Konyhanyelven a halszemobjektívekről

0

Csodás égfotók, dinamikus extrém sport képek, különös, torz hatás. A halszem objektív különleges helyet foglal el a fotósok kelléktárában. Milyen fajtái léteznek? Egy kis gyorstalpaló kezdőknek.

photo
Csipetnyi történelem A halszem objektívek története csaknem 100 évre nyúlik vissza. A halszemes fotózás úttörőinek célja egy olyan extra-széles látószögű objektív volt, mellyel egy felvétellel képezhető le a teljes 180 fokos égbolt, vagy annak nagy szelete. Épp emiatt kezdetben az időjárás előrejelzéshez használták őket. Csak kb. 50 éve lettek általánosan, az amatőr fotózásban is elterjedtek. BUD_0030_RAW A név eredete Ezt a fajta képhatást valamikor a múlt század elején nevezték el halszem effektusnak, de egy középkor végén megfigyelt természeti jelenséghez kötődik. A külvilágból a vízbe jutó fénysugarak jóval kisebb szöget zárnak be a „levegőn” tapasztalhatóhoz képest (max. 48,5 fok), így egy alámerülő búvár, vagy akár egy hal felfelé, a felszín felé pillantva egy 97 fokos körben látja a teljes külvilágot (ún. http://en.wikipedia.org/wiki/Snell%27s_window Snell-ablak). BUD_9953_RAW Mire alkalmasak? Szinte bármire, csak fantáziánk szabhat gátat a használatának, de leggyakrabban eredeti feladatukra az égbolt fotózására használják őket, csillagászati, meteorológiai céllal, és jól helytállnak a vízalatti fotózásban is. Manapság nagyon népszerűek a különféle extrém sportok mozgalmas perspektíváihoz. Erős gömbtorzítása miatt a bátrabbak használhatják akár vicces portrék készítésére is, bár erről nem árt előbb kikérni a modell véleményét, hisz igen furán képes átrendezni bárki arcberendezését. BUD_0010_RAW Azért a mindennapi használatra mégsem ajánljuk. Néhány ügyesen megválasztott halszemes kompozíció, jól elkapott vicces pillanat nagyon tud ütni velük, de csak egy ilyen optikára építeni fotós karriert…könnyen ellaposodhat, unalmassá válhat vele, ami kezdetben még érdekes volt. CRW_1049   Fajtái? Két alap fajtát különböztetünk meg: az úgynevezett diagonális és cirkuláris halszemet. A diagonális halszem képe egy hagyományos objektívhez hasonlóan a teljes képmezőt kitölti. Mint neve mutatja 180 fokos (vagy nagyobb) látószögét a képátlót tekintve rajzolja ki.
diagonális halszem
diagonális halszem
A cirkuláris halszem teljes képkörét az érzékelőnkre rajzolja, így nem tölti ki azt, legalábbis fullframe gépeken biztosan. Adott látószöge minden irányban érvényes. Kisebb szenzoros fényképezőgépeken a teljes képkockához tervezett c.halszem a szűkebb képkivágás miatt a diagonálishoz hasonló képet adhat. Forgalmaznak APS-C érzékelőkhöz tervezett c.halszem optikát is (pl. Sigma 4,5mm), melyek kisebb szenzorra is kirajzolják teljes képkörüket.
cirkuláris halszem
cirkuláris halszem
Döntő többségük fix gyújtótávolságú, de akad egy-két halszem zoom is, például a Tokina 10-17mm, vagy a Canon 8-15mm. Nincs kőbe vésett szabály, de a cirkuláris halszemek általában kisebb gyújtótávolságúak. A legkisebb a fent említett 4,5mm-es Sigma.
cirkuláris halszem objektívvel készült fotó
cirkuláris halszem objektívvel készült fotó
diagonális halszem objektívvel készült fotó
diagonális halszem objektívvel készült fotó
