Alapfokon: Memóriakártyák – MemoryStick

0

A Sony saját szabványa. Az érintkezők az SD kártyához hasonlóan szabadon vannak.

A kártya azonban nem tűnt el. Igaz, hogy a Sony-n kívül nem sok gyártó készít MemoryStick alapú eszközöket, de a Sony mindent megtesz, hogy mások helyett is teljesítsen. Így ma már szinte megszámlálhatatlanul sok eszköz képes MemoryStick kártyákra adatot rögzíteni és onnan olvasni. A listán mindenki találhat magának digitális fényképezőgépet, digitális videokamerát, kéziszámítógéept (PDA) vagy walkman jellegű hordozható szórakoztató eszközt. A kártyák olvasását a népszerű Sony notebookok többsége alapkiépítésben támogatja, így a formátum terjedésének látszólag semmi akadálya.

A MemoryStick jelenleg négy változatban érhető el. Az 50 x 21,5 x 2,8 mm méretű és 4 g tömegű klasszikus memóriakártya mellett ugyanilyen méretben van titkosított (MagicGate) és Pro végződésű nagyobb kapacitású változat, illetve 31 x 20 x 1,6 mm méretben (2 g) MemoryStik Duo is. Ez utóbbit a miniatűr eszközökhöz tervezték, de egy MemoryStick adapterkártya segítségével bármely MemoryStick-es eszközben használható. Mindegyik MemoryStick egy kis kapcsoló segítségével írásvédetté tehető.

A MemoryStick a cikk írásának idején hosszas előélet után is mindössze 128 MB, ami nem is lehet több. A 128 MB-nál nagyobb kapacitású MemoryStick-eket csak a Pro sorozatban találhatunk, ezeket azonban csak az újabb digitális fényképezőgépek (Sony DSC-F717-től keződően) támogatják (256 MB kapacitású hagyományos MemoryStick választókapcsolóval érhető el úgy, hogy a fényképezőgép 2×128 MB-nak látja. Ez a MemoryStick Select). A hagyományos MemoryStick kapacitása ma már nem mondható soknak, de hála az új Pro sorozatnak, a MemoryStick jövője megalapozott. A MemoryStick Pro-ból jelenleg a legnagyobb kapacitású már 1 GB-os. A kártyák adatátviteli sebessége 2,5 MB másodpercenként, de a 20 MB/mp átviteli sebességre képes változaton már dolgoznak a fejlesztők.

A kártya csatlakozósora szabad szemmel is jól látható, de az érintkezőket egy magas perem választja el egymástól. Ez megakadályozza, hogy az érintkezőkön ujjlenyomatot hagyjunk.

A MemoryStick kártyák átlagosan 25-30%-kal kerülnek többe, mint az olcsóbb CompactFlash kártyák, míg a kisebb méreten túl előnyük gyakorlatilag nincs.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér