A természet ajándéka: a méhsejtrács

0

Péter tegnap remek összefoglalót írt az általunk már bemutatott vaku kiegészítőkről, amelyek között méhsejtrácsot is találhattatok. Bár mi is igyekszünk bemutatni ezek hatását, nem tudjuk eltitkolni Jared Platt remek videóját, amely a mehsejtrács, azaz a nemes egyszerűséggel csak gridnek hívott fényformáló hatását szemlélteti.

flash_grid
A méhsejtrács feladata a vaku fényének egy kisebb területre korlátozása, amelyet úgy valósít meg, hogy a szélesebb szögben szóródó fénynek gyakorlatilag útját állja. Méhsejt rácsból többféle méretű (vastagságú) kapható, minél vastagabb egy méhsejtrács, annál kisebb fénykörre limitálja a vaku fényét. Fontos tudnunk, hogy a méhsejtrács nem koncentrálja a fényt, csupán a fénykörön kívülre tartó fénysugarak útját blokkolja, azaz nem növeli a vakuval szembeni területre érkező fény mennyiségét, szemben a rendszervakuk zoomfejével.

A méhsejtrácsról részletesebben korábban már ITT írtunk, ahol a képi hatást bemutató tesztfotókat is közöltünk. Jared Platt videójából pedig még többet tudhatunk meg: