Elöljáróban: Olympus E-500

0

A Four-Thirds szabvány első bejelentése óta bizony sokat bővült az akkor még igen szűkösnek látszó új formátum. A 4/3″ típusú CCD-hez az Olympus saját objektíveket tervezett, melyeknek most már minden igényt kielégítő választékát kínálja a cég, legyen szó halszem objektívről, nagylátószügű zoomoptikáról, makró és fix gyújtótávolságú teleobjektívről, vagy éppen telezoom optikáról. A kínálatban nem csak az alacsony árú, de a – még megfizethető, ám – igen jó minőségű, kiváló fényerejű, jó felépítésű objektívek is megtalálhatók. A vázra rakható „termékekből” tehát már kellő kínálat van. Ám vázból még csak kettő közül választhattunk, egy professzionálisabbat vagy egy olcsóbb, egyszerűbb modellt. Legalábbis szeptember 26-áig.Újdonságok

A szeptember 26-án bejelentett Olympus E-500 a Four-Thirds szabványú tükörreflexes digitális vázaknak legújabb tagja, egyben az első, amelyik xD kártyát is támogat. Az E-500-at tulajdonképpen paraméterei alapján nevezhetnénk egy frissített E-300-asnak is, bár egy egyszerű ráncfelvarrásnál azért többminden történt. Nézzük az E-300 és E-500 főbb különbségeit:
Az Olympus E-300 és E-500 főbb különbségei
.
Olympus E-300 Olympus E-500
Érzékenység ISO100-1600, 1 Fé lépésekben ISO100-1600 1 vagy 1/3 Fé lépésekben
Fehéregyensúly 2000-10000K 12 lépésben 2000-14000K 56 lépésben
Memóriakártya CompactFlash Type I és Type II xD Picture Card
CompactFlash Type I és Type II
Beépített vaku csak kézzel felpattintható
kulcsszám: 11
kézzel vagy elektronikusan felpattintható
kulcsszám: 13
Tükör oldalra csapódó (Porro kereső) felfelé csapódó (penta prizmás)
LCD 1,8″
134 ezer pixel
2,5″
215 ezer pixel
automatikus sorozatok automatikus expozíció sorozat
fehéregyensúly sorozat
automatikus expozíció sorozat
fehéregyensúly sorozat
vaku teljesítmény sorozat
fókusz sorozat
fókusz módok S-AF, C-AF, MF, S-AF+MF S-AF, C-AF, MF, S-AF+MF , C-AF+MF
fénymérés ESP
középre súlyozott átlag
szpot
ESP
középre súlyozott átlag
szpot
Hi-key szpot
Low-key szpot
témamódok 14 darab:
portré,
tájkép,
tájkép+portré,
éjszakai,
éjszakai+portré,
makró,
naplemente,
gyertyafény,
tűzijáték,
dokumentum,
múzeum,
highkey,
strand és hó,
sport
15 darab:
portré,
tájkép,
tájkép+portré,
éjszakai,
éjszakai+portré,
gyermek,
sport,
highkey,
lowkey,
makró,
gyertyafény,
naplemente,
tűzijáték,
dokumentum,
strand és hó
Portré markolat opcionális HLD-3 jelű nincs
Soros csatlakozás: USB 1.1 USB 2.0
méret 147x85x64 mm 130x94x66 mm
tömeg 580 gramm 435 gramm

S amit nem tudunk a táblázatban pontosan leírni: az LCD-n megjelenő ún. infoscreen felépítése. Már az E-300 is jól csoportosított státuszképernyőt adott, de az E-500-é valami csodálatos. Egyrészt sokkal kellemesebb színeket használtak, több információ jeleníthető meg, s ezek csoportosítása is kellemesebb látványt ad, másrészt lehetőség van az információmennyiség csökkentésére, vagyis két nézet közül választhatunk. No és persze a gép formája. Az E-300 elnyújtott, téglatest formája után az E-500 ismét a szokásos kialakítást kapta.Kezelés:

A vázon elhelyezett gombok nagyrészt az E-300-on is ugyanitt megtalálhatók, bár itt is van néhány változás, a ritkábban használtakat fontosabb gombok váltották fel (pl. a minőség helyett már a sorozat/önkioldó módot tudjuk gombbal változtatni), ami könnyebb kezelhetőséget eredményez. A gombok elosztása megfelelő, elrendezésük logikus és áttekinthető. A menü az E-300-ból megszokott felépítésű, az újdonságoknak megfelelően itt is találhatunk persze pár változást (mint pl. érzékenység lépésköze 1 Fé vagy 1/3 Fé, vaku automatikus felpattintása, CF/xD kártyára mentés stb.).
A két új fénymérési mód segítségével egyszerűbben készíthetünk világos tónusokból álló ún. Hi-key, vagy a sötétebb tónusokban gazdag Low-key képeket, mindössze ki kell választanunk ezt a módot és már exponálhatunk is.
A gép kis mérete ellenére jól megfogható, a markolat kényelmes fogást biztosít és ujjainknak is elegendő hely marad, sőt még kényelmesebbé vált, mint az E-300-é volt. Az állványmenet természetesen fém és az optikai tengely lá helyezték.Képérzékelő:

Az E-500 ugyanazt a 17,3×13 mm-es 8 Mpixeles CCD-t kapta, mint az E-300, a felbontások így megegyeznek. Legnagyobb méretben 3264×2448 pixeles képeket készíthetünk. Az érzékenységet a gép automatikusan is beállíthatja, ekkora ISO100 és ISO400 között választ megfelelő értéket, de persze a fotós is kiválaszthatja ISO100-tól egészen ISO1600-ig (az érzékenység kiterjesztése után). Az egyes érzékenységek egymást 1 vagy 1/3 Fé-enként követhetik. A képeket az Olympusnál szokásos jelöléssel SHQ, HQ és SQ tömörítési fokú JPEG, valamint veszteségmentes TIFF illetve RAW fomrátumban menthetjük el.
Kimondottan a cserélhető objektíves gépeknél jelentkezik a képérzékelőre ülő por problémája, melyet az Olympus az ultrahangos tisztítási mechanizmusával oldott meg (erről bővebben korábbi cikkünkben számoltunk be).


Kereső, kijelző:

A kis méret ellenére a tükör már nem oldalra csapódik, mint az E-300 esetében, itt megmaradt a hagyományos felfelé csapódó módszer. Negatívum változás viszont, hogy a TTL kereső képe jóval kisebb lett, kb 85%-a az E-300 keresőképének (a lefedettség továbbra is ~95%-os). Azt kell mondjuk, hogy ez a méret már igen nehézzé teszi az élesség kézi beállítását. A keresőben a 3 fókuszponton kívül az alkalmazott rekeszérték, zársebesség , exp. korrekció és az akkuállapot látható.
A hátsó LCD viszont mind méretében, mind felbontásában előnyére változott. A 2,5″ képátlójú folyadékkristályos megjelenítő 5,9 cm átlójú képeket jelenít meg, kis keretet hagyva a kijelző szélén, a nagyítás maximális értéke is nőtt a korábbi 10x-esről 14x-esre. Az LCD képe napsütésben sajnos kissé nehezen látható, bár a fényereje 15 lépésben állítható.
Vaku:

A beépített vaku teljesítményét 11-ről 13-as kulcsszámúra növelték, valamint a felpattanó vaku fél cm-rel magasabbra ugrik, mint az E-300-asé. A külső vaku használata most sem jelent porblémát, a gép tetejére TTL működésű Olympus rendszervakuk illetve középpontos érintkezőjű vakuk fogadására alkalmas vakupapucsot építettek. Nem található viszont a gépen stúdióvakuk egyszerű elvillantására szinkronkimenet, ezt a középpontos értintkezőjű vakupapucsba illeszthető kis adapter segítségével oldhatjuk meg.

Kit objektív:

Míg az E-300-hoz a 14-45 mm-es (28-90 mm-nek megfelelő) gyújtótávolságú objektívet kaptuk a kit kiszerelésben, az E-500-hoz egy új optikát mellékelnek 17,5-45mm (35-90 mm-nek megfelelő) gyújtótávolsággal és f/3,5-5,6 fényerővel. Az objektívre 52 mm menetátmérőjű szűrőket helyezhetünk. Az új optikának egy hátránya van: a 35 mm-nek megfelelő nagylátószög ebben a kategóriában nem megszokottnak, inkább a kompakt gépek sajátossága. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne vásárolhatnánk az E-500 mellé egy megfelelő nagylátószögű objektívet. Az objektívcserének várhatóan árcsökkentő hatása lesz.

Sorozat:

A normál sorozatnál első ránézésre nem változott semmi, így az E-500-nál is maximum 4 RAW képet készíthetünk, 2,5 kép/mp sebességgel. JPEG esetén viszont megfelelően gyors kártyát alkalmazva „végtelen” sorozatot használhatunk, pontosabban fogalmazva: a kártya teljes kapacitásáig tarthat a sorozatunk. Újdonság a kézi élességállítás során alkalmazható fókuszsorozat, ahol akár 7 kép is készülhet, a beállított értékhez képest elé- illetve mögé állítva az élességet.Memória:

Az E-500 az első olyan 4/3 szabványú digitális tükörreflexes fényképezőgép, amely a CompactFlash memóriakártyán kívül támogatja az xD kártyákat is. Hogy ki melyiket részesíti előnyben, az nyilván azon múlik, hogy rendelkezik-e már CF vagy xD kártyával. Mindenesetre a dupla kártyafoglalatos kialakítás mindenképpen előnyként fogható fel, hiszen így akkor sem kell memóriakártyát cserélünk, ha már régóta használunk Olympus fényképezőgépet.
Energiaellátás, csatlakozók:

Nem érte változás az energiaellátást, a PS-BLM1 típusjelű, 7,4V feszültségű és 1500 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor már az előző modellnél is bevált, így felesleges lett volna egy újat tervezni. Az akkumulátor töltése a BCM-2 jelű külső töltőben végezhető, amely szintén megegyezik az E-300-hoz adottal.
Porté markolatot viszont az E-500-hoz már nem vásárolhatunk, a gyártó ilyet opcionálisan sem kínál.
Túlzottan sok csatlakozót nem találunk a gépen, mindössze a bal oldalon elhelyezett kombinált USB és Video kimenetet. Az Olympus E-500-nak nincs adapter bemenete, vezetékes távkioldó csatlakozója és vakuszinkron kimenete.KonicaMinolta Dynax 5D és Olympus E-500 Olympus E-300 és Olympus E-500

Értékelés:

Bár az általunk kipróbált modell még nem volt végleges verzió, így tesztképekkel nem tudunk szolgálni, de már azokkal a képekkel is meg voltunk elégedve, amiket ez a darab készített. A szubjektív benyomásunk pozitív, de néhány visszalépés azért történt (pl. kereső, portrémarkolat, kit objektív). A korábbi E-300-hoz képest több olyan módosítás történt, ami jelentősen könnyíti a használhatóságot (gombok, infoképernyő, LCD, tükör, manuális fókuszsorozat, több érzékenység, dupla kártyafoglalat stb.). A fényképezőgépet igyekszünk még karácsony előtt részletesen is bemutatni.


A gépet a kipróbálás idejére az Olympus Magyarországtól kaptuk kölcsön. Köszönjük!