Itt az új esküvőfotó őrület? Animált esküvőfotó!

0

Nincs új a nap alatt – szokták mondani, pedig valójában mindig van valakinek egy korszak alkotó ötlete.

Most éppen Jeffrey L Bennett ötlete indíthat el lavinát az esküvőfotózás megreformálásában.
Az gondolom mindenkinek megvan, hogy az animált GIF-ek olyan kis képecskék, amelyek egy rövid időintervallumot ismételgetve végtelennek tűnő mozgóképet mutatnak. A 256 színt megjeleníteni képes GIF formátum persze nem ideális a szép fotókhoz, de egy-egy azonos helyszínen játszódó jelenet esetében a 256 szín is elegendő lehet, hogy ne látsszon csúnyának a fotó.

Jeffrey már régebb óta foglalkozik az animált GIF-ek készítésével, így ezeket esküvői fotózásain is felhasználta már, olyan kis örökmozgó és vicces „videókat” létrehozva, mint az alábbiak:


Az állványról, sorozat módban exponált fotókból összeállított klipek készítése nem túl nagy ördöngősség, gyakorlatilag a Photoshop rétegeit használva pillanatok alatt létrehozhatók ilyenek, akár úgy is, hogy a háttér nem kívánt változásait kimaszkoljuk (rétegmaszkok használata).

Az animáció készítését a képek beolvasásával kell kezdenünk, a képeket külön rétegekre kell helyeznünk. Ezt a legegyszerűbben a File/Scripts/Load files into stack… menüpontnál tehetjük meg, ahol a beolvasott képeket automatikusan új rétegre helyezi a PS.

Ha szükséges, elvégezhetjük a kívánt módosításokat a képeken, majd a Window/Timeline menüpontnál kezdeményezhetjük az animáció létrehozását. A lent megjelenő üres blokkban a Create Video Timeline helyett a mellette lévő lefelé mutató nyílnál a Create Frame Animation menüpontot kell válasszuk, majd a gombra rákattintva beolvasható az első kép.

A további rétegeken lévő képek importálásához a modul jobb felső sarkában lévő helyi menü Make Frames from Layers menüpontot kell aktiválnunk.

Ha az animációnkat a kívánthoz képest visszafelé játsza le a PS, akkor meg kell fordítanunk a sorrendet: szintén a modul jobb felső sarkában lévő helyi menüből kell választanunk, ezúttal a Reverse frames menüpontot.

Az animált GIF-ek készítését részletesebben az Adobe oktató oldalán sajátíthatjuk el.

A fenti esküvői animációk ugyan így is látványosak, de felmerülhet bennünk a kritika: a mozgás ellenére a kép túl statikus a fix pozíció miatt. Mennyivel érdekesebb volna ha a „kamera” mozogna?

Gyaníthatóan Jeffrey is hasonló gondolatmenetet követően jutott el az ötlet továbbfejlesztéséhez, amelynek során hét fényképezőgépet helyezett el egymás mellé, majd ezeket egyszerre exponálva olyan animációt készíthetett, amely megfagyasztva az időpillanatot a témát járja körbe. Ilyet egyébként elsőként a Mátrixban láthattunk, a technika azóta közismert.

Ezzel az eljárással már mutatósabb animált GIF-ek készíthetők, még akár hosszú expozíciós idővel és fényfestéssel is megspékelve. Íme:

via DIYphotography