Az xD kártya

0

A digitális fényképezőgépek rohamos fejlődése magával húzza a memóriakártyák fejlődését is. Ahogy változnak a fényképezőgépekkel szemben támasztott igények, úgy változik az igény a kártyákkal szemben is. Ez szülte annak idején a CompactFlash Type II szabványt, a kisméretű MultiMedia kártyát és nemrégiben a szintén miniatűr MemoryStick Duo kártyát. A SmartMedia konstrukciójánál fogva nem volt képes lépést tartani ezzel a fejlődéssel. Fejlesztésekor a tervezők a 128 MB-os felső kapacitáslimitet szabták meg, így ennél nagyobb kapacitású kártyák készítése csak a szabvány és az összes eszköz belső programjának módosításával lenne megoldható. Ez egy korosodó szabványnál már nem tűnhetett kifizetődőnek, mert a SmartMedia kártya két leghűségesebb támogatója a Fujifilm és az Olympus a SmartMedia helyett kidolgozta az új xD-Picture Card formátumot.

Az xD kártya a legkisebb ma kapható memóriakártya. Méretei 20 x 25 x 1,7 mm, tömege 2 g. A kis méret lehetővé teszi a még kisebb digitális fényképezőgépek gyártását, illetve a kártya felhasználását más miniatűr digitális eszközökben. A fejlesztők állítása szerint a kis méret ellenére a kártya jól kezelhető.

Az xD kártyák méretei
Az xD kártyák kapacitásnövekedése (terv)
A ma kapható legkisebb memóriakártya A 256 MB-os változat idén decemberben várható
Kártyák és olvasóik
Duál kártyaolvasó
Kártyák és olvasóik Duál kártyaolvasó USB csatlakozással
Csomagok
Összehasonlítás
Először megjelenő méretek csomagolása A SmartMedia sem volt nagy…


A kártya az őszi induláskor 16 MB, 32 MB, 64 MB és 128 MB kapacitással lesz elérhető. A 256 MB-os kártya megjelenése év végére várható. jövőre kerülhet piacra az 512 MB-os változat, majd utána az 1-8 GB-os kártyák. A szabványnak ismét van felső határa, amit 8 GB-ban állapítottak meg.

Technikai adatok
A kártya a SmartMedia kártyához hasonlóan nem tartalmaz vezérlőmodult, így ezt a funkciót a kártyát kezelő eszközbe kell beépíteni. Mivel vastagabb és összességében jóval kisebb, mint elődje, az xD kártya nem használható a ma forgalomban lévő SmartMedia kártyás eszközökben. A gyártók egyelőre csak többször írható változatot kívánnak forgalomba hozni, de ennek említése arra enged következtetni, hogy talán készül a kártyáknak egy olcsóbb, egyszer írható változata is. A kártyát a kialakításának köszönhetően nem lehet fordítva betenni a kártyahelyre, fizikai írásvédelmet azonban a SmartMedia kártyával ellentétben nem tartalmaz. A 3,3V-on működő kártyák egyedi azonosítóval rendelkeznek, ami lehetővé teszi egyedileg kódolt adatok tárolását. A 16 MB és 32 MB kapacitású kártyák írási sebessége 1,3 MB/mp, míg a nagyobb kapacitásúakra máodpercenként 3 MB adatot lehet kiírni. Az olvasási sebesség az összes kapacitásnál 5 MB.

A SmartMedia további támogatása
Mind a Fujifilm, mind pedig az Olympus tagja marad a SmartMedia SSFDC Fórumnak és továbbra is árusítják majd a SmartMedia kártyákat, a korábban piacra került SmartMedia kártyás eszközök támogatása érdekében. Szeptemberben a kölni Photokina kiállításra már mindkét gyár új, az xD kártyára épülő modellpalettával kíván megjelenni.

Indulás
A kártyához induláskor a Fujifilm PCMCIA adaptert és USB-s kártyaolvasót kínál majd. Az Olympus terveiről egyelőre nincsenek információink. A Fujifilmtől származó információ szerint fejlesztés alatt áll egy CompactFlash adapter, aminek segítségével az xD kártya CF kártyákhoz tervezett fényképezőgépekkel is használható lesz. Floppy adapter fejlesztését egyik gyártó sem tervezi. A kártyákat a Toshiba, a SmartMedia formátum egykori kifejlesztője, gyártja majd a két fejlesztő és egyelőre legnagyobb felhasználó számára. Induláskor az xD kártyák csak Fujifilm és Olympus márkajelzéssel lesznek kaphatók, de remélhetőleg más gyártók is beszállnak a kártyák gyártásába és terjesztésébe. Az xD kártyák ára a SmartMedia kártyák ára közelében várható.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér