Jön: Olympus OM-D E-M1 Mark II

0

Kezdhetnénk akár a népszerű Calm down magyarul szóló szlengjével is, azaz mindenki nyugodjon le a…, mindezt pedig tehetjük két okból:
egyrészt az Olympus OM-D E-M1 Mark II még nem jelent meg, másrészt talán az Olympus is megnyugtatásul közli, hogy igenis nincs elfelejtve az OM-D széria csúcsa sem és gőzerővel készül az E-M1 Mark II, amelyről már egész sok részletet el is árultak.

Az Olympus OM-D E-M1 Mark II új, 20,4 Mpixeles szenzort kap, amelynek segítségével akár 5184×3888 pixeles fotókat is készíthetünk. A gyors szenzornak és a szintén gyors TruePic VIII képfeldolgozó processzornak köszönhetően immár 4k felbontású videókat is rögzíthetünk majd, 102, vagy akár 237 Mbps sávszélességel.

Megújul a fókuszrendszer is, amelyet immár a szenzorra integrált fázis-különbség érzékelő pixelek segítenek, ezzel pedig akár sorozatfelvétel közben is biztosított a folyamatos élességállítás. Apropó sorozat, az OM-D E-M1 Mark II nem bízza majd a véletlenre, nem kevesebb, mint 18 teljes felbontású képet lesz képes készíteni másodpercenként, ezzel pedig kategóriájában egyértelműen a legelső helyet foglalhatja el (igazság szerint a DSLR-ek között sincs, amelyik ezt a sebességet überelné). De ez még nem minden, hiszen rögzített fókusz mellett az akár 60 kép/mp sem elérhetetlen. Ráadásul a Pro Capture üzemmódban már az exponáló gomb félig lenyomására elindul a sorozatfelvétel, amely 14 képes pufferben tárolja az exponáló gomb teljes lenyomása előtti képkockákat, így biztosan nem maradunk le a legjobb pillanatról.

Áttervezték és továbbfejlesztették az 5 tengelyes szenzorstabilizátort, amely immár 6,5 Fé előnyt kínál megfelelő objektívvel kombinálva.

A vázat komoly időjárásálló szigetelésekkel is ellátták, így mostoha körülmények között, ködben, illetve enyhe esőben sem kell tartanunk a gép meghibásodásától (az objektívek időjárásálló szigetelései modelltől függőek!).

Az Olympus elsőként az OM-D E-M1 Mark II zászlóshajójában alkalmaz dupla memóriakártyás kialakítást, amely nem csak a tárhely könnyebb bővítését, de a képeink biztonságosabb tárolását is lehetővé teszik, hiszen akár egyszerre mindkét kártyára is elmenthetők a képi adatok. A gyors fájlírások érdekében a gép támogatja az UHS-II átviteli módot is, amely több száz MB/s írási sebességet jelent a gyakorlatban.

Finomítottak az akkumulátoron, illetve az akkuhasználaton, amelynek következtében az elődmodellhez képes 40%-kal tovább bírja szuflával a gép, a pontos tervezhetőséget pedig a százalékos pontossággal leolvasható akku állapot visszajelzés teszi lehetővé.

Az Olympus OM-D E-M1 Mark II piacra kerülésének dátuma még nem ismert, a gép elkészültének hivatalos bejelentése akár a jövő évre is átcsúszhat.

Sajtóközlemény:

A fejlesztők jelentik:
Az Olympus ismét mérföldkövet állít a professzionális fényképezőgép kategóriában

A legújabb generációs OM-D E-M1 MARK II tükörnélküli fényképezőgép új mércét jelent a sebesség és mobilitás terén

Hamburg, 2016. szeptember 19. – Az Olympus OM-D küldetése: pontosan megadni a profi fotósoknak, a fotózás iránt rajongóknak, illetve specialistáknak mindazt, amire vágynak. Az új OM-D E-M1 Mark II felülmúlja a cserélhető objektíves készülékekkel szemben támasztott elvárásokat – első osztályú képminősége és párját ritkító nagysebességű teljesítménye által. Ahol mások a nehéz felszerelés miatt aggódnak, a jövőbeli OM-D E-M1 Mark II tulajdonosok minden kiegészítőt gond nélkül magukkal vihetnek a fotózásra – ezzel egyedülálló mobilitást élvezhetnek.
Az új OM-D E-M1 Mark II az egyik legjobb fényképezőgép, amit az Olympus valaha is épített. Hogy helyét tisztán és egyértelműen lássuk a professzionális fotózás terén, új szolgáltatáscsomagokat választhatunk az OM-D E-M1 Mark II tulajdonosaként – ezzel pedig szinte bármilyen körülmények között gond nélkül folytathatjuk a felvételek készítését.
Az OM-D E-M1 Mark II vázként, vagy az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO objektívvel kitben kapható.

Az OM-D E-M1 Mark II jellemzőit olvasva a fotósok kívánságlistája juthat eszünkbe, mely az ideális, mindenre alkalmas fényképezőgépről szól: megfelel a komoly érdeklődők igényeinek, minden fotós témában és kiszolgálja a szakemberek elvárásait is, akár a vadvilág, a dokumentálási munkák, illetve utazás közben is – mindehhez nagysebességű teljesítményt, mobilitást és képminőséget biztosítva. Kategóriájában leggyorsabbként egyedülálló sorozatfelvétel lehetőségeket és lélegzetelállítóan gyors, új autofókusz rendszert kínál. Az elképesztő sorozatfelvétel teljesítmény mögött vadonatúj, nagysebességű, keresztérzékelős, szenzorba integrált, fáziseltoláson alapuló autofókusz rendszer áll, szintén új AF vezérléssel és még gyorsabb kioldó-reakcióidővel. Csendes üzemmódban a folyamatos AF és AE Tracking funkcióval felszerelt OM-D E-M1 Mark II akár 20,4 megapixel felbontású RAW képeket örökíthet meg, kategóriájának legjobbjaként 18 fps sebességgel. Live View kijelzővel és egyedi vezérléssel kiegészülve ideális a gyorslábú vadvilág, vagy a beltéri események megörökítésére – mindezt akár a másodperc törtrésze alatt kivitelezve. AF és AE Lock alkalmazása esetén a felvételi sebesség tovább emelkedik, a lélegzetelállító 60 fps magasságba. Az innovatív Pro Capture felvételi mód az OM-D E-M1 Mark II gépben megszünteti a kioldó késéséből adódó problémákat, mivel az exponáló gomb teljes megnyomása előtt akár 14 sorozatképet tud rögzíteni. Ezzel az OM-D E-M1 Mark II biztosan rögzíti a megfelelő pillanatot, ott is, ahol más gépekkel ez nem sikerülhetne. Ezt a fotós (és 4K/C4K videofelvétel) magabiztosságot a teljesen új TruePic VIII processzor és a 20 megapixel felbontású Live MOS szenzor teszi lehetővé – együtt az Olympus védjegyének is számító, vázba épített, öttengelyes képstabilizátorral, mely kifejezetten az OM-D E-M1 Mark II és a teljes gyújtótávolság-tartományt átfogó M.ZUIKO PRO objektívek rendszere számára lett újratervezve. Az ISO tartomány egy fényértékkel bővült, az új szenzor dinamikatartománya pedig minden riválist maga mögé utasít. Szintén új ütőkártya a fényképezőgép elképesztően kompakt, könnyedén kézben tartható kivitele, melynek köszönhetően akár a 300mm (600mm 35mm ekv.) 1:4.0 szuper-teleobjektív használata is kézből, állvány támogatása nélkül valósítható meg. A két SD kártyahely mellett UHS-II kompatibilitást, Direct 4:2:2 HDMI kimenetet, jelentősen megnövelt akkumulátor-teljesítményt, valamint háromféle Olympus Pro Service szolgáltatáscsomagot kapunk a géppel – a design és a számos praktikus jellemző mind-mind a professzionális igények kiszolgálására hivatott, a fotózás egyre gyorsuló világának minden területén.

Az új mércét állító AF
Az előző OM-D zászlóshajó nem egy elismerést szerzett – és most itt az OM-D E-M1 Mark II, mely az OM-D sorozatot a profi gépek élvonalában is az elitbe emeli új, elképesztően gyors élességállító rendszerével. Ennek kulcsa a teljesen új, szenzorba integrált, fáziseltolásos AF rendszere, mely a precizitás, a tracking funkció teljesítménye és a valós idejű vezérlés hármas együtthatására épül. A precizitást a 121 db keresztérzékelős AF mérőpont, valamint az új TruePic VIII AF processzor nagy műveleti sebességű képfeldolgozása biztosítja. A tracking rendszer a speciális fejlesztésű, kifejezetten a mozgó témák követésére szolgáló algoritmusra épül – ezzel pedig megbízható élességállítást tesz elérhetővé a rekorder 18fps**** sebességű sorozatfelvétel rögzítés közben is. Emellett, Single AF használatával elképesztő, 60fps**** sebességű sorozatfelvételek készíthetők.

A játékszabályokat megváltoztató sebesség
Több nagysebességű komponens együttesen biztosítja a gondtalan sorozatfelvétel-készítést az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépben. A 6ms válaszidejű, 120fps képfrissítési sebességű EVF által a gyorsan mozgó témák követése is egyszerűen megvalósítható. C-AF módban az
OM-D E-M1 Mark II sorozatfelvétel-rögzítése eléri a 18 fps sebességet, mely akár 60 fps is lehet S-AF üzemmódban. Az új PRO Capture felvételi mód által az OM-D gép használói kizárhatják az exponálás késését – ami más profi fényképezőgépeknél bizony problémákat okozhat. A kioldó gomb teljes lenyomása előtt akár 14 kép kerül rögzítésre, így pedig szinte lehetetlen, hogy ne kerüljön megörökítésre a megfelelő pillanat – függetlenül attól, hogy a téma milyen gyorsan mozog.

Páratlan mobilitás
Ultrakompakt méret és könnyedén hordozható kivitel – az OM-D E-M1 Mark II további fő erősségei. Az Olympus az első és egyetlen a professzionális fényképezőgépek gyártói között, aki teljes, objektíveket is magában foglaló, profi fotós rendszert kínál, mely egy szabványos, repülőgép-fedélzetre felvihető bőröndbe is elfér. A bárhová magunkkal vihető kialakítást tovább finomítja a masszív, cseppálló*, porálló* és fagyálló* kivitel. Kompakt méretei ellenére határozottan tagolt formájával az új OM-D még jobban kézbe fogható, még teleobjektív csatlakoztatása esetén is. A vázon található vezérlőgomboknak megfelelő kezelőszervekkel felvértezett, opcionális akkumulátortartó-markolat kiváló segítség portrékészítéshez, illetve a gép biztos tartásához, bármilyen pozícióban.

Maximális használhatóság
A fényképezőgépben található számos fejlesztés célja a mindig elfoglalt profi fotósok munkájának lehető legegyszerűbbé tétele. Közkívánatra két SD memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre – az egyik ráadásul UHS-II kompatibilis. Többféle felvételi beállítás társul a két kártyához – például az egyik kártyára RAW formátumban, ugyanazon időben a másikra pedig JPG-ben kerül mentésre a felvétel. Az új akkumulátor az elődmodellhez képest közel 40% hosszabb üzemidőt, valamint kétszer gyorsabb (2 óra) töltést biztosít – az akkumulátor töltöttsége pedig százalékos megjelenítéssel követhető a kijelzőn. További részletek – például az akkumulátor állapota – különálló állapot-menüben tekinthetők meg. A nagysebességű adatátvitelt az OM-D E-M1 Mark II USB 3.0 Type-C csatlakozóval biztosítja.

Elit képminőség
A profi gépek igazi mércéje a képminőség. Az új OM-D E-M1 Mark II itt is leteszi névjegyét – akár fotók, akár mozi-szabványos videók készítéséről van szó – így újabb szintet állít versenybe. Az Olympus által fejlesztett, teljesen új TruePic VIII processzor és a 20 megapixel felbontású Live MOS szenzor kifejezetten erre a fényképezőgépre szabott – és ez érzékelhető is. Bárhogy is nézzük, az optikai teljesítmény egészen megdöbbentő. A kifinomult képpont-optika és a „double quad-core” képprocesszor által a dinamikatartomány látványosan kibővült. Az 50 megapixeles High Res Shot funkció messze túlmutat a full-frame gépek tudásán – a kiváló mélységélességgel együtt ehhez a TruePic VIII processzor és az Olympus ünnepelt, 5-tengelyes képstabilizátor rendszerének új, tovább finomított változata járul hozzá. Az 5-tengelyes mechanizmus kifejezetten az
OM-D E-M1 Mark II számára került újratervezésre. Mostani verziójában akár 6,5 fényérték*** kompenzációra képes 100mm gyújtótávolság mellett (az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO objektívvel együtt alkalmazva). Ez a forradalmi képstabilizátor rendszer tökéletesen illik az OM-D E-M1 Mark II videofelvételi képességeihez, melyek ragyogó, „ultra-high-definition” 4K filmek készítését teszik lehetővé 30fps felvételi sebesség és 102 Mbps bitarány mellett. A filmek szerelmesei ugyancsak megtalálják számításukat az OM-D repertoárjával – a 24p felvétel és 237 Mbps bitsűrűség arány által a különleges, nagyképernyős C4K formátumban mentve alkotásaikat.

