Alapfokon: Objektívek – Cserélhető objektívek

0

Cserélhető objektívek
A drágább, tükörreflexes digitális fényképezőgépek egy része objektív nélkül kerül forgalomba. Ezeknél a gyártó nem kívánja meghatározni, hogy ki milyen optikával használja a fényképezőgépet. Ezekre a gépekre mindenki olyan objektívet tesz, amilyet akar. A megoldás előnye, hogy mindig az adott képhez leginkább megfelelő objektívet lehet a gépre tenni. Az objektív fontosságát mutatja, hogy egy-egy jobb objektív ára a milliós nagyságrendet is elérheti.

A cserélhető objektíves gépeket gyártó cégek nagy gyakorlattal rendelkeznek a hagyományos fényképezőgépek gyártásában is. Így a filmes gépeikhez már évtizedek óta kínálnak objektíveket. Az új digitális fényképezőgépeket természetesen úgy alakítotják ki, hogy azokat a filmes gépekhez gyártott objektívekkel is lehessen használni.

Gyújtótávolság szorzó
A cserélhető objektíves fényképezőgépek jellemzője, hogy az érzékelőlapka mérete kisebb, mint a hagyományos Leica képkocka. Mivel a cserélhető objektíves digitális gépeket a filmes gépekhez készített objektívvel kell használni, a kisebb érzékelő méret miatt az objektív nagyítása megváltozik. Ennek oka, hogy az érzékelőn csak az objektív által vetített képnek csak a középső szelete fér el. Így a korrekt gyújtótávolságot akkor kapjuk meg, ha az objektíven feltüntetett értéket megszorozzuk a fényképezőgép specifikációjában szereplő szorzószámmal. Ez a gyújtótávolság szorzó. Az esetek többségében a gyújtótávolság szorzó 1,5-1,6.

Várhatóan a jövőben a gyártók megjelennek olyan fényképezőgépekkel, amelyekben az érzékelőlapka mérete megegyezik a kisfilmes film egy képkockájának méretével. Jelen ismertető írásának idején egyedül a japán Kyocera gyárt ilyen fényképezőgépet Contax N Digital néven.

Nagylátószög
A gyújtótávolság szorzó az általában tele objektíveket használó fotósok többségének nem nagyon fog gondot okozni. Probléma viszont olyan témák fotózásánál, ahol nagy látószögre lenne szükség. A gyújtótávolság szorzó miatt az amúgy jónak számító 35 mm-es nagylátószög 52,5-56 mm-esre változik (a szorzószámtól függően), ami már telének számít. Így a digitális fényképezőgépeken jól használható nagylátószögű objektíveket a 17-19 mm-esek között kell keresni. Óvakodni kell viszont ezek használatától a filmes gépeken, mivel ezek az objektívek, főleg a széleiken, már látványosan torzítanak. A digitális fényképezőgépek csak a vetített kép középső szeletét rögzítik, így azokon a torzítás még nem annyira jelentkezik. A teljes képet rögzítő filmen a torzítás azonban már zavaró lehet.

Bajonettek

Canon EF bajonett

Canon EF bajonett

Bajonettnek azt a rögzítési rendszert nevezzük, ami biztosítja, hogy az objektívek stabilan álljanak a fényképezőgép vázon. A ma használatos bajonett rendszerek már nem csak a fizikai rögzítést, de az objektív és a váz elektromos rendszere közti adatátvitelt is szabványosították. Majdnem minden nagy gyártónak, akik gyártanak fényképezőgép vázat, megvan a saját bajonett rendszerük. A digitális fotózásban eddig két gyártó bajonett rendszere kapott nagy szerepet. Az egyik a Canon, ahol a tervezők a jól bevált EF rendszert használják a digitális fényképezőgépeken is. A Nikon F bajonettjét a Nikon saját gépei mellett a Fujifilm által gyártott fényképezőgépeken is megtalálhatjuk. Így a korábban Nikon vázakat használó fotósok mostmár Fuji elektronikát alkalmazó gépet is választhatnak a már meglévő objektívjeikhez.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér