Olympus a rallyn

0

Örkénybe, a Rado Rally-Suli tanpályájára invitált minket és más fotós lapok, illetve hazai blogok szerkesztőit az idén 100 éves Olympus hazai forgalmazó csapata, ahol a fő hangsúly természetesen a fotózáson volt.

Az első fél órában röviden meghallgathattuk az Olympus történetét (erről korábban már ITT részletesen írtunk), majd Dékány Zsolt bemutatta az újdonságnak számító E-M1X (tesztünk ITT található) főbb képességeit. A kvázi gyorstalpaló után mindenki választhatott magának egy gépet, nem nagy meglepetésre mindenki az E-M1X-re ugrott rá. Érdekes módon kevesen érezték, hogy a víz- és ütésálló TOUGH TG-5 géppel kellene extrém látószögből (értsd: pocsolya) fotózni az épp a gép felett átugró Imprezát. De a Wi-Fi-s távvezérléssel még akár ezt is meg lehetne oldani!
Viszont fotózás szempontjából nagyobb élmény egy jó telével a száguldó autókat fényképezni, és akár svenkelni, kihasználva a stabilizátor 2-es üzemmódját.

A legtöbben ezért elsőként az M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 Pro objektívvel kezdtük a fotózást. A gépet én először 1/2000 mp-re állítottam be, F2,8 blendével, az érzékenységet pedig automatikusan hagytam, hiszen napsütés és felhős idő váltogatta egymást, ehhez pedig az automatika képes a legjobban alkalmazkodni, nem kell még erre is figyelni fotózás közben. A gyors mozgások megfagyasztását és a követő fókusz pontosságát az ugratón átszáguldó autókon teszteltük és elégedettséggel konstatáltuk, hogy még az ilyen (kb. 70 km/h?) sebességgel közeledő járműről is folyamatos sorozat mellett minden képkocka éles lehet.

A dinamizmus azonban ezeken a képeken kevésbé érzékeltethető, ezért beálltam egy kanyarba, ahol rekesz előválasztással F14-re szűkítettem a blendét, hogy hosszabb záridőt kapjak. Az 1/80 mp kellően hosszú volt ahhoz, hogy a viszonylag lassan (40 km/h?), ám közel elhaladó autóról szép svenkelt kép készüljön, ezt pedig a dupla (optikai és szenzor eltolásos) stabilizátor hatékony segítsége támogatta. Itt már felkerült az M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 Pro objektív is.

De nem csak a fényképezőgép mögött, hanem a volán mögött is várt minket élmény, hiszen mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy egy vérbeli rallyra felkészített Subaruval (és a biztonságos vezetés érdekében jobb oldalán egy oktatóval) tegyen pár kört a pályán. Aztán az esemény zárásaként helycsere következett és mi ülhettünk az anyós ülésbe, oh, bocsánat, mitfahrer ülésbe, miközben a Rado-team profi csapatának tagjai vittek el minket egy elképesztő gyors körre, ahol aztán érezhettük, mennyire lányosan bántunk mi az előző körökben a verdákkal!

Igazán szerencsénk volt az időjárással, hiszen nem mosta el a rendezvényt az eső, így gondtalanul élvezhettük az idén ünneplő Olympus meglepetés partyját…

A készített képeinket kis méretben alábbi galériánkban, teljes felbontásban pedig a lent linkelt tesztfotók között lehet megtekinteni (a fotókat RAW-ban lőttük és Lightroom CC-ben konvertáltuk, a képeken csak fehér-egyensúly korrekció van).

A képek teljes felbontásban ITT érhetők el.