Melyek a hazánkban is beszerezhető legelterjedtebb típusok? A teljesség igénye nélkül. Canon: EF 8-15mm F4L USM – cirkuláris és diagonális leképezéssel is használható, profi halszem zoom, halk ultrahangos élességállítással, időjárásálló kivitelben. EF 15mm F2,8 – diagonális halszem, jó fényerővel és, autofókusszal. Közel 30 éves konstrukció, úgyhogy gyors AF-t és extrákat ne várjunk. Már nincs forgalomban, csak használtan fogható ki nagyritkán. fisheye_01 Nikon: AF 16mm F2,8D – közelfókuszáláshoz is korrigált (CRC), fullframe szenzorokhoz tervezett, profi kivitelű diagonális halszem. AF DX 10,5mm F2,8G ED – diagonális halszem DX (APS-C) érzékelős fényképezőgépekhez, mely akár 3 cm-es munkatávolságot ad. Pentax: smc DA 10-17mm F3,5-4,5 ED (IF) – APS-C szenzoros gépekhez tervezett diagonális halszem objektív, ED lencsetaggal, gyors AF átkapcsolással. fisheye_02 Tokina: 10-17mm F3,5-4,5 AT-X – Canon és Nikon csatlakozással kapható ez a zoom halszem, melynek felépítése és egyéb adatai megegyeznek a fenti Pentax optikáéval. fisheye_10 Sigma: 4,5mm F2.8 EX DC HSM – különleges, APS-C szenzorokhoz tervezett cirkuláris halszem optika. Canon, Nikon, Sony, Pentax és Sigma bajonettel. 8mm F3,5 EX DG – hasonló árban (~900 dollár) kapható, profi cirkuláris halszem, 1:4,6-os leképezéssel (13,5 cm-ről), fullframe szenzoros gépekhez. Canon, Nikon és Sigma bajonettel. 10mm F2,8 EX DC HSM – a képátlóban 180 fokot adó, diagonális halszem, APS-C érzékelővel szerelt gépekhez. Nikon, Sony, Pentax és Sigma bajonettel. 15mm F2,8 EX DG – a Sigma régebbi konstrukciójú, fullframe vázakkal is használható, jó fényerejű diagonális halszeme, mely 15 cm_ről 1:3,8 leképezést hoz. Canon, Nikon, Pentax és Sigma bajonettel. fisheye_08 Ha olcsóbb halszem objektívet szeretnénk, érdemes körülnézni a manuális M42 bajonettes optikák között, hiszen számos posztszovjet márkát viszonylag olcsón kifoghatunk és Pentax vagy Canon DSLR-eken a megfelelő konverterrel egész jól használhatók ezek a típusok. Ilyen a Zenitar 16mm 1:2,8, mely egy diagonális halszem, illetve a cirkuláris hatást adó, belorusz Peleng 8mm 1:3,5. A hazai használtpiacon néha feltűnnek.
Peleng 8mm
Peleng 8mm
Itthon megvásárolható még a manuális Samyang (Rokinon) 8mm F3,5 Asp halszem is, mely különböző bajonettes verzióban kapható. Csak a DSLR-eken használhatom? Nem feltétlenül. Bár a normál kompakt gépek beépített optikásak, és nincs egy sem, amit halszem objektívvel hoztak volna ki, külön beszerezhetünk hozzájuk halszem előtét konvertert. Amennyiben objektívünkön van szűrőmenet, ennek méretével egyező konvertert kell keresnünk (pl. 58 mm-es), de lehetséges, hogy külön adapter toldógyűrűvel, vagy más közvetett megoldással is optikánk elé biggyeszthetjük. raynox_fisheye Ezek a konverterek többnyire csak extrém látószögükben (már amelyik!) és halszem torzításukban adják a DSLR objektívektől ismert fisheye hatást, és szigorúan csak nagylátószög állásban használandók. A kapott látószögre úgy következtethetünk, ha legkisebb ekvivalens gyújtótávolságunkat megszorozzuk a halszemen lévő szorzóval. Például ha 25mm-es nagylátószöget adó kompaktunk elé egy 0,25x-ös halszem konvertert teszünk, akkor 25×0,25=6,25mm-nek megfelelő látószögünk lesz. Igaz ez a mobiltelefonokra is, ahol hasonló telekonverterek kaphatók a mobil kamerája elé csíptethető, vagy mágnesesen tapasztható kivitelben (például). Olloclip_4in1_fisheyeonphone_800d Mi a helyzet a MILC-ekkel? A cserélhető objektíves rendszerkompaktokhoz kevesebb objektív kapható, halszemmel meg aztán tényleg nem kényeztetnek el minket a gyártók. Mikro 4/3″ rendszerhez a Panasonic gyárt 8mm-es halszemet, az Olympus pedig egy olcsó, halszem hatást adó vázsapkát kínál. A Sony hagyományaihoz híven a konverterezésre esküszik, tehát nagylátószögű optikáira gyárt halszem előtéteket. A Pentax, apró Q-rendszeréhez árul egy 160 fokot adó halszemet. Persze akadnak külsős cégek is, melyek manuális objektíveket, vagy konvertereket kínálnak. Ilyen a hazánkban is forgalmazott Samyang márka, Mikro 4/3″-ra gyártott, 7,5mm-es manuális halszeme, de a Vivtar, a Rokinon, vagy az előtétek közül a Raynox márkával is találkozhatunk.
Rokinon 7,5mm Nikon 1 rendszerhez