Tether Tools Case Air – a Wi-Fi-s DSLR vezérlő és képtovábbító

0

Legutóbbi fényképezőgép tesztjeink „különlegességek” oldalán már többször is írtuk, hogy a Wi-Fi támogatás már nem számít különlegesnek egy mai fényképezőgép esetében. Mégis, bőven akadnak olyan helyzetek, ahol szükség lehet a beépítettnél komolyabb Wi-Fi támogatásra. Az ilyen esetekben lehet jó a Tether Tools Case Air rendszere.

A Case Air nem egyszerűen csak Wi-Fi képessé teszi a fényképezőgépet, hogy arról néhány képet átmásoljunk, vagy hogy távolról egy-két expozíciót végezzünk. Ennél a Case Air jóval többre képes.

A termék egy kis karton dobozban kerül forgalomba, amelyben a kényelmes elhelyezés érdekében vakupapucsba illeszthető (de egyébként a nyakpántra is felfogatható) vezérlő/jeladó található, ezen kívül pedig jó pár kábel, amely a fényképezőgéphez, vagy töltéshez való illesztésre szolgál.


A támogatott fényképezőgépek között egyelőre csak Canon és Nikon DSLR fényképezőgépek szerepelnek, s igazából nem tudni, hogy a fejlesztők kívánnak-e szélesebb palettát támogatni.

Íme a jelenlegi kompatibilitási lista:

A Case Air által támogatott fényképezőgépek
Canon Nikon
EOS 100D D90 ++
EOS 100D D3100*
EOS 1200D D3200
EOS 550D D3300
EOS 600D D5000* ++
EOS 650D D5100* ++
EOS 700D D5200
EOS 750D D5300
EOS 760D D5500
EOS 50D D7000* ++
EOS 60D D7100
EOS 70D D7200
EOS 80D D500
EOS 7D D600*
EOS 7D Mark II D610
EOS 6D D700
EOS 5D Mark II D750
EOS 5D Mark III D800 / D800e
EOS 5D Mark IV D810 / D810a
EOS 5Ds / 5Ds R D3 / D3s ++
EOS 1D Mark IV D4 ++ / D4s
EOS 1D X D5
EOS 1D X Mark II

*LiveView nélkül
++ Bulb mód nem támogatott

Az Case Air eszközhöz androidos, iOS-es, windowsos és macOS-es szoftverek érhetők el. Az asztali verziók és az androidos szoftver RAW és JPEG használata esetén mindig átküldik a RAW és a JPEG állományokat is, az iOS-es alkalmazás ezzel szemben csak a JPEG fájlt küldi át teljes felbontásban, a RAW fájlból egy kicsinyített JPEG-et készít és azt küldi el, jelezve, hogy készült RAW fájl is.

Arra nem találtunk információt, hogy mik a minimális szoftver követelmények, így nem tudni, hogy Androidból mi a legrégebbi támogatott változat (iOS-nél sem, de ott ez nem is szokott annyira gond lenni), ahogyan az sem derült ki, hogy Windowsból melyik az az operációs rendszer, amely minimumként kell. Az mindenesetre mond valamit, hogy Windows 7 SP1-re ugyan sikerült feltelepíteni a szoftvert, de elindulás helyett csak hibát dobott. Windows 10-nél viszont már nem volt semmiféle problémánk az alkalmazással.

Az iOS-es verzió is természetesen csont nélkül felment egy még 9.2-es verziójú operációs rendszerre. Az alkalmazás indítása előtt persze csatlakoznunk kell a Case Air által létrehozott Wi-Fi hálózatra, amelynek SSID-je, illetve jelszava a készülék hátulján olvasható.

A csatlakozást követően a mobilinternet hálózat továbbra is elérhető marad, hála az Internet pass-through funkciónak.

Az app az elindítása után rögtön tájékoztatott arról, hogy az eszköz firmware-e régi és elérhető hozzá frissítés. Az új szoftververzió telepítése mindössze néhány percet vett igénybe.

A program nem csupán a kártyán lévő képek áttöltésére, illetve egy-egy kép elkészítésére használható. Ennél sokoldalúbb. A gyártók saját alkalmazásait elnézve mindig elgondolkozik az ember, hogy vajon miért nem okosítják kicsit ezeket a szoftvereket, hiszen ha a fényképezőgép már vezérelhető, akkor nem sokból telne time-lapse, HDR, vagy időzített hosszú expozíciós mód támogatását adni. Ezt azonban általában nem kapjuk meg.

Nem úgy a Case Air-től, amely a hagyományos egyszeri kioldáson túl támogat time-lapse felvétel készítést, HDR fotózást illetve expozíció sorozatot, Bulb módú hosszú expozíciót, sőt, fókusz-sorozatot is, illetve videofelvétel készítésére is van lehetőség.


A fotózási paraméterek közül gyakorlatilag csak a speciális értékek nem változtathatók, amelyek a képstílusokhoz tatoznak (pl. élesítés, zajszűrés, stb.). De a rekesz, zársebesség, érzékenység, expozíció kompenzáció, fehéregyensúly, kioldás módja, sorozat, fénymérés és a fájl formátuma kiválasztható.


A szolgáltatások között a LiveView fényképezés is elérhető, ez esetben a telefonról vagy tabletről is áthelyezhető az élőképen a fókuszterület, illetve áttérhetünk fektetett nézetre is, amikor a kijelző nagyobb részét foglalja el az élőkép.


Kérhetünk segédrácsot, élő hisztogramot, illetve élkiemelést is.

A memóriakártya tartalmának elérésekor a RAW fájlokat külön jelzi a szoftver, így könnyebben eligazodunk a fájlok között. RAW fájlba sajnos nem igen lehet belenagyítani (a beágyazott JPEG-et nem kezeli le az alkalmazás), de az EXIF adatokat megtekinthetjük.


JPEG képeknél viszont van lehetőség erős nagyításra, így tökéletesen ellenőrizhető lesz a fókusz. A JPEG képeket okos eszközünkre is lementhetjük, illetve van lehetőség a szokásos megosztási lehetőségekkel üzenetben elküldeni, vagy közösségi oldalra posztolni.

Az asztali változatok hasonló funkciókat kínálnak, azaz itt is elérhető a time-lapse, expozíció sorozat, HDR és fókusz sorozat, valamint a hosszú expozíciós B mód is. Az expozíciós adatok és egyéb paraméterek is változtathatók.
LiveView élőképet is kérhetünk, amelybe bele is nagyíthatunk.


Van lehetőség arra is, hogy a készített fotók azonnali, automatikusan áttöltésére kerüljenek a számítógép háttértárára, amely műtermi fotózásoknál lehet hasznos. Igazán kényelmes ugyanis, hogy a fotózás közben nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a gép LCD-jét képenként mutogassuk a megrendelőnek, hanem a fotók azonnal megtekinthetők a számítógép monitorán. Azt egyelőre nem választhatjuk ki, hogy RAW+JPEG formátumok egyidejű használatakor csak a JPEG-et küldje át a gépre, a RAW maradjon a kártyán, pedig ez sok esetben jelentősen meggyorsítaná a folyamatot. Tervek szerint egy jövőbeli szoftver és firmware frissítés azt is lehetővé teszi majd, hogy vagy csak a RAW vagy csak a JPEG fájlt küldjük át. A fájlok továbbítása egyébként nem túl fürge, kb. 2 méteres távolságból egy 18 Mpixeles (5,5 MB-os) JPEG kép átküldése 7 mp-et, RAW formátumot választva a 23,5 MB-os fájl átküldése 19 mp-et vett igénybe, míg RAW+JPEG formátumnál a teljes 30 MB továbbításához 24 mp-re volt szükség.

A JPEG képek áttöltésének ideje még elfogadható értékű, de egy komoly műteremben már nehezen elfogadható, hogy egy RAW fájllal 20-25 mp-ig molyoljon a rendszer. Arra viszont senkit se lehet rávenni, hogy emiatt válasszon csak JPEG formátumot. Ezért is lenne jó az az opció, amely lehetővé tenné a RAW+JPEG formátumnál, hogy csak a JPEG-et továbbítsa. Addig is iOS rendszert használva a RAW+JPEG is használható, hiszen ekkor a RAW csak előnézeti JPEG-ként kerül továbbításra, amely jelentősen felgyorsítja a másolási folyamatot. A képek kiválasztásához a JPEG is elég, az utómunka megkezdését megelőzően pedig majd a fotós kártyaolvasóval másolja át a kívánt RAW fájlokat.

Mint látható, a Tether Tools Case Air rendszere igen széles szolgáltatáspalettával rendelkezik. Egyedül a támogatott gépek listája lehetne bővebb, jó lenne látni a MILC gépeke, illetve prémium kompakt fényképezőgépeket is, illetve üdítő volna, ha nem csak a Canon és a Nikon modelleket támogatná a rendszer.

A Tether Tools Case Air ára bruttó 49.990 Ft.

A termékeket a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!