Kezdő fotós vagy? Akkor ennek az okosalkalmazásnak biztos hasznát veszed!

0

A Canon tegnap tartotta hazánkban a Canon EOS rendszer bevezetésének 30. évfordulóját, amely az EOS 650 filmes SLR 1987. mácius 2-ai bemutatásával indult.

A 30 év nem kevés idő és valóban döbbenetes, hogy az első elektronikus csatlakozópontokkal ellátott EOS SLR-hez készült 28-35mm-es zoomobjektív a mai napig használható a legkomolyabb DSLR-rel is. Igaz, valószínűleg a feloldóképessége nem szolgálna ki ma már egy belépőszintű EOS 1300D-t sem, de ez már optika kérdés, nem a rendszeré.

A házias környezetben zajló sajtóeseményen egy gyors betekintést kaptunk az idén bejelentett fényképezőgépekre és kamerákra, valamint megcsodálhattuk a gyártó legújabb 4k projektorát, amely tűéles képet vetített számunkra a vászonra.
Újdonság volt – legalábbis számomra – az az okostelefonos alkalmazás, amely segítséget nyújt a kezdő felhasználók számára a fotózás technikai trükkjeinek, illetve a fényképezőgépek használatának elsajátításában. Noha ez kifejezetten Canon SLR-ekhez, illetve MILC-ekhez készült, a fényképezés módszereit, trükkjeit bemutató résszel márkafüggetlenül megismerkedhetünk, így olyan tudásra tehetünk szert, mint pl. a kompozíció, az expozíció, a hosszú expozíció, a sziluettek fotózása, a fényfestés, a time-lapse videó, a bokeh hatás, a mozgó elemek elmosódása a fotón és még sok-sok téma.
Az egyes leckék rövid elméleti, illetve gyakorlati útmutatóból állnak, valamint egyes témákhoz videók is elérhetők.


A minikurzusok után profilunkban folyamatosan nyomon követhetjük fejlődésünket, de arra is van lehetőség, hogy kézileg állítsuk be aktuális „hozzáértési szintünket”.

Az alkalmazás egyelőre az EOS 1200D, 1300D, 100D, 700D, 750D, 760D, 80D, 7D Mark II, EOS M3 és M10 gépek kezeléséhez ad modellre bontott tanácsokat, mintaképeket, és végrehajtható feladatokat, de a felkerülő gépek száma folyamatosan növekszik.

A magyar nyelven is használható app iOS-re és Androidra egyaránt elérhető, az alkalmazás neve: Canon Photo Companion.