Professzionális szolgáltatások
Az Olympus kibővítette a vevőszolgálat fogalmát az OM-D E-M1 Mark II tulajdonosai számára, akik ezentúl háromféle szolgáltatásprogram között választhatnak – mindezt egy teljesen új koncepció, az OLYMPUS PRO Service égisze alatt. A belépőszint neve Standard Plus, mely ingyenesen, a MyOlympus előnyeivel – például a hat hónap extra garanciával – együtt szerezhető meg. A profi fotósok igényeit szem előtt tartva született meg a további két program, az Advanced és az Elite, mely leginkább ingyenes javításra szállítást, a javítás idejére cserekészüléket, folyamatos karbantartási tervezetet, expressz vevőszolgálatot, illetve videohívással elérhető segítségnyújtást kínál. Az OLYMPUS PRO Service 17 európai országban érhető el.

Kiegészítők és objektívek
Az OM-D E-M1 Mark II az Olympus professzionális felhasználásra szánt Mikro-NégyHarmad objektívek és kiegészítők széles választékával kompatibilis – például a jól szabott fotóstáskákkal, vagy akár a 60 méter vízmélységben is védelmet nyújtó búvártokkal. Az új Olympus zászlóshajó rendszer megalkotásának irányelve a profi fotózás gyorsabbá, egyszerűbbé és még hatékonyabbá tétele – bárhol és bármikor. A küldetés teljesítve!

Mint minden Olympus objektív és fényképezőgép, az OM-D E-M1 Mark II is ingyenes hat hónapos jótállási idő meghosszabbítással kapható*** – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk.
Ajánlott kiegészítők

  • FL-900R nagyteljesítményű vaku, ellenálló és könnyű kivitelben, LED videó-derítőfénnyel és 58 kulcsszámmal akár extragyors sorozatfelvételek készítéséhez is

  • HLD-9 vakutartó markolat az ergonomikus kiképzésű fogórészbe integrált vezérlőgombokkal
  • CBG-12 fotóstáska a biztonságos tároláshoz kültéri felvételek készítésénél, akár két OM-D E-M1 Mark II fényképezőgép és 300mm M.ZUIKO DIGITAL ED szuper-teleobjektív részére
  • STF-8 makróvaku cseppálló*, porálló* és fagyálló* kivitelben – mely a Focus Bracketing és Focus Stacking funkciókkal is kompatibilis
  • RM-CB2 kioldó kábel 2,5 pin jack csatlakozóval (bulb lock típus)
  • PT-EP14 búvártok a gondtalan használathoz, akár 60 méterrel a vízfelszín alatt – A rendszerfényképezőgép-objektívjeinek búvártokjaival kompatiblis

* Cseppálló az IEC 529 IPX8 szabványnak megfelelően. Porálló és fagyálló az Olympus tesztelési eljárásainak megfelelően
** Az Olympus tesztelési eljárásainak megfelelően
*** Az új M.ZUIKO Digital ED 12-100mm 1:4.0 IS PRO objektívvel együtt alkalmazva
**** Elektronikus zár
***** A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.

FŐBB JELLEMZŐK:

  • Focus Bracketing funkció a különleges élességű képekhez, például rovarok fotózásához
  • Focus Stacking funkció kompatibilis M.ZUIKO objektívek használata esetén
  • Live Composite / Live Bulb mód hosszú expozíciós időhöz – Live View megjelenítéssel
  • Keystone kompenzáció kompatibilis objektívek használata esetén
  • A legmodernebb, professzionális tethering szoftver: OLYMPUS Capture 1.2
  • 4K, C4K, Full HD & HD, 24p, 25, 30p, 50p, és 60p videofelvétel
    Videó bitsűrűség:
    237 & 102 Mbps; Normal, Fine, Super-fine és All-intra
  • Részletes akkumulátor-állapot menü százalékos töltöttség-kijelzéssel
  • Nagysebességű akkumulátor töltés – legfeljebb két óra
  • Nagyteljesítményű, új TruePic VIII képprocesszor, Live MOS szenzor
  • Nagysebességű, kifinomult EVF