Visszapillantó – 2015

0

Talán kár olyan közhelyekkel kezdeni, hogy zsugorodik a kompakt fényképezőgépek piaca, meg hogy a MILC-ek még mindig nem igazán tudták komolyan megszorongatni a DSLR-eket, pedig ez az igazság. Még akkor is, ha az idei bejelentések alapján az látható, hogy a MILC szegmens jobban fejlődik. Hogy mikor érik el a MILC-ek eladásai a DSLR-eket, azt nehéz lenne megjósolni, s gyaníthatóan 2016 még nem erről fog szólni, de az tény, hogy vannak gyártók, akik nagyon erősen nyomják ezt a szegmenst. Nem nehéz kitalálni, hogy az Olympus és a Panasonic az egyik ilyen páros, az azonban talán nem annyira egyértelmű, hogy a Fujifilm is ezerrel nyomul e téren. A tények azonban tények!

Először azonban nézzük a kompakt gépeket:

Kompakt fényképezőgépek

Nikon Coolpix P900

Továbbra is a nagy zoomos fényképezőgépek tekinthetők a kompaktok túlélési vonalának, s ezt minden gyártó érzi. Erre utal, hogy az idén megjelent legtöbb kompakt fényképezőgép 20×-osnál nagyobb zoomátfogású, de egyébként még az ultrakompaktok között is találunk 12×-es zoomost. A zoomrekord tulajdonlása érdekében a gyártók már évek óta egymásra licitálnak, az idei évben a stafétát a Nikon vette át 83×-os zoomos Nikon Coolpix P900 gépével. A Coolpix P900 egyébként nem csak a nagy zoomjával világelső, de abban is, hogy ez volt az első kompakt fényképezőgép, amely 2000 mm (kisfilmes ekv.) gyújtótávolságot kínált.

Panasonic DMC-FZ300

Az egyszerűbb utazó- és ultrazoomok mellett a komoly szolgáltatásválasztékú prémium kompaktok sem tűntek el a piacról, de ez a szegmens egy kicsit kezd átalakulni. Bár még most is megvannak a bridge fényképezőgépek, amelyek nagy zoomátfogással, elektronikus keresővel, RAW formátum támogatásával és vakupapuccsal is rendelkeznek (lásd a tesztünkben nagyon jól szereplő Panasonic Lumix DMC-FZ300), a trend egy kicsit más irányba mutat. Méghozzá a nagy szenzoros kompaktok irányába.

Bár nem újkeletű dologról van szó, a kompakt fényképezőgépekben a körömnyi szenzornál nagyobbak alkalmazása tavaly még igencsak ritka volt. 2015-ben azonban a Canon nagyon beerősített, hiszen nyáron jelentette be a nagy zoomos, de 1″ szenzoros PowerShot G3X gépet, s ősszel még két új modellel bővítette 1″ típusú szenzoros PowerShot G-X gépcsaládját. Rajta kívül a Sigma és a Sony erősítette még ezt a frontot, előbbi fix gyújtótávolságú objektívvel és APS-C szenzorral szerelt Dp0 Quattro gépével, utóbbi pedig a fullframe szenzoros DSC-RX1R II és 1″ típusú szenzoros nagy zoomos, illetve nagy fényerejű kompaktjaival hozott pezsdítő üdeséget a kompakt világba.

Tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépek

Bár tavaly év végén még úgy tűnt, hogy a nagy DSLR gyártók ellőtték puskaporaikat a Photokinán, 2015-re is jutott újdonság.

Canon EOS-5Ds R

A Canon szakított a felbontás terén eddig nyújtott visszafogottságával és megjelent az 50 Mpixeles Canon EOS-5Ds és Canon EOS-5Ds R modellekkel.

A Nikon a középkategóriában tett egy kisebb ráncfelvarrást, a D5500 azonban az érintésérzékeny kijelzőn kívül túlzottan sok újdonságot sajnos nem tudott felmutatni. Jött azonban a felsőbb APS-C szegmensben is egy új váz, a D7200 a feljavított fókuszrendszerében, a Wi-Fi képességében és a nagyobb pufferében, valamint néhány új szolgáltatásában veri elődjét. Meg kell még említeni a speciális felhasználásra szánt, infravörös tartományban is érzékeny fullframre szenzoros Nikon D810A-t is, amelynek leginkább az asztrofotósok örülhetnek.

Pentax K-3 II

Nem tétlenkedett a Pentax, akarom mondani Ricoh sem, megjelent ugyanis a K-3 II, amely szenzor mozgatásos technológiával álló témák esetén képes igen nagy részletességű fotók készítésére is, kiküszöbölve a Bayer alapszínszűrő miatt általában szükséges demozaik eljárás részletcsökkentő hatását.

Sony Alpha SLT-A68

A Sony jobbára a nagy szenzoros gépeinek fejlesztésére összpontosított, így igazi meglepetés volt tőle a fix, áteresztő tükrös szériájának frissítéseként szolgáló 24 Mpixeles Sony SLT-A68. Az új gép vadonatúj fókuszrendszert is kapott, a 79 fókuszpontjából 15 keresztszenzoros, s támogatja a 4D fókuszmódot is. Nem meglepő a Sonytól, hogy új gépében a 4k videofelvételt is támogatja. Két okból: egyrészt mivel tévé gyártó is, igencsak komoly érdeke fűződik a 4k szekerének tolásához, másrészt pedig az SLT gépek egyik DSLR-eket lepipáló funkciója a videofelvétel közben használható villámgyors fázis-különbség AF, amely az amatőrök és hobbisták nagy örömére pillanatok alatt élességet állít.

Tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgépek

Jóval több új gép jelent meg a tükör nélküli szegmensben, ahol gyakorlatilag minden gyártó hozott 2015-ben egy új modell.

A Canon a belépőszinten dobbantott EOS M10 tükör nélküli gépével, de a Nikon is ezen a fronton erősített új modellel. A Nikon 1 J5 a korábbiaknál nagyobb felbontást kínál.

Canon EOS M10

Nikon 1 J5

Izgalmasabb fejlesztéseket a Fujifilmtől kaptunk, amely a FinePix X-T10-nél elektronikus zár használatát is lehetővé tette, s megduplázta a vezérlőtárcsák számát is, amely jótékony hatással volt a kezelhetőségre. De nem csak egy gépet jelentett be a Fujifilm, az infravörös fotózásra alkalmas FinePix X-T1R mellett a FinePix X-A2 belépőszintűnek titulált, de egyébként igen okos MILC-cel is frissített.

Fujifilm FinePix X-T10

Fujifilm FinePix X-A2

Nem meglepő módon a mikro NégyHarmad bővült a leginkább. Az Olympus és Panasonic által is használt rendszer összesen 5 új modellel lett gazdagabb.

Az Olympus OM-D E-M10 Mark II gépe elődjénél hatékonyabb szenzorstabilizációt, jobb elektronikus keresőt és kisebb tömeget ad, míg az év elején bejelentett OM-D E-M5 Mark II elektronikus zárat, 40 Mpixeles nagy felbontású állókép lehetőségét és a kompozit fotózási módot is magával hozta.

Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II

A Panasonic egy egyszerűbb (mégis nagyszerű) és két komolyabb géppel bővítette cserélhető objektíves termékpalettáját. Az eredeti MILC gondolat nyomán kis méretűre tervezett Panasonic Lumix DMC-GF7 ugyan felbontásban nem változott elődjéhez képest, funkcióiban és képességeiben bőven felülmúlja azt. Elektronikus zárral, 8 féle fókuszmező mérettel, 2 tengelyes virtuális horizonttal, gyors sorozat móddal és HDR móddal is kényezteti a fotósokat.

Panasonic Lumix DMC-GF7

Panasonic Lumix DMC-G7

A Panasonic Lumix DMC-G7 jóval komolyabb masina, külsejében inkább DSLR-re, vagy bridge gépre hasonlít, mint kis kompaktra. Legnagyobb újdonsága az új, a korábbinál is gyorsabb DFD (Depth-From-Defocus) fókuszrendszer, amely az élességállítás első lépéseiben képes megállapítani, hogy milyen irányú és milyen mértékű fókuszeltolásra lesz szükség, ennek beállítását követően pedig már csak apró korrekció szükséges a tökéletes fókuszhoz. A gép 4k videófelvételt és 4k Photo módot is kínál, utóbbi 8 Mpixeles képkockák mentését teszi lehetővé akár 30 percnyi 30 kép/mp-es sorozatból!

Panasonic Lumix DMC-GX8

A 4k Photo lehetőségét a DMC-GX8 is kínálja, ennek külseje viszont inkább retrós, régi filmes gép hatását kelti. Kis mérete ellenére kiváló minőségű elektronikus kereső is került rá, legnagyobb újdonsága azonban mégis a mikro NégyHarmad rendszerben elsőként ebben a gépben debütált új, 20 Mpixeles FourThirds képérzékelő szenzor. Természetesen ebből a gépből sem maradhatott ki az elektronikus zár sem, ahogy a gyors, 12 kép/mp-es sorozat is a fejlett szolgáltatások sorát bővíti.

