Ideje másként gondolni a m4/3 MILC-ekre: Olympus E-M1X

0

Az Olympus új zászlóshajót jelentett be, amelybe igyekezett minden földi jót belepakolni.

Az Olympus OM-D E-M1X képérzékelője a korábbi csúcsmodellekével megegyező felbontású, megújult viszont a fókuszrendszer, fejlettebb képességeket kapott a váz videóképességek és sorozatfelvétel terén is, de új, kézből is használható nagy felbontású mód is a különleges szolgáltatások tárházát bővíti.

Az OM-D széria csúcsát jelentő E-M1X beépített portrémarkolattal rendelkezik, a gyártó nem titkolt szándéka a sport- és természetfotósok igényeinek kielégítése. A portrémarkolatba két akkumulátort helyezhetünk, így az egy töltéssel elérhető üzemidő megduplázódik. Ezen kívül lehetőség van USB-n keresztül táplálni a fényképezőgépet működés közben is, így gyakorlatilag külső PowerBankról szinte egész nap használhatjuk a gépet (nyilván a PowerBank kapacitásától függően), sőt, akár 2 óra alatt fel is tölthetjük a fényképezőgépben lévő akkumulátorokat.

A tartós és megbízható használatot nem csak a dupla akkumulátor, de a dupla kártyafoglalat is elősegíti, amelyek mindegyike képes UHS-II adatátviteli mód használatára. Szintén a megbízhatóság körébe tartozó információ, hogy a zárszerkezetet 400.000 expozícióra tervezték (ami nem azt jelenti, hogy 400 ezer expozíció után meghibásodik, hanem hogy ennyi expozíción keresztül tartja a pontos, precíz működését).

Már az E-M1 Mark II is kínált olyan nagy felbontású üzemmódot (50 Mpixel JPEG-nél, 80 Mpixel RAW-nál), amely több egymás utáni expozícióból, az expozíciók között pedig a szenzor pixelméretnél kisebb mértékű eltolásából hoz létre egy egyesített fotót, ami elképesztő részletgazdagságot kínál. Az E-M1X-nél ezt továbbfejlesztették, így most már az 50 Mpixeles felbontást kézből is használhatjuk, a gép képes a kézremegésből adódó szellemképek kiszűrésére.
Érdekes lehetőség lesz a LiveND funkció, amely 1, 2, 3, 4 és 5 Fé-nyi ND szűrő hatását tudja emulálni.

A sorozat sebesség csúcsa maradt 60 kép/mp, de a folyamatos/követő fókuszrendszer használata során már akár 18 kép/mp sebesség is elérhető.

Bővült a videós képességek köre is. Noha a felbontás maximuma 16:9 oldalaránynál maradt Ultra HD (3840×2160) illetve 17:9 oldalaránynál Cinema 4k (4096×2160), a lehetőségek között immár log mentést is találunk, így az utómunkák során könnyebben gradálhatók a felvételek és kevésbé romlanak a tónusátmenetek.

Az Olympus OM-D E-M1X februártól lesz kapható, a váz ára közelítőleg 1 millió Ft lesz.

Az Olympus OM-D E-M1X főbb jellemzői:

