Így szimulálhatod az ND szűrő hatását (nem csak Photoshopban!)

0

Vincent Ledvina videójából megtudhatod, hogyan készíthetsz olyan fotót, ami azt a hatást kelti, mint ha ND szűrőt használtál volna.

A trükk annyi, hogy egyetlen extra hosszú expozíció helyett több, „hagyományosan” hosszú expozíciós felvételt kell készíteni (amit még túlexponáltság nélkül képes készíteni a gép), majd ezeket képszerkesztő programban több rétegre helyezve összefűzhetjük.
A legegyszerűbben ezt a Photoshop CC újabb verzióiban elérhető Smart Object-be importálható több réteg beolvasással érhetjük el (File/Scripts/Load Files into Stacks…, majd a Automatically Align Images alatt a Create Smart Object after Loading Layers opciót is kapcsoljuk be, majd a Smart Object módját Mean módra kell állítsuk: Layer/Smart Objects/Stack Mode/Mean).

Ha régebbi Photoshopunk van, vagy más képszerkesztőt használunk (amely tud rétegeket kezelni), akkor a Smart Object helyett simán csak minden képet külön rétegre töltsük be, majd alulról kezdve az első réteg 100%-os, a második 50%-os, a harmadik 33%-os, a negyedik 17%-os, stb. átlátszóságú legyen (egy-egy réteg átlátszósága = 1/n, ahol n a réteg sorszáma alulról számítva).