Gyerekfotózás könnyebben!

0

Aki próbált már gyermeket fotózni (nem a sajátját!), az jól tudja, hogy még a szülőkkel együtt sem mindig könnyű rávenni, hogy néha belenézzen az objektívbe (vagy környékére), esetleg eresszen egy mosolyt. Pedig van egy kézenfekvő megoldás…
Azzal szerintem minden kisgyerekes szülő tisztában van, hogy a gyereket a legegyszerűbb úgy lekötni, hogy lerakjuk a TV elé és bekapcsolunk valami gyermek rajzos műsort, akár bebe TV, akár kicsit komolyabb. Egy biztos: a gyerek bambulni fogja, mintha megbabonázták volna. Természetesen nem állítom, hogy ez hosszú távon jó módszer arra, hogy ne kelljen a gyerekünkkel foglalkozni, sőt! De ez ötletet adhat arra, hogyan lehet könnyebbé tenni egy gyermekfotózást, akár olyan gyerekeknél, akik egyébként még a szüleikre se nagyon akarnak hallgatni. A gyerekfotó – ahogyan sok más portré jellegű kép is – akkor szép és szerethető, ha az természetes. A régi „kisfiam üljél fel arra a székre és az öledbe veheted ezt a plüssmackót és közben telefonálhatsz a műanyag játéktelefonnal” fényképész trükkök már a múlté. A mai kor embere természetes képeket, vagy legalábbis ahhoz hasonlóakat vár.

Szóval tegyük őt képernyő elé. De úgy, hogy közben szemből tudjuk fotózni. Olyan képeket kapunk, ami azt sugározza: milyen értelmes ez a gyerek, ahogy komolyan néz! (vagy épp milyen bájos, ahogy éppen nevet valamin). „Köszönjük Emese!” Valami bővebbet?

Nos, a Photoking-nél kapható egy bizonyos FV vakukar, amelynek a funkciója többek között az, hogy a vakupapucsba illesztve bármi állványmenettel rendelkezőt rácsavarhassunk. Legyen az másodvaku, vagy akár egy okostelefon, amelynek a képernyőjén valami érdekes rajzfilm fut épp…

A kart egyetlen csavarral rögzíthetjük, de ugyanezzel ki is oldhatjuk és ezáltal elfordítható lesz a végén található gömbfej is (talán kényelmesebb lenne, ha ezt a kettőt két külön csavar oldaná és szorítaná).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ráadásul kapható a kar végén lévő szabvány csavarba illeszthető univerzális mobiltelefon tartó, így a feladat már szinte meg is oldott.

Gyermekfoto_1 Gyermekfoto_2 Gyermekfoto_3

Egyetlen probléma, hogy miként fogunk így vakus világítást használni, ha nincs szinkron kimenet a gépünkön? Mert sok esetben a lakás természetes fényei nem ideálisak. Nos, erre léteznek szinkron kimenetet adó adapter „kockák”, amelyek tetejére ugyanúgy felhelyezhető a kar, de ugyanígy vannak rádiós vakukioldók is, amelyeknek van felső vakupapucsuk is (pl. PocketWizard). Ez utóbbiak persze nem olcsók, de valamit valamiért.

Megoldás tehát van, már csak kivitelezni kell, aztán jöhetnek a bájosabbnál bájosabb babafotók is!
(A fotós hölgyről képek és az ötlet forrása: petapixel.com)