 • 20,4 Mpixeles Live MOS szenzor aluláteresztő (Anti-alias) szűrő nélkül
 • ISO200-ISO25600 érzékenység 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO64-ig
 • továbbfejlesztett, 30 kHz-es Super-Sonic Wave Filter (automatikus szenzortisztítás)
 • 400.000 expozícióra tervezett zárszerkezet
 • új AF rendszer, 121 keresztszenzoros (!) AF mező, több féle témakövetés
 • dupla TruePic VIII processzor, objektívhibák korrekciója
 • kézből is használható nagy felbontású állókép mód (JPEG: 50 Mpixel, RAW: 80 Mpixel)
 • akár 60 kép/mp sorozat sebesség, RAW formátumban is, folyamatos/követő fókusszal 18 kép/mp
 • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső (100% lefedettség, 0,83×-es ekv. nagyítás)
 • 3″-os, 1,37 millió képpontos, kihajtható, elfordítható, érintésérzékeny LCD
 • fókuszpont választás LCD érintéssel EVF használatakor is
 • Live Bulb/Live Time (folyamatos élőkép hosszú expozíciónál)
 • Live ND (ND2, ND4, ND8, ND16 és ND32 szűrők emulálása szűrő használata nélkül)
 • öt tengelyes szenzor stabilizátor, akár 7,5 Fé hatékonyság (Sync IS)
 • villódzásmentesített fotózás (villódzó fényeknél csúcson történő exponálás)
 • vakupapucs, vaku szinkron kimenet (beépített vaku nincs)
 • Cinema 4k (237 Mbps), Ultra HD (102 Mbps) és Full HD (202 Mbps) videók
 • OM-Log400 log-mentési lehetőség
 • 8 bit 4:2:2 HDMI kimenet
 • Time-lapse videó akár Ultra HD-ben
 • 120 kép/mp frissítésű slow-motion FullHD felbontásban
 • több féle automatikus sorozat: ISO, WB, művészi szűrő és fókusz sorozat is
 • beépített GPS, hőmérő, nyomásmérő és irányszenzorok, ezek adatait a gép a META adatok közé menti
 • por-, csepp- és fagyásálló magnézium ötvözet váz
 • időjárásálló szigetelés a mikrofon, fejhallgató és távkioldó csatlakozóknál is
 • beépített portré markolat, mindkét orientációban használható kezelőszervek
 • dupla akkumulátor használata
 • akkumulátor töltése USB-n keresztül, valamint működtetés USB táplálásról
 • dupla SDXC memóriakártya foglalat, mindkettő UHS-II kompatibilis
 • Wi-Fi támogatás, okostelefonról vagy táblagépről vezérlés

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Az Olympus a profi fotósok igényeinek megfelelően bővíti kínálatát új OM-D fényképezőgépével és teleobjektívjével
Új OM-D E-M1X – a profi fotósok igényeit szem előtt tartva, kiemelkedő megbízhatósággal és teljesítménnyel

2019. január 24., Hamburg – Az Olympus ma bemutatja legújabb,
OM-D E-M1X névre keresztelt fényképezőgépét. A megbízhatóság, sebesség, precizitás és képminőség szempontjából is egyértelműen professzionális felhasználásra tervezett E-M1X hozza az Olympus alapkoncepcióját: a legkisebb és legkönnyebb fényképezőgép-rendszert a maga kategóriájában.
Az Olympus OM-D sorozat legújabb tagja kihangsúlyozza a Mikro-NégyHarmad szenzortechnológiában rejlő potenciált a képalkotás világának legújabb vívmányait felvonultatva. Az integrált portré-markolatot is magában foglaló, masszív váz fejlesztésének alapvető igénye volt a legnagyobb szintű megbízhatóság és a szinte mindenféle körülmények között gondtalan használhatóság elérése.
A világ legjobb képstabilizátorával1, újratervezett, szupergyors auto-fókuszrendszerrel, valamint a nagy képfeldolgozási sebességet és a kézből tartva is használható High Res Shot funkciót elérhetővé tevő két TruePic VIII képprocesszorral büszkélkedő, elképesztően nagyteljesítményű fényképezőgép a rendkívül hatékony funkciók, kiemelkedő jellemzők és nagyszerű hordozhatóság vonzó egyvelegét alkotja. Az Olympus nagyfelbontású M.Zuiko objektívjeinek kínálatával együttesen valódi high-end képminőséget érhetünk el. Igazi arcát és képességeit azokon a területeken mutatja meg, ahol a hordozhatóság, sebesség és megbízhatóság elengedhetetlen – például a vadvilág- dokumentáló- és sportfotózás igényeinek megfelelve.

Két évvel azután, hogy az Olympus letette a névjegyét a professzionális fotózás világában az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépével, új M.Zuiko PRO objektívjeivel és a világ több országában elérhető Olympus PRO Service rendszerével, az új E-M1X ismét a kínálat bővítését hozta el, kifejezetten profi fotósoknak.
Integrált portrémarkolatával, a világ legjobb por-, csepp- és fagyálló kivitelével2, valamint kiemelten professzionális használatra tervezett új funkcióival az E-M1X minden eddiginél jobb kezelhetőséget, ergonómiát, illetve stabil teljesítményt garantál – mindezt mindenféle időjárás esetén, professzionális végeredményt garantálva. Új giroszenzorával az Olympus igen népszerű 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor rendszerét még magasabb szintre emelte – melyet az akár 7,5 fényérték kompenzáció1 fémjelez. Az OM-D AF rendszere teljes áttervezésre került – további fókuszpontokkal és egy új, intelligens témakövető funkcióval egészült ki, mely bizonyos témák automatikus követését teszi lehetővé. A kifinomult nagysebességű felvételi módok mellett villódzásmentesített (Anti-Flicker) felvétel funkciót is választhatunk. Az új fejlesztések között találjuk a kézből tartva használható (Handheld) High Res Shot funkciót, Live ND szűrőt, valamint egyéni igényekre szabható menürendszert, USB áramellátás és töltési lehetőséget, illetve két UHS II SD memóriakártya-foglalatot.
A csúcsminőségű M.Zuiko objektívekkel együtt használva, az új, vezeték nélküli vakurendszerrel kiegészítve és az „Olympus Workspace” képkezelő szoftverrel felszerelve az E-M1X tökéletes eszköz a professzionális használathoz és a professzionális végeredményhez egyaránt.

A megbízhatóság, ellenálló képesség és használhatóság új mércéje

Integrált portrémarkolatával az E-M1X azt a biztos tartást kínálja, melyet
a profi fotósok keresnek. Mivel a függőleges és vízszintes markolat kialakítása azonos, használója ugyanazokat az intuitív kézmozdulatokat használhatja portré és tájkép fotózásakor is.

A gombok és más kezelőszervek elrendezése, formája és magassága
a még könnyebb használatot segíti – a fotós így csak a keresőre koncentrálva, extra figyelem ráfordítása nélkül kezelheti a fényképezőgépet. A kereső új optikai tervezési szempontok szerint készült – a kategóriában is élvonalat jelentő 0,83x nagyítással (35mm ekvivalens érték). A többfunkciós joystick mindkét markolatnál megtalálható, így minden esetben gyorsan választhatunk például megfelelő fókuszterületet. A standard Lever Lock zármegoldás mellett az új C-Lock Lever segít a kívánt kezelőszervek lezárásában, portréfotózás közben.

Az OM-D sorozat már bizonyított időjárásálló tömítésrendszere még átgondoltabb tervezéssel került az E-M1X fényképezőgépbe – így azt a világ legjobbjává tette: az E-M1X ugyanis kiválóan vizsgázott az Olympus belső vízmentesség-tesztjén2, mely az IPX1-nél is szigorúbb mérési elvekre alapul. Így a legzordabb időjárás esetén is gondtalanul használhatjuk – sőt, a por- csepp- és fagyálló2 kivitel tömítettsége akkor is megbízhatóan helytáll, ha távkioldót, mikrofont, vagy fejhallgatót csatlakoztatunk hozzá.

A szenzor pormentesítő rendszere a szintén továbbfejlesztett Super Sonic Wave Filter (SSWF), melynek speciális bevonattal felszerelve, másodpercenként 30 000 rezgést végezve robbantja le a szennyeződést
a szenzorról, ezzel biztosítva a pormentes képeket (Factor 10).
A fényképezőgép megbízhatóságát és ellenálló képességét tovább erősítő jellemzői között találjuk azt a tervezési elvet, mely segít a hőelvezetésben videofelvételek és sorozatfelvételek készítése közben, valamint
a csúcskategóriát jelentő 400 000 felvétel várható zár élettartamot.

A már az E-M1 Mark II-nél használt BLH-1 akkumulátorból kettőt használó cartridge-akkumulátorrendszernek köszönhetően az E-M1X használója akár 2 580 felvételt is készíthet az akkumulátorok következő feltöltéséig. Az USB Power Delivery (USB-PD) szabvány segítségével akár 100 W teljesítményt leadó áramforrással is tölthetünk, ekkor a vázba behelyezett akkumulátorok töltési ideje kb. két óra.

Áttervezett autofókusz-rendszer az optimális kényelem, sebesség és precizitás érdekében
Az OM-D AF rendszere teljes áttervezés után került az E-M1X modellbe:
az OM-D E-M1 Mark II 121 keresztérzékelős képpontos on-chip Phase Detection AF szenzorára épülve az AF algoritmus újragondolásával
az Olympus rendkívül fejlett élességállítást kínál. Az E-M1X emellett
a rögzített felvételek AF információit felhasználva képes a téma villámgyors követésére annak nem várt mozdulatai és sebességváltozása esetén is.

Különféle további AF beállítások érhetők el az OM-D E-M1X géppel – többek között különböző AF Target módok (akár 25 fókuszpontból álló fókuszterület támogatásával), illetve egyéni AF terület pozíció beállítások
a fényképezőgép függőleges és vízszintes tartása esetén. A fókuszpontok gyorsan válthatók az új többfunkciós joystick segítségével.

Az új, intelligens témakövetés lehetővé teszi az AF rendszer számára egyes témák automatikus követését (például autósport, repülő és mozgó járművek fotózása közben) – az optimális képterületre fókuszálva és megbízható témakövetést kínálva. Így már csak a kompozícióra kell összpontosítanunk.

Az akár 6 fényérték-lépésnyi4 AF Low Intensity Limit által gyenge fények esetén is gondtalanul fotózhatunk.

Nagysebességű felvétel és kiváló képminőség
Az új E-M1X sebességét és képminőségét a 20,4 MP Live MOS szenzor biztosítja új bevonat-technológia alkalmazásával – így kiváló érzékenységet kapunk, valamint kiváló alapot a két nagy műveleti sebességű TruPicVIII képprocesszor kiszolgálására. A két processzor által biztosított, kiemelkedő teljesítményt jellemzi például a rövid indítási idő és a gyors visszatérés készenlét módból. A kétprocesszoros tervezési elv nem csupán gyorsabb fényképezőgépet eredményez, hanem két, nagysebességű UHS-II SD memóriakártya használatát is lehetővé teszi, illetve olyan funkciók alkalmazhatóságát, mint a kézből kitartható (Handheld) High Res Shot, Live ND és az intelligens témakövető AF.

Az E-M1X géppel az Olympus mérnökei a képstabilizátorok fejlesztésében is ismét nagyot léptek előre: az újraalkotott giroszenzorral a fényképezőgép
a világ legjobb képstabilizátor-teljesítményével rendelkezik. Az M.Zuiko IS PRO objektívekkel kiegészülve az 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor akár 7,5 fényérték kompenzációra is képes1, ezzel pedig szükségtelenné teszi állvány használatát a legkülönfélébb körülmények és fényviszonyok között.

AF zár használata esetén az E-M1X akár 60 fps sebességű sorozatfelvétel lehetőségét kínálja, az emberi szem számára nem látható, a másodperc törtrésze alatt történő mozdulatok megörökítésére. Az AF/AE Tracking funkcióval akár 18 fps felvételi sebesség is elérhető.

A fényképezőgép Pro Capture üzemmódja a kioldó lenyomása előtt is folyamatosan készít felvételeket és az exponálás előtt rögzített 35 képkockányi anyagot menti a megfelelő – sokszor megismételhetetlen – pillanat megörökítése érdekében. Ez a funkció már az OM-D E-M1 Mark II modellben történt bemutatkozásakor nagy sikert könyvelhetett el, hiszen ideális segédeszköz az akciófotózáshoz, amikor a téma kiszámíthatatlanul mozog.

Az eddig elérhető 80 MP legnagyobb felbontást biztosító, állványról használható High Res Shot felvétel mellett az OM-D E-M1X modellben már a kézből kitartható (Handheld) High Res Shot funkció is elérhető. E felvételi mód azoknak a fotósoknak lehet nagy kedvence, akik nem szeretik magukat állvány használatával korlátozni, de élveznék az 50 MP szenzorral megegyező felbontású fotó készítésének lehetőségét – a kézremegés okozta bemozdulás bármilyen jele, vagy kockázata nélkül.

