Nem kell mindig Photoshop?

0

Avagy egy példa arra, amely megmutatja, hogy nem csak felesleges részek retusálására, vagy ott sem volt madarak felklónozására, de termékfotózásnál is igen hasznos ez a szoftver.

Rui_Bandeira_Papo-Seco-wine
Napjainkban elképzelhetetlennek tűnhet, hogy egy profi fotós ne használja a képmanipulációs szoftverek királyát, a Photoshopot, hiszen bőséggel akadnak olyan helyzetek, amikor a Photoshop adta lehetőségek könnyebb fotózást és a végeredmény hamarabbi elérését teszik lehetővé.

Rui Bandeira, portugál fotós egy termékfotózás során öt üveg bort kapott. No nem azért, hogy jó kedvvel végezze a munkát és előre elfogyassza azt, hanem hogy lefotózza és egy reklámkampány részeként felhasználják majd a képét. Mivel elvként vallja, hogy a fotózásnál sincs tanár és nincs diák, csak diákok vannak, ahol a többet tudó tanítja a kevesebbet tudót, elkészített egy részletes leírást és egy „színfalak mögött” cikket a fotózásról, hogy más, így mi is tanulhassunk belőle.

Bemutatójából kiderül, hogy egy egyszerűnek tűnő termékfotó mennyi ötletet, mennyi finomítást igényel, s azt is jól szemlélteti, hogy a kompozit (több expozícióból összerakott) képek mennyivel dobják fel és teszik egyszerűbbé a fotózást. De hogy ettől baromi egyszerű volna? Nem hinném. Erre ugyanis mind rá kell érezni már a fotózás előtt, fejben meg kell tervezni, hogy mely részeket hogyan készíti el.

Az ötlet ismertetésétől most eltekintenék, az az eredeti cikkben elolvasható. Szorítkozzunk most kizárólag a kép elkészítésére.

Az öt üveget úgy helyezte el, hogy egy a fókuszsíkban, élesen jelenjen meg, míg további négy hátrébb, elmosódva. Az elmosódott hatás fokozása érdekében a hátul lévő palackokat savmaratott üveg mögé helyezte.

Háttérnek diffúz fehér és kék kelmét alkalmazott, hátulról megvilágítva. Az előtt volt a négy üveg bor, majd a savmart üveg. A tárgyasztalra kb. 80 centiméterrel előrébb helyezte a fő palackot, amelyet két oldalsó, vékony de hosszú szoftboxszal világított meg, valamint fentről egy barn-door fényterelővel ellátott vakut is használt, kissé hátulról, a vízcseppek megvilágítására (bár az asztalon egy snoot is látható, arról nem esik szó, hogy a fenti vaku végül kapott-e fényszűkítőt).
Rui_Bandeira_setup1
Rui_Bandeira_setup2
Rui_Bandeira_setup3
Rui_Bandeira_setup4

Elsőként az elülső üveget fotózta meg Rui, kék-fehér háttér előtt, hátulról érkező fényekkel, valamint két oldalról keskeny és hosszúkás szoftboxszal.

Rui_Bandeira_1

Érezhető hiányosság az üvegen, hogy a címke túl sötét és a szöveg nehezen olvasható. Nem, nem azt mondta a fotós, hogy majd Photoshopban javítja, hanem azt, hogy elkészíti azt a képet, amely jól exponált címkét tartalmaz és majd PS-ben egyesíti a képeket. Így is tett, a címke jobb megvilágítása érdekében alulról egy fehér derítőlapot tartott be:

Rui_Bandeira_2

A teljes címke lefotózásához többször megismételte az előbbi, derítőlapos procedúrát, majd ezt követően rátért az üveg belsejének esztétikus kihangsúlyozására. Ehhez a szép kék-fehér háttér elé a már ismerős fehér derítőlapot helyezte, illetve az egyik oldalon lecserélte a szoftboxos vakut derítőpanelre.
Rui_Bandeira_3

Természetesen erről is több kép készült, majd végül a savmart üveg mögé helyezett további négy palackot is lefotózta. Ezt követően jöttek az utómunkálatok, a képek egyesítése és a retusálások. A végeredmény pedig csodaszép lett:

Rui_Bandeira_Papo-Seco-wine

A jóval részletesebb, eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható:
http://www.photigy.com/product-photography-behind-the-scene-the-making-of-papo-seco-wine/