Kipróbáltuk: Nikon D3400 – teszt

6

AF, sorozat, videó


Nincs változás a fókuszrendszer terén, de talán ez az a rész, ahol annyira nem is szükséges, hiszen belépő szintű DSLR-hez képest így is egész jó képességekkel rendelkezik a D3400.

A Multi-CAM 1000 modul nem kevesebb, mint 11 fókuszpontot kínál, ezek közül a középső keresztszenzoros, a felette és alatta lévők függőleges élre érzékenyek, a többi pedig vízszintes élre érzékeny (tegyük hozzá, hogy a Canon EOS 1200D és a full-frame szenzoros Canon EOS 6D is pontosan ugyanilyen elrendezésű fókuszrendszerrel dolgozik, míg a Pentax K-r-nél 9 fókuszpont keresztszenzoros). Talán a következő verzióban a keresztszenzorokat érdemes lenne kiterjeszteni az összes fókuszpontra.

A fókuszrendszer -1 Fé érzékenységű (megfelel olyan megvilágításnak, ahol ISO100 mellett f/2,8 fényerejű objektívvel 15 mp záridő adódik).

Gyenge fényben a gép beépített AF-segédlámpája igyekszik több fényt biztosítani, ennek kb. 3 méter hatótávolsága van.

Az autofókusz mérőmezője kézzel is választható, közvetlenül a hátsó navigáló gombokkal, de az automatikára is bízhatjuk.
Működés szempontjából AF-S (egyszeri), AF-C (folyamatos) és AF-A (automatikus) mód választható ki az aktív státuszképernyőn vagy a menüben, illetve a menüben egypontos, dinamikus és 3D követés is választható a fent említett automatikus mellett.

Kézi élességállításra is a menüben válthatunk át, ez esetben LiveView módban valós képnagyítást is kapunk, így tökéletes lehet a manuális élességállítás.
F5,6, vagy jobb fényerejű objektíveknél a menüben bekapcsolható az elektronikus távmérő funkció is. Ez a keresőben jelzi ki a kézi élességállítás helyességét, sőt, az expozíciós skála fokbeosztása azt is megmutatja, hogy milyen irányban és mennyire tértünk el az ideális élességtől.

Sorozat fényképezés

A sorozatfotózás sebessége nem változott, a D3400-nál is 5 kép/mp sebesség érhető el, de csak ez az egyféle sebesség használható.

A sorozat hossza JPEG-nél 11 kép, RAW-nál 8 kép, RAW+JPEG-nél 6 kép lehet, de gyors memóriakártyával ennél jóval több is elérhető a teljes sebességen, így az általunk használt SanDisk Extreme Pro (95 MB/s) kártyával RAW formátumban 14 képig tartotta a gép az 5 kép/mp-es sebességet. A puffer telítődése után a sorozatkészítés nem áll le, csak a kártyaírás sebességének függvényében lelassul.

A kioldási módok között találunk csendes expozíciót is, amelynél a tükör visszatérése az exponáló gomb felengedését követően történik csak meg, így csendesebb lesz a fotózás. Ezt sorozat fényképezéssel nem kombinálhatjuk.

Normál sorozaton túl más sorozat nem érhető el, így automatikus expozíció sorozat sincs.

Az önkioldót beállíthatjuk 2, 5, 10, vagy 20 mp-re is, és itt 1-9 kép is készülhet egyszerre. Viszont minden önkioldós kép után a gép visszatér egyszeri, normál kioldásra, így ha eltérő beállítások mellett szeretnénk több önkioldós képet készíteni állványról, akkor minden esetben újra aktiválni kell az önkioldót. Hülyebiztos megoldás, de a nem hülyéknek viszont idegesítő.

Videófelvétel

Mondjuk ki: ezen a téren nulla fejlesztés történ. Videókat most is maximum 1920×1080 pixel (vagyis Full HD) felbontásban készíthetünk, a képfrissítés 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet, valamint megadható a tömörítési fok is, így van normál és emelt minőségű videó is.

Érdemes tudni, hogy emelt minőségnél a maximális felvételi idő 50 és 60 kép/mp-nél 10 perc, 30 kép/mp és alatta max. 20 perc, míg normál minőségnél 50 és 60 kép/mp-nél 20 perc, 30 kép/mp és alatta max. 29 perc 59 mp.

Az sem mellékes, hogy 50 és 60 kép/mp-es módnál elég jelentős képkivágással készülnek a videók, míg 30 kép/mp-nél csak a szokásos 16:9-es vágást kapjuk (azaz a kép horizontális látószöge megegyezik egy hagyományos fotó horizontális látószögével):

Erdeti képekhez Shift+kattintás!

16:9-es fotó és 60p videó képkocka képkivágása

A videók MOV konténerben, H.264/MPEG-4 tömörítéssel készülnek.

Elérhető kézi videó is, ekkor megadhatjuk az érzékenységet és záridőt is választhatunk. Rekesz prioritásos félautomata mód viszont nincs.

A videó módhoz nincs szükség külön üzemmód beállításra, de a felvétel megkezdése előtt be kell lépnünk élőkép módba. Az exponáló gombot, vagy (ha előtte engedélyeztük) az AE/AF-L gombot félig lenyomva aktiválható az automatikus élességállítás, illetve a navigáló gombokkal áthelyezhetjük a fókuszpontot is.

A kész videók utólag a gépen belül is szerkeszthetők, kijelölve egy snitten belüli kezdő-, és végpontot, vagy egy kimásolandó állókép kockát. Videózás közben viszont nem készíthetünk külön, nagy felbontású fotót.

Hangrögzítésre csak a beépített mono mikrofon használható, külső mikrofon csatlakoztatására nincs mód.

A videofelvételeket különböző effektekkel is elláthatjuk, mint fekete-fehér, de használhatjuk a miniatűr hatást is, igaz, ez esetben másodpercenként csak 1-2 képkocka készül, így a végső videó lejátszásánál az események gyorsított visszanézését láthatjuk (hang nem kerül a felvételbe).