Az új Live ND funkció a hosszú expozíciós idővel készülő felvételek és ND szűrő együttes használatának hatását jeleníti meg. Az így módosuló felvétel előképe a keresőben ellenőrizhető, még a felvétel elkészítése előtt. Az effekt öt fokozatban állítható: ND2 (egy fényérték-lépés), ND4 (2 lépés), ND8 (3 lépés), ND16 (4 lépés) és ND32 (5 lépés).

Videofelvétel és további funkciók
A professzionális minőségű fotók mellett az új E-M1X a videofelvételek mestere is egyben. Funkciói között minden olyan extrát megtalálunk, ami
a videósok számára nélkülözhetetlen.
A Cinema 4K (C4K, 4096 x 2160) videofelvétel-formátumnak köszönhetően nem csak a jelenleg elérhető legnagyobb, egészen elképesztő felbontással dolgozhatunk, de az ebből adódó rugalmasabb használhatóság előnyeit is élvezhetjük az utómunkálatok során.
A nagyteljesítményű, 5-tengelyes képstabilizátor által akár kézből is rögzíthetünk 4K és C4K videofelvételeket – három fokozatban állítható bemozdulás-kompenzációval, a felvétel hangulatához és a mozgás erősségéhez képest optimális mértékű használathoz.
A dokumentáló felvételek készítésekor, illetve természetes környezetben gyakran előforduló fényviszony-változások megfelelő fényelési utómunkáinak egyszerűsítése érdekében az E-M1X támogatja a log felvételkészítést. Az OM-Log400 beállítással készült videofelvételek
a sötétebb képrészek részleteinek elvesztése, illetve a fényes részek beégése nélkül készülhetnek, és nagyobb szabadságot biztosítanak
a kreatív utómunkákhoz.
Mindezek mellett akár Full HD felbontást választhatunk a nagysebességű (120 fps) videofelvételi módban – így mozifilmek készítésére is képesek leszünk a lassított felvétel lehetőségével.

Az OM-D E-M1X beépített GPS szenzorral, hőmérsékletérzékelővel, nyomásmérővel és irányszenzorral – átfogó nevén ’Field Sensor’ rendszerrel rendelkezik. A felvétel helyének adatai – például a hosszúsági és szélességi fok – mellett e szenzorok segítségével a környezeti hőmérséklet, a megtett út során elért emelkedés, illetve a fényképezőgép iránya is a felvételek adataihoz adódik.

A villódzásmentes (anti-flicker) felvétel funkcióval a fényképezőgép megállapítja a villódzást okozó mesterséges fényforrás frekvenciáját és
a kioldót a csúcsfénynél aktiválja – így kiküszöböli a többszöri expozíciót és a helytelen elszíneződést az egymás után rögzített képeknél.
Az elektronikus zár (csendes üzemmód) és videofelvételi funkciók használatakor fellépő villódzás által okozott csíkosodást redukálja –
a zársebesség finomhangolása így lehetséges.

Az új Wi-Fi Capture funkció lehetővé teszi a tethered shooting mód használatát – vezeték nélkül. Így az „Olympus Capture” fényképezőgép-vezérlő szofter segítségével a felvételeket a számítógépre menthetjük.

Elérhetőség – árak
Az OM-D E-M1X az Olympus professzionális Mikro-NégyHarmad objektívjeivel és más kiegészítőivel kompatibilis – például tökéletesre szabott fotós táskákkal, vakukkal és más vakurendszer-egységekkel (további információ: lentebb).
Az OM-D E-M1X 2019 februárjának végétől érhető el vázként, 999.990.HUF javasolt fogyasztói áron.
Mint minden Olympus fényképezőgép és objektív, az E-M1X is ingyenes hat hónapos jótállási idő meghosszabbítással kapható6 – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk: www.my.olympus.eu.

Válogatott kiegészítők
Az E-M1X mellett új képkezelő szoftver, valamint új vaku és vezeték nélküli vakuvezérlő egység is bemutatkozik.

– „Olympus Workspace” képkezelő szoftver
Ez a program autentikus képmegtekintést és szerkesztő funkciókat kínál – köztük kifejezetten professzionális fotósok számára tervezett munkafolyamat-elemeket. Az Olympus Workspace ingyenesen letölthető mindazok számára, akik rendelkeznek Olympus fényképezőgéppel.

