Alapfokon: Objektívek – Felbontás, élesség

0

Felbontás
A digitális fényképezőgépekben alkalmazott érzékelők kis mérete miatt az objektívek felbontása kritikus lehet. Míg a kisfilmes gépeken alkalmazott objektíveknek a filmkocka méretére kell vetítenie a képet, addig a digitális fényképezőgépek általában kisebb optikájának egy apró felületre kell éles, részletgazdag képet vetíteniük. Ezt csak nagyon jó minőségű üveg felhasználásával lehet megfelelően megvalósítani.

Fix fókusz
Vannak olyan egyszerű felépítésű objektívek, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy egy bizonyos távolságon túl mindent élesen lát. Sok téma fotózásakor nem jön jól a nagy mélységélesség, ezért ezeket az objektíveket csak a nagyon olcsó, egyszerű fényképezőgépeken alkalmazzák. Egy nagy előnyük, hogy az exponálógomb lenyomásakor nem kell az élességállításra várni, így sok ilyen gép esetében szinte azonnal lehet exponálni.

Autofókusz vagy manuális fókusz
Az objektívek többségénél a belső lencsetagok mozgatásával oldható meg, hogy az érzékelőre vetített képen a kiválasztott téma éles legyen. Egyes objektíveknél élességállításkor az objektív kívülről nem mozog, másoknál akár a tubus hossza is változhat, sőt a frontlencse is elfordulhat. Az egyszerűbb fényképezőgépeken a lencsetagok mozgatását egy automatika szabályozza, kézi beavatkozásra nincs lehetőség. A félprofi digitális fényképezőgépek többségén már megtalálható a kézi élességállítási funkció. Ennek segítségével az élességet gombnyomással a fotós is befolyásolhatja. Ez a megoldás azonban közel sem olyan használható, mint a tükörreflexes fényképezőgépeken megszokott gyűrűs élességállítás. Ez utóbbinál a gyűrű elfordításával közvetlenül a lencsetagok mozgathatók, így ezek nagyon gyorsan és nagyon precízen élesre állíthatók. Az élességállítási rendszerekről később lesz még szó.

Makró
A makró mód, más néven közelfényképezés a klasszikus esetben annyit jelent, hogy a vetített képen a téma nagyobb, mint az eredeti téma. Ezt főleg a tárgytávolság csökkentésével lehet elérni. Sok digitális fényképezőgépen a témához a hagyományos fényképezőgépeknél megszokottnál sokkal közelebb lehet menni. A hagyományos gépeknél eredetileg már az 1 m-nél kisebb tárgytávolság is közelfényképezésnek számított. A kompakt gépek és a jobb optikák megjelenésével már a 30-50 cm-re való élességállítás is megoldottá vált. A digitális fényképezőgépek azonban már ennél sokkal közelebb, akár 1-2 cm-re is képesek élességet állítani. Ez a távolság már megvilágítási gondokat vet fel, mivel ilyenkor maga a gép, illetve az optika komolyan eltakarja a feltehetően apró témát.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér