Így helyezkedj az esküvői szertartásokon!

0

Paul Suha nemzetközi esküvőfotós workshop videócsatornáján egy nézői kérdésre válaszolva boncolgatja, hogyan kell helyezkedni esküvőfotósként a szertartásokon.

A magyar nyelvű videóból kiderül, mit lehet megtenni, mit ajánlott és hogyan ahhoz, hogy a legjobb és legváltozatosabb képeid szülessenek.

Paul jól összeszedte a legfontosabb tudnivalókat. Az általa elmondottakat én a következőkkel egészíteném ki:

  • Már a polgári szertartás előtt mérd fel a terepet, próbáld elképzelni, hova fogsz állni gyűrűhúzáskor, ahol nem zavarod a szülőket, de jó rálátásod lesz a gyűrűre. Gondolkodj B tervben is, ha a pár nem figyelve pont hátat fordít neked (a bevonulás előtt általában akad fél percnyi idő arra, hogy a gyűrűhúzásról gyorsan egyeztess a párral: helyzet, testtartás, nem kapkodni, stb.).
  • Egyházi szertartáson ima alatt ne mozogj és ne fotózz, tiszteld meg ezzel a hagyományokat és a résztvevőket! Ugyanez vonatkozik minden esetben a Himnusz idejére is! A szertartások így is elég hosszúak ahhoz, hogy az eseményeken és a páron kívül jut idő a vendégekre, díszítésre, pillanatképekre is. (Paul elmondása szerint ő sem fotóz a beszédek alatt, bár az általa említett 1 órás szertartással szemben itthon általában fél óra alatt lezavarják az esketést, még az aprólékos katolikus szertartás minden szabályának betartása mellett is, így azt a luxust Magyarországon nem teheted meg, hogy sosem fotózol, amikor a lelkész/pap beszél).
  • Ha videós is dolgozik, érdemes előre megbeszélni, hogy ő merről kíván felvételeket készíteni. Nyilván ő is mozogni fog, de a lehetőségekhez képest kerüld a vele szemben való elhelyezkedést, te sem szereted, ha más is van a képeden (legyél mellette, vagy a pár/terem másik oldalán). De ha néha-néha bekerültök egymás felvételeibe, az sem a világ vége, emiatt ne rágd magad, végül is mindketten ugyanúgy az esemény részesei voltatok, mint a vőfély (vagy CM), a lelkész (pap), a zenész, a pincérek, vagy éppen az egyik vendég randalírozó kisfia.
  • A polgári szertartásra való bevonulásnál érdemes távolról fotózni, a kivonulást viszont standard látószöggel, a pár előtt haladva is meglőheted.
  • Templomi kivonulásnál nagyon hatásos a padlószintről való fotózás, ez lehet nagylátószög de enyhe tele is.
  • Bár nem konkrétan a helyezkedés kérdésköre, de itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a szertartások ideje alatt mindenképpen kapcsold ki a gépeden a fókuszálás befejezéséről tájékoztató hangjelzést, illetve ha van, kapcsold át a géped csendes expozícióra is. De nem csak az alkalomhoz illő gépbeállítás, az alkalomhoz illő öltözet is fontos! Ne öltözd túl a vendégeket, de ne is rövidgatya, póló, flip-flip papucsban menj dolgozni!

https://www.youtube.com/watch?v=IkMFhRw9M_8