Megjöttek az új Olympus OM-D firmware-ek

0

Már frissíthető az Olympus OM-D E-M1X a madárfelismerést is kínáló AF rendszert hozó firmware-ével, de az E-M1 Mark II és E-M1 Mark III új firmware-ei is elérhetők.
Az E-M5 Mark III frissítése egyelőre még várat magára.

A legkomolyabb fejlesztést az E-M1X kapta, a V2.0 firmware madárfelismerő funkciót ad az autofókusz rendszerhez (a madár szemére állít élességet az AF, vagy ha a szem nem látható, akkor a madár testére), lehetővé teszi a RAW videó továbbítást Atomos Ninja V külső monitorra/rögzítőre, hatékonyabb videóstabilizálást ígér, valamint kézi élességállításnál fókusz indikátort is ad. Bővülni fog a fókusz-sorozatnál használható objektívek köre is.

Az Olympus OM-D E-M1 Mark III v1.2 ugyanezeket kapja, leszámítva a madárfelismerő AF-et.
Az OM-D E-M1 Mark II v3.4 firmware-e hatékonyabb videóstabilizálást ad, valamint az M.ZUIKO DIGITAL ED 150-400mm f/4,5 TC1m25x IS PRO objektívek is használható fókusz-sorozat (focus-stacking) készítéséhez.

A frissítések letölthetők az Olympus Updater szoftver segítségével, amennyiben a fényképezőgépet internet hozzáféréssel rendelkező számítógéphez kötjük USB-n keresztül.

A címlapkép illusztráció, alapkép:
Tree photo created by wirestock – www.freepik.com

Sajtóközlemény:

OM-D E-M1X 2.0 firmware verzió madárfelismerő AF bővítéssel
Az intelligens témafelismerő AF ezentúl madárfelismerő funkciót is elérhetővé tesz, mely különféle méretű és alkatú madarak gondtalan követését biztosítja. Fotózás közben a gép elsősorban a madár szemére állítja az élességet, illetve a fejre, vagy a testre vált, ha a madár szeme nem felismerhető. Ez a funkció a madarak természetes élőhelyén is hatékonyan működik, ahol fák, bokrok, vagy más akadályok kerülhetnek a fotós és a téma közé. Ennek köszönhetően a fotósnak csak a kompozícióra kell koncentrálnia. A funkció ráadásul a Pro Capture felvételi móddal is együtt használható, ami a madárfotósok körében igencsak népszerű: ez a felvételi mód virtuálisan kiküszöböli a zár működtetése és a reakcióidő által fellépő késést, mivel a kioldó teljes lenyomása előtt történteket is rögzíti. Ennek köszönhetően olyan pillanatokról sem maradhatunk le, mint amikor egy madár szárnyat bont és elrepül, vagy lecsap a zsákmányára. A madárfelismerés a teljes AF területen működik, mindegyik M.Zuiko Digital objektív esetében – ide értve a szupertele-objektíveket is. Mivel a funkció a képszéleken is hatékony, a kép komponálása még szabadabban végezhető.

RAW video-adatátvitel Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitorra
Az OM-D E-M1X, illetve E-M1 Mark III géppel készült 4K 30P/25P/24P és Cinema 4K 24P videofelvételek 12 bites RAW adatként történő átvitele és ProRes RAW formátumban, az Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitor segítségével történő rögzítése valósítható meg. (Szoftverfrissítés szükséges, mely elérhető itt: https://www.atomos.com/firmware/ninja-v ). Így nagyobb rugalmasságot biztosít a professzionális filmkészítéshez szükséges utómunkákhoz, például a megfelelő expozíció beállításához, vagy a color grading feladatokhoz.

Kifinomultabb videó-képstabilizátor teljesítmény
A videó-képstabilizátor algoritmus áttervezésével még természetesebb felvételek készíthetők, minimális bemozdulás mellett, pásztázás közben is.

Fókusz indikátor megjelenítés
E funkció segítségével gyorsan ellenőrizhetjük a fókuszálás irányát és a körülbelüli pozícióját manuális élességállítás közben.

OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark III, OM-D E-M1 Mark II és OM-D E-M5 Mark III firmware frissítés
Az OM-D E-M1X 2.0 firmware verziója mellett jelenik meg az 1.2 firmware verzió az OM-D E-M1 Mark III, 3.4 verzió az OM-D E-M1 Mark II és 1.3 verzió az OM-D E-M5 Mark III fényképezőgépekhez, 2020. december 3-án.