– FL-700WR vaku
Az FL-700WR egy nagyteljesítményű vaku, mely vezeték nélküli – rádióhullámokkal vezérelt – vakurendszerbe illeszthető. A vezeték nélküli rendszerben vezérlőként, vagy beépített vevőegységgel ellátott vakuként is alkalmazható. A kisméretű és könnyű kivitel kiváló hordozhatóságot biztosít nagy intenzitás – 42 kulcsszám (ISO 100/m) – mellett. A por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló konstrukció a legkülönfélébb környezeti hatások esetén – például esőben – is megbízható működtetést tesz elérhetővé.

– FC-WR vezeték nélküli vakuvezérlő és FR-WR vezeték nélküli vevőegység
Az FC-WR és FR-WR több vakuegység távirányítását teszi lehetővé
a fényképezőgéppel, megbízható vezeték nélküli vakurendszer felépítéséhez. Az FL-700WR vakuhoz hasonlóan por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló kivitellel büszkélkedhet. A vezérlő akár három vakucsoportot, illetve korlátlan számú vakuegységet irányíthat.

A termékjellemzők bejelentés nélküli változtatásának joga fenntartva. A legfrissebb információk az Olympus weboldalán érhetők el:www.olympus-europa.com

OM-D E-M1X FŐBB JELLEMZŐK:

 • Professzionális eredmény maximális megbízhatóság és kezelhetőség mellett
 • Intuitív design integrált portrémarkolattal a kiváló ergonómia érdekében portré és tájkép fotózásánál is
 • A világ legjobb por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló kivitele2
 • A világ legjobb képstabilizátor teljesítménye akár 7,5 fényérték kompenzációval1
 • Újratervezett AF rendszer különféle AF Target módokkal és beállításokkal, valamint intelligens témakövetéssel
 • 20,4 MP Live MOS szenzor továbbfejlesztett Supersonic Wave Filter poreltávolító rendszerrel
 • Dupla TruPicVIII nagysebességű képprocesszor a villámgyors válaszidő és új, innovatív funkciók alkalmazhatósága érdekében
 • Pro Capture üzemmód az akciófotózás támogatására, RAW formátum használatával
 • 50 MP kézből kitartható (Handheld) High Res Shot funkció
 • Live ND lassú záridőhöz, külső szűrő nélkül
 • Kiváló “OM-D Movie” videofelvétel lehetőségek:
  4K és C4K,
  OM-Log400,
  több képstabilizátor-fokozat,
  nagysebességű 120 fps videofelvétel FullHD formátumban
 • Integrált Field Sensor rendszer részletes környezet-információ rögzítéséhez minden fotó és videó megörökítésekor
 • Villódzásmentes (Anti-flicker) felvételi mód
 • Két UHS-II SD memóriakártya-foglalat a nagysebességű alkalmazhatósághoz és többféle mentési módhoz
 • Innovatív cartridge-rendszer két akkumulátor használatához, valamint USB töltés funkció
 • Méretek: sz 144,4mm x ma 146,8mm x mé 75,4mm
 • Tömeg: kb. 849g (csak váz), 997g (két akkumulátorral és SD kártyákkal)
 • 2019 februárjában, 999.990.- HUF javasolt fogyasztói áron (csak váz)

1 Kb. 7,5 fényérték kompenzáció M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS PRO objektívvel használva, 100mm gyújtótávolságnál (35mm ekvivalens érték: 200mm), félig lenyomott kioldónál stabilizátor használata: kikapcsolva. CIPA szabványnak megfelelően két tengely korrekciójánál („Yaw” és „Pitch”). 2019. Január 24-én érvényes adatok alapján.
2 Por-, csepp-, és (-10°C-ig) fagyálló az Olympus tesztelési körülményei között. Megfelel az IPX1 szabványnak az IEC Standard 60529 szerint.
3 Ajánlott fogyasztói ár
4 Alkalmazott objektív: M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 IS PRO
5 Beépített telekonverter használatával. Legnagyobb rekeszérték: F5.6.
6 A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.