DJI Osmo Mobile

0

Tavaly év elején próbálhattuk ki a DJI elektronikus stabilizált gimbalját, a DJI Osmo-t, amellyel igen pozitív tapasztalatokat szereztünk.

A DJI Osmo azonban egy fura hibrid. Ugyan van rajta kamera, de a kényelmes és hatékony használathoz szükség van egy okostelefonra is. Ráadásul a mai okostelefonok gyorsan fejlődnek, hamar találhatunk olyan készüléket, amelynek jobb kamerája van, mint az Osmo-nak.

Jött hát az igény, hogy miért ne lehetne az Osmo kameráját „kidobni” és eleve az okostelefon kameráját használni.
Ebből jött létre a DJI Osmo Mobile.

A koncepció természetesen maradt a régi: egy olyan elektronikus, motorosan stabilizált kamera gimbalt kell elképzelnünk, amely hatékonyan csillapítja a mozgás közben bekövetkező kilengéseket, emellett a felvételül szolgáló okostelefon felvételi iránya a markolatról vezérelhető.


Külsőre a DJI Osmo és a DJI Osmo Mobile természetesen nagyon hasonló, csupán az Osmo kamerája helyett az Osmo Mobile esetében a telefon tartót találjuk.
A markolat azonban teljesen megegyezik a korábban bemutatott modellével.


Az elől található ravasz a gimbal alaphelyzetbe állítását kezdeményezi, a telefont a hátul lévő joystick segítségével lehet körbe forgatni (±150 fok), illetve fel-le dönteni (-125..+35 fok). Itt megjegyzem, hogy elsőre furcsa, hogy a fel-le mozgatáshoz a joystick-et is fel-le kell irányítani. Sosem voltam pilóta, de valamiért nekem a felfelé mozgatáshoz inkább a joystick lefelé húzása tartozik. És ezzel nem vagyok egyedül. Szerencsére erre a fejlesztők is gondoltak, így akár a jobbra-balra, akár a fel-le irány külön-külön felcserélhető a joystick-en. Így már felfelé tolva a gombot a telefon lefelé fordul.

A fentieken túl van még egy fotó készítő és egy videófelvétel indító gombunk, ezek hüvelykujjunk közelében találhatók. Oldalt pedig ott a főkapcsoló.

Az Osmo alapesetben igyekszik mindig előre nézni. Amikor a kart a témát követve forgatjuk, akkor a fej csillapított és kontrollált módon követi a forgást és néhány pillanat múlva már újra a markolathoz viszonyított előre állásban áll. Ennek a megérzése és működésének elfogadása gyakorlást igényel, de ez az Osmo használatának kulcsa. Van aki elsőre ráérez, és van aki nem annyira. El kell fogadni, hogy a készülék arra fog nézni, amerre a kezünkkel a kart irányítjuk. Amint ez megvan, nem lesz vele gond.

A gimbal bekapcsolását először a telefon felhelyezésével kell kezdenünk. Ha ezzel megvagyunk, akkor kapcsolhatjuk be az oldalsó tolókapcsolóval. Ügyelnünk kell azonban a helyes kiegyensúlyozásra. Mivel minden telefon más méretű és más tömegű, így a gyártó nem tudja eleve jól kalibráltan kínálni a gimbalt.

Amikor beállt a gimbal alaphelyzetbe, elindítható a DJI Go alkalmazás, amely iOS-re és androidra is elérhető, s alacsony energiaigényű Bluetooth LE kapcsolaton kommunikál az Osmo Mobile-lal.

Az alkalmazás, illetve a markolat segítségével a következő típusú felvételeket készíthetjük:

  • közvetlen fotó készítés a markolat exponáló gombjával
  • közvetlen videófelvétel indítás a markolat piros videó gombjával
  • panoráma készítés 180 vagy 330 fokban, valamint 3×3 képpel, nagy látószögben is
  • time-lapse videó
  • multi time-lapse videó (azaz stop-motion)
  • slow-motion videó

A szoftver arcfelismerő funkciójának köszönhetően arra is képes, hogy a gimbal kövesse a kijelölt személyt, így ha ő kimozdulna a képből, akkor a telefont a megfelelő irányba fordítja az Osmo. Ez azonban iPhone 5s-en nem volt elérhető, 6s-en viszont működött.

Panoráma készítésnél arra sajnos nincs lehetőség, hogy a készülék ne pont előre nézzen, azaz hiába állítunk be egy magas épület előtt enyhe felfelé nézést, a panoráma megkezdése előtt a gimbal előre állítja a telefont. Erre nyilván azért van szükség, mert így kisebb a perspektív torzítás és könnyebb a képek összeillesztése. Sajnos sok esetben még a 3×3-as panoráma is kevés ahhoz, hogy befogjunk egy méretesebb épületet, erre mutat példát a leni, a ceglédi Református Nagytemplomot ábrázoló panoráma, ahol sajnos a torony teteje lemaradt a képről (a fotó onnan készült, ahonnan a látószögeket bemutató képeket is szoktuk készíteni a kompakt fényképezőgépeinkkel).

