Átmenetes szűrő hatás fillérekből

3

Nem rendelkezel drága átmenetes szűrővel, de szeretnél hatásos hosszú expozíciós képeket készíteni anélkül, hogy az égbolt túlexponált legyen?
Akkor ez a módszer neked való!

Benjamin Jaworskyj remek ötletet mutat be arra, hogyan érhetsz el átmenetes ND szűrőhöz hasonló hatást a fekete telefonod segítségével.
Természetesen nem arról van szó, hogy telefonnal kell fotózni és valami appot kell használni, hanem arról, hogy a telefonoddal takarod ki a képmező azon részeit, amelyeket szeretnél aláexponálni.
graduated-filter-with-cellphone-2
Arra kell csupán vigyáznod, hogy ne érj az objektívhez, mert bemozdíthatod az állványra helyezett gépet is, illetve azt is érdemes fejben tartani, hogy nem érdemes hirtelen elkapni az expozíció vége előtt a kitakarást végző készüléket, lehet egy kicsit mozgatni fel-le, vagy lassan elhúzni, hogy az átmenet erősebb legyen. Mindenképpen ügyelni kell arra is, hogy az égbolt felső része is kapjon megfelelő expozíciót, így 1-2 másodperccel az expozíció vége előtt már ne legyen a kitakarást végző telefon az objektív előtt.

Telefon helyett persze használhatunk mást is, pl. egy fekete kartonlap darabot, amivel mindenképpen jobban járunk, mint egy fémes, szürke, vagy fehér hátlapú telefonnal.

Normál expozíció:
graduated-filter-with-cellphone-3

Átmenetes ND szűrő hatás egy telefon segítségével, Benjamin technikájával:
graduated-filter-with-cellphone-4