A Sony „csak” két új géppel bővített, s mindkettő a full-frame szegmensben. A Sony Alpha A7R II nagy felbontású, 42 Mpixeles szenzorral büszkélkedhet, 4k videóval, dönthető LCD-vel és remek OLED keresővel, míg a Sony Alpha A7S II felbontása csupán 12 Mpixel, így igen kis képzajjal fotózhatunk vagy vehetünk fel 4k videót. A széles dinamikatartomány kihasználásához és a könnyebb színkorrekcióhoz bevezették a S-Gamut3.Cine/S-Log3 és S-Gamut3/S-Log3 profilok támogatását is. E gép is dönthető LCD-t és OLED keresőt kínál.

Sony Alpha A7R II

Sony Alpha A7S II

Érdekes módon a Sony APS-C szenzoros MILC-ei egyáltalán nem frissültek 2015-ben, amely szegmensbe utoljára a 2014-es Photokina előtt jelentett be új gépet a japán óriásgyártó. Ebből két dolog lehet: vagy nagyon leépül ez a kategória, mint a féligáteresztő tükrös SLT széria, vagy jövőre több új modellel is frissülni fog.

Nem mehetünk el szó nélkül a MILC kategória veszteséről sem, a Samsungról, amely ugyan idén is jelentett be új gépet, de a fényképezőgépei európai forgalmazásnak egyelőre véget vetett.

Jóllehet, a Leica magas ára miatt kevésbé népszerű idehaza, az év vége felé bejelentett Leica SL mindenképpen érdekes, nem csak azért, mert bizonyítja azt, hogy egy MILC nem feltétlenül a kis méretről és a kis tömegről szól, de azért is, mert jelenleg ebben a gépben található a világ legnagyobb felbontású elektronikus keresője.

A Leica az SL mellett egy kisebb, távmérős gépet is bejelentett, a Leica M (Typ 262) modellt, amelyet szó szerinti fordításban természetesen a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek közé kell sorolnunk, de optikai keresője miatt ez azért itt egy kicsit fekete bárány.

Leica SL

Leica M (Typ 262)

Objektívek

Nem csak a fényképezőgépek, de az új objektívek is meghatározzák a fejlődés irányát. A még most is viszonylag újnak számító MILC rendszerek önmagukban több objektív fejlesztését teszik lehetővé, hiszen ebben a szegmensben még jóval több a kihasználatlan lehetőség, mégis azt kell mondjuk, hogy a mikro NégyHarmad gyártóin és a Fujifilmen kívül a többi MILC gyártó nem igazán veszi komolyan az objektívkínálat bővítését. De nézzük az új felhozatalt, távirati stílusban:

Fujifilm:

Olympus:

Panasonic:

Canon:

Nikon:

Na azért nem kell félteni a Nikont, hiszen ők jobban pátyolgatják a DSLR rendszerüket, amely a DSLR-ekhez fejlesztett objektívek listájából is látható:

Canon:

Nikon:

Pentax:

Tamron:

Tokina:

Sigma:

A listán bár kevés új objektív látható a Canontól, a háromból kettő igen komoly minőséget képvisel és hiánypótló. Szintén komoly minőséget várhatunk a két új Sigma fix és két új Tamron fixtől. Érdemes észrevenni, hogy a Tokina is kezdi nagyon komolyan venni a minőségi objektívek gyártását. A Nikon brutálisan sok új objektívje viszont egyértelműen kiemelkedő és azt mutatja, hogy a Nikonnál a továbbiakban is a DSLR a jövő!

A nagyok mellett érdemes volna végignézni a feltörekvő gyártókat is, de nehéz volna teljes képet mutatni róluk, hiszen nem minden objektív híre jut el hazánkig. Mindenesetre a Samyang is sokat fejleszt és a DSLR-ek mellett a MILC szegmenst is megcélozta már. Mikro NégyHarmadra egyébként rengetegen gyártanak, az ilyen manuális objektívek főképp amatőr fotósoknak lehet hasznára. Említést kellene tennünk a Zeiss objektívekről is, akik egyébként messze nem a futottak még kategóriába tartoznak. Ők leginkább a Sony DSLR és MILC gépeihez készítenek új objektíveket, de a Canon és Nikon bajonettes DSLR-eket sem hanyagolják el. Sajnos a minőségi német objektívek igen magas áruk miatt nem nagyon tudják megvetni a lábukat a gyenge magyar piacon.

Mit várhatunk jövőre?

Amit már biztosan tudunk, hogy a Nikon jövőre bejelenti a profi D5 DSLR-jét és a Pentax is jön az full-frame DSLR-jével. A Canontól szintén várunk profi DSLR-eket, bár az EOS-1Dx Mark II-ről és az EOS-5D Mark IV-ről még csak pletyka szinten hallottunk, ahogy a Photokinára várható EOS 6D Mark II-ről is.

MILC-ek terén a Fujifilmtől várható az X-Pro2, s persze a többi gyártó is nyomul majd, de erről pontosabb információk egyelőre nincsenek.

Boldog új évet kívánunk!

címlapkép: Shutterstock