További probléma, hogy a panorámák felbontása elég gyenge. Erre egyébként a DJI fórumában is panaszkodnak, a megoldást az új verzió letöltésében adta meg a DJI. Mi a legfrissebb változatot használtuk, ennek ellenére a panoráma csak 300-310 pixel magas, a 3×3-as verzióé pedig 500-600 pixel. Érdekes egyébként, hogy a két külön helyszínen készült panoráma különböző felbontást mutat, még ha kis mértékben is.

180 fokos panoráma
330 fokos panoráma
3×3-as panoráma
180 fokos panoráma
3×3-as panoráma

A panoráma készítést kipróbáltuk iPhone 6s-sel is, ahol már nagyobb felbontásokat kaptunk, de még így is elmarad az elvárhatótól:

3×3-as panoráma iPhone 6s-sel
3×3-as panoráma iPhone 6s-sel

Érdekes, hogy a fenti utolsó panorámánál a szoftver levágta az égboltot, pedig a 3×3-as panoráma felvétele során a felső három kép egyértelműen az égboltot mutatta.

Time-lapse videót minimum 0,5 mp-es időközönként rögzített képekből lehet készíteni, de az időköz 1 mp lépésekben akár 60 mp-ig növelhető. A 0,5 mp elegendő ahhoz, hogy sportolás közben is nem túl gyors time-lapse készüljön.

A kijelzőre kérhetünk segédrácsot, van lehetőség manuális beállítások használatára (érzékenység, zársebesség, fehér-egyensúly), módosítható a videófelvétel felbontása és képfrissítése, illetve a panorámák minősége is.
A kijelzőn egyébként folyamatosan látható az Osmo akkumulátorának töltöttsége, így e téren nem érhet meglepetés.

Az akkumulátor 11,1 V feszültségű, 10,8 Wh energiatároló képességű, a gimbal 2,5 Wattos fogyasztású, így elvileg 4 órán keresztül működőképes (az eredeti Osmo 9-11 Wattot vesz fel).
Az akku töltését gyárilag egy jack-micro USB kábel segítségével az Osmo-n belül tölthetjük, de opcionálisan elérhető külső töltő, illetve plusz akkumulátor is.

Kiegészítőként kerékpáros bilincs, illetve tapadókorongos autós rögzítő is elérhető.

Használat során tapasztalatunk vegyes volt.

A DJI Osmo-val szemben az Osmo Mobile felépítéséből adódóan jóval érzékenyebb a helyes beállításra. Az Osmo beépített, kis tömegű kamerája gyárilag tökéletesen kiegyensúlyozható és gyorsabban, precízebben mozgatható. Ezzel szemben a többféle méretű és többféle tömegű okostelefonokra nincs olyan gyári módszer, ami elsőre megoldja a tökéletes egyensúly problémáját.
Ha nagyon rossz helyre helyezzük a készüléket, akkor az alkalmazás jelzi is számunkra, hogy húzzuk kintebb, vagy toljuk bentebb a hátsó toldó szakaszt.
Helyesnek tűnő egyensúly esetén is előfordulhat, hogy a markolat fel-le mozgatására a telefon jobbra elbillen. Ilyenkor futás közben a stabilizálás nem lesz túl hatékony. Ha azonban eltaláljuk a tökéletes pozíciót, akkor kiváló stabilizációt kapunk.
Az egyensúly beállítására a gimbal hátsó részén lévő csavart kell kicsavarnunk, majd a tartót enyhén kintebb, vagy bentebb tolni. Ha megtaláltuk az ideális pozíciót (amit a fent írtak szerint könnyedén tesztelhetünk, ha a gimbalt fel-le mozgatjuk és figyeljük a telefon kilengését), akkor a csavaros rögzítés miatt többször már nem kell ezt eljátszanunk.

Tökéletesen kiegyensúlyozás esetén még futva is kiváló stabilizálást ad az Osmo Mobile.

Kerékpáros adaptert ehhez a termékhez nem kaptunk, de egy másik gimbalhoz kapott rögzítőhöz szorítva az Osmo Mobile markolatát megpróbáltuk szimulálni, hogy mi történne, ha a gimbalt kerékpáron használnánk.

A stabilizálás egy ideig működött, de a nagyobb/hosszabb rázkódások után az Osmo feladta a stabilizálást és a telefon is „lefittyedt”. A ravasz dupla megnyomására a rendszer feléledt, de újabb erősebb rázkódás esetén ismét leállt a stabilizálás és a kamera újra felvette a „részeg biciklis az árokban” perspektívát.

Összességében a stabilizálással elégedettek voltunk, de a kerékpáron történt kisiklások miatt nem vagyunk arról teljesen meggyőződve, hogy az Osmo Mobile bármilyen körülmények között tökéletesen használható. Kézben tartva viszont csodaszép felvételek készíthetők, így elsősorban olyan helyzetekre ajánljuk, ahol egyik kezünk szabad, így kézben tarthatjuk az Osmo Mobile-t.

Pozitívum, hogy a Bluetooth kapcsolat jóval kisebb energiaigényű, mint az Osmo Wi-Fi-s megoldása, így ezzel a megoldással sokkal tovább bírja a gimbal szuflával.

Szintén nem mellékes, hogy míg a DJI Osmo 211 ezer Ft-ért kapható, a DJI Osmo Mobile-ért csak 109 ezer Ft-ot kell fizetnünk.

A terméket az Triponttól kaptuk tesztünkhöz. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!