Kipróbáltuk: Nikon D3400 – teszt

6

Különlegességek

Belépőszintű fényképezőgépről lévén szó, túl sok extrára nem kell számítani, de azért mégis akad ilyen.

SnapBridge

Manapság a beépített Wi-Fi adatper már nem számít különlegesnek, így normál esetben nem is írnánk itt róla. A Nikon D3400-nál azonban kicsit másként van.

A Nikon által tavaly bevezetett SnapBridge ugyanis nem feltétlenül jelent Wi-Fi képességet és távoli vezérlés lehetőségét. A SnapBridge csupán egy Bluetooth LE alapú kommunikáció, amely a fényképezőgép és okos eszköz (telefon, tablet, stb.) között tesz lehetővé adatátvitelt.

A Nikon D3400-nál nincs beépített Wi-Fi adapter, csak a Bluetooth LE, így a SnapBridge segítségével sem vezérelhetjük távolról a fényképezőgépet. Van viszont folyamatos kapcsolat az okoseszköz és a fényképezőgép között, így a gép képes értesítések kiküldésére is (pl. a telefonunkon megjelenhet, hogy a fényképezőgép akkumulátora lemerülő félben van), illetve képek is áttölthetők, és azok az okoskészülékről akár közösségi oldalra is publikálhatók. Automatikus felhőbe mentés vagy közösségi oldalra közvetlen fényképezőgépről publikálás azonban nem érhető el.

Arra is van lehetőség, hogy SnapBirdge-en keresztül frissítsük a fényképezőgép óráját az okoseszközével, illetve a GPS adatok is lekérhetők, de ez utóbbira csak kézi indítást kínál a gép.

Gépen belüli RAW konverzió

A fényképezőgép képes saját RAW fájljainak JPEG-gé alakítására, amelynek során lehetőségünk van a fehéregyensúly utólagos beállítására (finomhangolására is), az expozíció, illetve további képi paraméterek módosítására (peremsötétedés kompenzáció, D-Lighting, képstílus – ezen belül ugye a kontraszt, élesítés, stb. –, zajcsökkentés, színtér).

A RAW fájlok feldolgozására egyenként van csak lehetőség.

Képfeldolgozások

Utólag jópár effektet engedhetünk rá képeinkre, úgy mint halszem effekt, skylight, meleg, csillagfény vagy lágyító szűrő, monokróm hatás, vonalrajz, illusztráció, színes vázlat, miniatűr hatás, kiválasztott szín, festmény.

Ezeken az effekteken kívül lehetséges a képek kis szögben történő elforgatása, azaz a horizont enyhe ferdeségének javítása, geometriai-, valamint perspektívatorzítás korrekciója, képkivágás készítése, illetve a kép átméretezése.

Time és B mód

A Nikon D3400 nem csak a szokásos B módot kínálja, azaz addig exponál, amíg nyomjuk az exponáló gombot (vagy amíg a távkioldót), hanem Time módot is. Utóbbi esetben az exponáló gomb első megnyomására elindul az expozíció, a leállítása pedig ismételt lenyomással történik.

Nem keverendő össze ez utóbbi üzemmód a Timed móddal, amelynél megadható lenne az expozíciós idő, akár több perces, vagy órás tartományra is.

Képek dátumozása

Igazából ma már csak a belépő gépeknél jelenik meg a dátumozás funkció, amely főként azok számára jöhet jól, akik nem szeretnének utólag bajlódni a dátumok kezelésével, illetve amikor fontos, hogy képmódosítás nélkül jelenjen meg a dátum egy fotón, pl. bizonyítási céllal.
A dátumozást a beállítás menüben kapcsolhatjuk be.

Csendes mód

A kioldási módok között találjuk a Q, azaz csendes módot, amelynél az exponálás egy kicsit halkabb, vagy inkább elnyújtottabb lesz, hiszen a felcsapott tükör csak akkor tér vissza eredeti helyzetébe, ha az exponáló gombot felengedjük. Ez pl. színházban való fotózásnál csökkenti a gyors egymásutánban következő zajt és kicsit enyhíti a „hangstresszt”.