DJI Osmo

0

Biztosak vagyunk benne, hogy ha a DJI nevet említjük, a legtöbben quadcopterre vagy drónra gondolnak. Nem véletlen ez, hiszen a legtöbb DJI termék valóban drón, s ez épült be a köztudatba. A DJI azonban nem csak távirányítható repülő eszközöket, de stabilizátorokat is gyárt.

A csak stabilizátorként működő, de igen profi DJI Ronin mellett találunk olyan eszközt is a kínálatukban, amelyhez kamerát is adnak. Ez a DJI Osmo, amely hihetetlenül stabil felvételek készítését teszi lehetővé, még futás vagy síelés közben is!

Alapkiépítésben egy kamera modult és egy kézi markolatot kapunk a DJI Osmo dobozában, amelynek kezelése első ránézésre talán bonyolultnak tűnik, valójában azonban kis gyakorlást követően igen hatékonyan használható. A gimballos kamerához egy igényes tok is jár, ami szállításkor védi az igen érzékeny szerkezetet.

Képalkotás szempontjából a DJI Osmo legfontosabb eleme a kamera, amibe 1/2,3″ típusú, 12,4 Mpixeles Sony Exmor R CMOS szenzor, elé pedig egy 94 fokos látószöget adó (kisfilmes formátumban 20 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú) f/2,8 fényerejű objektív került.

Az érzékenység ISO100-1600 közötti lehet fotózásnál és akár ISO3200 videózásnál. Ahogy említettem, videofelvételt akár Ultra HD (3840×2160 pixeles) felbontásban, sőt, 4096×2160 pixeles felbontásban is készíthetünk, előbbi esetben 24, 25 vagy 30 kép/mp, utóbbinál 24 vagy 25 kép/mp frissítéssel.
A frontlencse védelmét egy üveg előtét, valamint ez előtt egy műanyag kupak szolgálja.

A kamera és a markolat alapesetben egybe van építve, de egyébként a kettő könnyen szétszerelhető. Az Osmo ugyanis nem csak kézben tartva használható, hiszen a kiegészítők között biciklis tartó és tapadókorongos autós tartó is megtalálható.

A rendszer működéséhez szükséges energiát 10,8 Wh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgálja, amelyet a mellékelt külső töltőben tölthetünk fel. Az akku helye természetesen a legjobb helyen, a markolatban van.

A DJI Osmo beüzemelése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni néhány percet. Mivel a kamerához nem tartozik külön LCD, így igény esetén az okostelefonunkat rögzíthetjük a készülékhez, már persze ha ezt szükségesnek érezzük. Videózni ugyanis anélkül is lehet, hogy azt a telefonról indítanánk. Telefonról azonban sokkal több funkció elérhető, így a fotózás, panoráma készítés és HDR készítés is. Az iOS-re és Androidra is elérhető DJI GO app letöltése után a telefon az Osmo által létrehozott wifi hálózatra csatlakozik. Innentől a tartóba rögzített telefon az Osmo teljes értékű kijelzőjévé válik, amin a legapróbb részletekig minden beállítható.

Szállításkor a gimbal minden egyes karja rögzített állásban van, a bekapcsoláskor kézzel kell kibillenteni őket ebből a pozícióból. Amikor az Osmo saját rendszere beindul, a fej beáll vízszintesre előre nézve. A fejet ebbe az alap pozícióba a karon lévő ravasz dupla meghúzásával lehet visszatéríteni. Először furcsa volt, hogy a ravasszal nem a felvétel, hanem ez a látszólag lényegtelen funkció aktiválódik, de mégis jobb így.

A ravasz alatt egy csatlakozót láthatunk, amely a külső mikrofon fogadására szolgál, ha esetleg az Osmo saját mikrofonjával nem lennénk elégedettek.

A videofelvétel indításához és a fotók exponálásához két külön gomb került a kar hátuljára, közvetlenül hüvelykujj alá. Melléjük tettek még egy négy irányba tologatható korongot, amivel joystick szerűen lehet a kamerafejet jobbra-balra, illetve le és fel fordítani. A fordítás sebessége egyrészt függ a korong elmozdításának mértékétől, illetve telefon képernyőjén elérhető beállítás menüben megadott értékektől. A fej forgatásával egyrészt a téma követésén lehet finomítani, de sokkal inkább alkalmas a tervezett svenkelések kivitelezésére.

A fej ugyanis alap helyzetben igyekszik mindig előre nézni. Amikor a kart a témát követve forgatjuk, akkor a fej csillapított és kontrollált módon követi a forgást és néhány pillanat múlva már újra a markolathoz viszonyított előre állásban áll. Ennek a megérzése és működésének elfogadása az Osmo használatának kulcsa. Van aki elsőre ráérez, és van aki nem annyira. El kell fogadni, hogy a fej arra fog nézni, amerre a kezünkkel a kart irányítjuk. Amint ez megvan, nem lesz vele gond.

Ha felvétel közben valamiért mégsem kell, hogy a fej a kezünk mozgását kövesse, akkor a ravasz megnyomásával azt bármikor rögzíthetjük egy adott állásban. Ezután bárhogy is rázzuk vagy forgatjuk a kart, a képen folyamatosan ugyanazt a területet fogjuk látni.

A DJI Osmot egy karácsony előtti síelésre sikerült is magunkkal vinni, így éles körülmények között is volt lehetőségünk kipróbálni. A gimbal nem csak a hepehupás sípályán, de a bakancsban való gyaloglás során is szinte tökéletesen stabilizálta a képet. Az eredmény sokszor olyan, mintha a kamerát egy sínen húztuk volna.

Az Osmo egyik nagy hátránya felépítéséből fakadóan az, hogy a folyamatos wifi kapcsolat és adatátvitel miatt rendkívül gyorsan meríti mind a saját, mind pedig a hozzá csatlakozó telefon akkumulátorát. Jó esetben 15-20 perc felvételt sikerült készítenünk, de volt hogy ennél hamarabb kinyírtuk az akkut. Egyhuzamban, kevesebb leállással és újraindulással lehet, hogy tovább bírja, de komolyabb munkához valószínűleg célszerű az Osmohoz tartalék akkuval, a telefonhoz pedig külső akkumulátorral készülni.

A DJI Osmo ára bruttó 249.000 Ft.

A terméket az Triponttól kaptuk tesztünkhöz. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!