiós kioldó csak kényelmi szempont, használhatunk egyszerűbb Slave kioldású vakut is, vagy ha ilyennel sem rendelkezünk, akkor egyszerűen csak egy asztali lámpát. Ez utóbbi esetben könnyebb dolgunk is lesz, hiszen a lámpa beállításakor máris látni fogjuk, hogyan alakulnak az árnyékok és hogyan rajzolódik ki a szív forma. Fontos, hogy a gyűrű tengelyével egybe esve helyezzük el a fényforrást, a magasságot pedig úgy válasszuk meg, hogy ne legyen túlzottan elnyúlt az árnyék. Ügyeljünk arra is, hogy ha lámpát használunk, akkor a kis fényteljesítmény miatt vagy nagy érzékenységet kell beállítanunk a fényképezőgéppel, vagy állványra kell azt helyezzük.

Sok sikert a fotózásban és sok boldogságot a szerelmeseknek!

További példák:

A hőn szeretett szűrő Fotó: Varga Vilmos (medveh)

Könyv – szeretem! Fotó: Balló Gergely (ixub)

A legkiválóbb adomány Fotó: Angyal Miklós (m_angyal)

utolsó… Fotó: Ősze Balázs (blazeusz)

Luv Ya Fotó: V. M. Virág (-vadvirag-)